ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГОплата ЖКП б'є по сімейному бюджету українців - опитування

Оплата ЖКП б'є по сімейному бюджету українців - опитування

Подальше підвищення житлово-комунальних тарифів, без збільшення заробітної плати, призведе до нарощування відповідної заборгованості, оскільки вже сьогодні більшість українців сплачує за послуги ЖКГ половину своїх доходів.

Питання житлово-комунальних тарифів для українців завжди було проблемним. Протягом останніх років люди постійно стикалися зі всеможливими економічно обгрунтованими і необгрунтованими підвищеннями, або ж розмовами про них.  Останні значною мірою були спричинені вимогами Міжнародного валютного фонду. Втім, в ключі останніх подій, зокрема, факту ухвалення Кабміном рішення щодо припинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, посадовці наголосили, що тарифи на житлово-комунальні послуги не зростатимуть.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявив, що підвищення тарифів на комунальні послуги для населення не буде, оскільки Україна не розраховує більше на подальшу співпрацю з МВФ. Примітно, що останні вимоги МФВ передбачали  підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%.

В той же час варто зазначати, що рівень заборгованості населення за житлово-комунальні послуги не характеризується позитивною динамікою, станом на початок жовтня він сягнув 11,2 млрд грн.

Усе це наштовхує на питання: а скільки ж сьогодні коштів витрачає пересічний українець на оплату послуг ЖКГ? «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів.

Відповідне опитування проходило на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 18 по 25 листопада ц.р.

Апробація данних показала, що 35%  українців сплачують за житлово-комунальні послуги до 50% заробітку; 33% - віддають третину своїх доходів; 24% - як і належить, 15%; 5% - не приховують, що не сплачують ЖКП взагалі і 2% - стверджують, що віддають 10% доходів, решту доплачує держава.

Таким чином, можемо зробити висновок, що оплата житлово-комунальних послуг значною мірою розпорошує сімейний бюджет українців і подальше підвищення відповідних тарифів, без збільшення заробітної плати та субсидіювання, призведе до нарощування заборгованості.

 
Коментарі (0)