ГоловнаПублікаціїЖитлоПідсумки року: недоступне житло, або всі в ОСББ!

Підсумки року: недоступне житло, або всі в ОСББ!

«Україна Комунальна» вирішила нагадати своїм читачам, якими державними житловими програмами вони можуть скористатися, і чи варто очікувати їх фінансування в наступному 2013 році.

Масштабна кампанія по завершенню житлових багатоквартирних об'єктів з високим ступенем готовності, а також відродження, нехай і штучним шляхом, - іпотечного кредитування - основні значущі події 2012 року, що відбулися у сфері житлової політики. «Україна Комунальна» вирішила нагадати своїм читачам, якими державними програмами вони можуть скористатися, і чи варто очікувати їх фінансування в наступаючому 2013 році.

Недоступна доступність

Цей рік можна по праву назвати першим, з моменту початку фінансово-економічної кризи в 2008 році, роком відродження житлового будівництва і відновлення іпотечного кредитування в Україні. Як ми пам'ятаємо, і зведення житлових будинків, і тим більше, видача комерційними банками кредитів на придбання в них квартир - все це нещадно було знищено кризовими явищами. І, якщо інші галузі ще хоч якось балансували на межі виживання, то будівельна - була щільно заморожена. Зрозуміло, говорити про повне відродження ще рано. Банки, як і забудовники, поки не готові відкривати лояльні програми іпотечного кредитування і будувати нові висотні будинки. Точніше банківський сектор і девелопери готові, але от покупці не готові купувати квартири в кредит з ринковою прибутковістю в 22-25% річних.

Тому державі довелося взяти на себе розробку і впровадження в життя, висловлюючись лексикою бізнесу, програм лояльності. Українцям пропонували скористатися вже відомою широким колам населення Загальнодержавною програмою «Доступне житло». Згідно з умовами програми, громадянин, який потребує поліпшення житлових умов і встав на облік, може розраховувати на держпідтримку у розмірі 30% вартості квартири, а решту 70% - можна взяти у кредит або внести відразу. Придбавати квартири українці можуть в недобудованих багатоквартирних будинках з високим ступенем готовності (понад 70%). Перелік недобудов неодноразово видозмінювався, але можна сказати, що беруть участь в цій програмі не більше 1 тис. об'єктів.

Читайте також: Кредити на «Доступне житло» отримають не всі

Втім, темпи реалізації програми не можна назвати стрімкими. За даними Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, в 2012 році було введено в експлуатацію 48 житлових об'єктів в Києві, Київській області, Криму, Волинській, Львівській, Закарпатській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Чернівецькій, та Дніпропетровській областях. При цьому, найбільша кількість квартир в рамках програми «Доступне житло», проданих в цих об'єктах склала 300, а найменше - 40. Середня кількість проінвестованих громадянами квартир у цих будинках варіюється в діапазоні 7-10. Лише в двох будинках профінасіровано більше 200 квартир.

Примітно також і те, що витрачати виділене бюджетне фінансування в поточному році на регіональні програми з реалізації доступного житла чиновники як у центрі, так і на місцях не квапилися. Так в держбюджеті-2012 на ці цілі було передбачено 200 млн грн, а профінансовано всього 65 млн грн. Можливо, крім дефіциту коштів у держскарбниці, їх неквапливе витрачання стало однією з причин того, що на фінансування програми «Доступне житло» бюджет був урізаний до 50 млн грн.

Скоротили, як відрізали

«Бюджетні ножиці» пройшлися і по інший держпрограмі, яка була орієнтована на здешевлення вартості іпотечних кредитів для молодих сімей, одиноких молодих громадян. У наступному році фінансування скорочено - не багато, ні мало, - на 700 млн грн, - 300 млн грн. Нагадаємо, програма була ініційована в рамках соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. Згідно з умовами, громадяни можуть, не перебуваючи на обліку, придбати квартири в іпотеку строком на 10-15 років всього під 3% річних. Інші 13% держава відшкодовує банкам. У зв'язку з тим, що 16% - все ж прибутковість далеко не ринкова в програмі беруть участь поки лише державні банки, або банки з державною часткою - Ощадбанк та Укргазбанк.

Всього, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, на кінець року, за всіма програмами держпідтримки було профінансовано придбання громадянами 4232 квартир. Учасниками програми «Доступне житло» стали 985 українців, пільгового молодіжного кредитування - 296 громадян, 813 пільгових кредитів отримали індивідуальні сільські забудовники, а Державна іпотечна установа профінансувала 1033 іпотечних кредити.

