ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПідсумки тижня: ЖКГ на межі розуміння

Підсумки тижня: ЖКГ на межі розуміння

Події минулого тижня несли у собі ряд неясностей та непорозумінь. Тарифи мали нібито різко підскочити, «Укрзалізницю» ледве не приватизували, а реформи у сфері ЖКГ виявилися важкими для розуміння

Минулий тиждень розпочався з розповсюдження у ряді ЗМІ інформації про підвищення найближчим часом тарифів на житлово-комунальні послуги. Однак ні для кого не секрет, що як і система тарифоутворення вцілому, так і методи підвищення/зниження житлово-комунальних тарифів є як мінімум непростими, та вимагають глибокого аналізу.

Тема тарифів для українців злободенна, тому недивно, що новина про їх зростання викликала у суспільстві резонанс. Аби заспокоїти та запевнити громадян, що дана інформація неповністю відповідає дійсності, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання покищо не планується. 

За словами голови Комісії, розповсюджена інформація лише на третину відповідає дійсності. Посадовець пояснив, що наразі різниця між «економічно обґрунтованим» тарифом і тарифом до оплати за надану послугу дійсно значна. Однак цю різницю покриває держава, що дозволяє захистити населення від різкого зростання тарифів. 

Разом з тим пан Саратов підкреслив важливість поступового доведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Посадовець розповів, що відповідні зміни будуть відбуватись поетапно, індивідуально для кожного підприємства та на підставі макроекономічних показників і темпів економічного зростання. 

Що стосується субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, то за підсумками минулого року, показник їх виплат у порівнянні з 2011 роком зменшився на 8%. За даними Державної служби статистики, протягом 2012 року в Україні виплачено 292,4 млн грн субсидій на житлово-комунальні послуги. Проте слід зазначити, що зменилишась і кількість звернень за субсидіями. У порівнянні з 2011 роком цей показник впав на 9,2%.

За минулий тиждень це не єдине непорозуміння через дезінформацією, яке спричинило обурення серед населення. Критичною на тижні була ситуація у транспортній сфері країни, мова йде про пікетування залізничниками Кабінету міністрів. 

Мітингувальники вимагали від уряду розрахуватися за всі пільгові перевезення в 2012 році й виступали проти приватизації «Укрзалізниці». Серед вимог також зазначалось підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, виділення коштів на придбання деталей для ремонту рухомого складу поїздів. Звичайно більшість перерахованих проблем цілком об’єктивні та потребують вирішення уже давно. Однак побоювання мітингувальників з приводу приватизації «Укрзалізниці» внаслідок створення на її базі публічного акціонерного товариства, за словами Міністра інфраструктури Володимира Козака не мають під собою жодних підстав.

Детальніше про це та багото іншого читайте у розгорнутому матеріалі.

 
Коментарі (0)