Із цієї статистики випливає, що темпи розвитку іпотечних програм і будівництво житлових об'єктів відстає від темпів, обіцяних урядом. У січні Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що в поточному році буде введено 10 млн квадратних метрів в експлуатацію. Однак, судячи з останніх даних Держстату, за 9 місяців 2012 року було введено 6,8 млн квадратних метрів в експлуатацію. Навряд чи до кінця року будуть досягнуті обіцяні показники.

«Повна ОСББізація»

Ще однією значущою ініціативою року що минає, стали спроби влади вирішити проблеми застарілого багатоквартирного фонду. Зокрема, в 2012 році активізувалися спроби влади збільшити кількість об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що зняло б навантаження, в тому числі, і фінансове, з утримання житлових будинків з муніципальних контор - ЖЕКів. Нагадаємо, в Україні 239 тис. багатоквартирних житлових будинків, з них понад 70% є ветхими, а деякі навіть аварійними. При цьому тільки 15 тис. з них керуються ОСББ.

У цьому році уряд і парламентарії доклали безліч зусиль до того, аби врегулювати законодавчі колізії, пов'язані з діяльністю об'єднань мешканців. Саме законодавчі прогалини, які суперечать житловому кодексу не сприяють розвитку ОСББ в Україні. Після того, як влітку Президент ветував 2 законопроекти, Мінрегіон звернувся з проханням розробити концепцію нового документа до Міжнародної фінансової корпорації (IFC, входить до групи Світового Банку). Остання по тендеру залучила юристів іноземної компанії Backer & McKenzie, які заклали в новий документ європейську концепцію управління українським житлофондом.

Читайте також: Камені спотикання ОСББ

Зокрема, опублікований на офіційному сайті Мінрегіону законопроект пропонує абсолютно відмінні від закріплених законодавством норми, пов'язані з правовідносинами з власністю. А саме, українцям пропонується два варіанти управління своїми багатоквартирними будинками, в чому схожими з європейською практикою. У першому випадку, - шляхом реєстрації як юридичної особи та автоматичного членства всіх мешканців у ньому. У другому - передбачено створення об'єднання без держреєстрації юрособи.

При цьому мешканці вибирають управителя, з яким укладають договір. Однією з ключових норм законопроекту є те, що їм планується відкрити доступ до Реєстру майнових прав з метою оперативного отримання інформації мешканцями про власників тієї чи іншої квартири. Це необхідно для того, аби визначитись з членами ОСББ та розрахувати у кого скільки голосів, які будуть рахуватися пропорційно кількості квадратних метрів, що знаходяться у конкретного мешканця у власності. Запропонований іноземними юристами законопроект вже піддався жорсткій критиці з боку українських експертів. Однак у 2013 році - останнє слово буде за парламентарями і главою держави.

Прощавай, БТІ

Важливою подією, яка в 2013 році змінить ставлення українців із власністю та до власності, стала проведена реформа Бюро технічної інвентаризації. З 1 січня БТІ позбавлятимуться повноважень з реєстрації права власності на нерухоме майно. Тепер це буде компетенція Міністерства юстиції, яке поклало повноваження держреєстраторів на нотаріусів.

Самі нотаріуси все ж радять українцям поквапитися оформити права власності на квартири або будинки в нинішньому році. Нова процедура внесення до Реєстру даних про метраж власності та їх власників поки викликає у майбутніх держреєстраторів більше запитань, ніж відповідей. Однак для українців дана реформа хороша тим, що їм не доведеться вистоювати величезні черги в БТІ, а достатньо буде на півгодини довше затриматися в офісі нотаріусів. Останні побоюються махінацій з власністю, оскільки нова процедура реєстрації не дає їм можливості перевірити справжність поданих документів.

Читайте також: БТІ «саботує» облік майна

Таким чином, можна сказати, що в житловій політиці держави в 2012 році намітився перелом ситуації в бік поліпшення. Однак чи витримають запропоновані урядом іпотечні програми в умовах порожньої держскарбниці, відсутність фінансування з боку комерційних банків в 2013 році, поки залишається під питанням.

Але це чиновників аж ніяк не бентежить. Вони пропонують все нові і нові схеми придбання житла для українців на пільгових умовах. В кінці року ініціативу в цій сфері проявило Міністерство інфраструктури під керівництвом екс-Міністра Бориса Колеснікова. Зокрема, чиновник пообіцяв українцям пільгові кредити на програму житлового лізингу, тобто, йдеться про фінансування кредитів, взяті громадянами для погашення оренди житла з правом викупу. Не виключено, що 2013 рік почнеться з того, що ми застанемо два відомства - Мінрегіон і Мінінфраструктури - за «перетягуванням ковдри» на себе. А саме, мова йде про ключовому питанні: хто тепер буде курирувати фінансування та виконання житлових програм, а відповідно, і «запускати руки» в держскарбницю.

 
Коментарі (0)