ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: Тарифне розслідування та синці від реформ

Підсумки тижня: Тарифне розслідування та синці від реформ

Тиждень що минув посіяв серед українців тарифну паніку, викликав сумніви з приводу реформування «Укрзалізниці», та показав що уряд незовсім розуміється на реформах у тому числі й у сфері ЖКГ

Минулий тиждень розпочався з розповсюдження у ряді ЗМІ інформації про підвищення найближчим часом тарифів на житлово-комунальні послуги. Однак ні для кого не секрет, що як і система тарифоутворення вцілому, так і методи підвищення/зниження житлово-комунальних тарифів є як мінімум непростими, та вимагають глибокого аналізу.

Тема тарифів для українців злободенна, тому недивно, що новина про їх зростання викликала у суспільстві резонанс. Аби заспокоїти та запевнити громадян, що дана інформація неповністю відповідає дійсності, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання покищо не планується. 

За словами голови Комісії, розповсюджена інформація лише на третину відповідає дійсності. Посадовець пояснив, що наразі різниця між «економічно обґрунтованим» тарифом і тарифом до оплати за надану послугу дійсно значна. Однак цю різницю покриває держава, що дозволяє захистити населення від різкого зростання тарифів. 

Разом з тим пан Саратов підкреслив важливість поступового доведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Посадовець розповів, що відповідні зміни будуть відбуватись поетапно, індивідуально для кожного підприємства та на підставі макроекономічних показників і темпів економічного зростання. 

Що стосується субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, то за підсумками минулого року, показник їх виплат у порівнянні з 2011 роком зменшився на 8%. За даними Державної служби статистики, протягом 2012 року в Україні виплачено 292,4 млн грн субсидій на житлово-комунальні послуги. Проте слід зазначити, що зменилишась і кількість звернень за субсидіями. У порівнянні з 2011 роком цей показник впав на 9,2%.

За минулий тиждень це не єдине непорозуміння через дезінформацією, яке спричинило обурення серед населення. Критичною на тижні була ситуація у транспортній сфері країни, мова йде про пікетування залізничниками Кабінету Міністрів. 

Читайте також: Реформування «Укрзалізниці» пройде без приватизації

Мітингувальники вимагали від уряду розрахуватися за всі пільгові перевезення в 2012 році й виступали проти приватизації «Укрзалізниці». Серед вимог також зазначалось підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, виділення коштів на придбання деталей для ремонту рухомого складу поїздів. Звичайно більшість перерахованих проблем цілком об’єктивні та потребують вирішення уже давно. Однак побоювання мітингувальників з приводу приватизації «Укрзалізниці» внаслідок створення на її базі публічного акціонерного товариства, за словами Міністра інфраструктури Володимира Козака не мають під собою жодних підстав.

«Сьогодні багато політичних сил починають нав'язувати суспільству думку про приватизацію «Укрзалізниці», яка нібито призведе до скорочення працівників. Цього ніколи не буде», - заявив Міністр. 

Посадовець, наголосив, що у країнах де пройшли аналогічні реформи заробітна плата залізничників навпаки зросла в 2,5 і більше разів. 

Небезболісно пройшли обговорення реформ у галузі ЖКГ і для Кабінету Міністрів. Під час засідання комітету з економічних реформ, Президент Віктор Янукович жорстко розкритикував діяльність уряду. 

Голова Кабінету Міністрів Микола Азаров, визнав існування проблем, проте запевнив, що вони носять об'єктивний характер. 

До критики Кабміну приєдналася перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова. Посадовець поскаржилася, що через неналежне розуміння реформ або їх трактування з вузьковідомчих позицій до парламенту потрапляли такі закони, які Президенту доводилося повертати в Раду. Найгірше, за її словами, проходили реформи у сфері ЖКГ, де план їх проведення реалізований на 35%, та у в нафтогазовій галузі, де виконано лише 25%.

Однак звинуватити Миколу Азарова у повній безвідповідальності по відношенню до сфери ЖКГ всеж  таки важко. На тижні Прем’єр-міністр ініціював перевірку щодо дотримання правил безпеки та робочого стану систем опалення в закладах освіти та дитячих дошкільних закладах.

Читайте також: Бюджет ЖКГ: зберегти - важко, витратити - неможливо

Позапланова перевірка спричинена вибухом у котельні дитячого садочку на Житомирщині. Тому працівники Державної інспекції техногенної безпеки повинні повторно перевірити всі об’єкти та персонал систем опалення у дитячих закладах, школах, садочках та інтернатах. Проте, як показують реалії перевіряти потрібно не лише котельні, які подають тепло до соціальних закладів. На Кіровоградщині внаслідок руйнування димовідвідної труби котельні без тепла залишилися 28 багатоповерхівок та 4 соціальні установи.

Більш позитивними подіями минулого тижня відзначилась газова сфера. Стало відомо, що копанія Shell готова інвестувати у розвиток Юзівського газового родовища від 10 до 50 млрд дол. Відповідна угода про співпрацю ймовірно буде підписана 24 січня. За прогнозами  розробка даного родовища через 10 років може дати Україні додаткові 8-10 млрд куб. м газу на рік.

Паралельно Україна працює над маршрутами для організації постачань газу з Європи у реверсному режимі. 

«Поки отримуємо тільки через Польщу («У.К.» - мається наувазі закупівля газу у німецької компанії RWE Supply & Trading). Ми опрацьовуємо ще два маршрути. Вони будуть відомі в найближчий час», - розповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. 

Слід зазначити, що за підсумками співпраці з німецьким газотрейдером RWE Supply & Trading, у 2012 році в Україну було поставлено близько 56 млн куб. м газу. Та чи будуть підписані контракти між RWE та «Нафтогазом» на 2013 рік, покищо невідомо. 

Неясною залишається співпраця у газовій сфері з Росією. На початку тижня стало відомо, що РФ погодилася переглянути старі російсько-українські газові домовленості. Про те що наразі між державами ведуться  переговори щодо вироблення нових форматів з постачання в Україну та транзиту через неї російського газу, повідомляв глава МЗС Росії Сергій Лавров. Однак кілька днів потому, начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя «Газпрому» Віктор Валов заявив, що компанія як і раніше, не вбачає підстав для перегляду ціни на газ. Пан Валов також додав, що поставки ведуться на основі довгострокових контрактів, у яких закладено принцип take-or-pay у відношенні 80% контрактного обсягу.

Читайте також: Без України «Газпром» втратив спокій

Неможливо обійти увагою події у житловій сфері країни, адже тут намітились прогнози на цілий рік. Придбати квартири за Програмою «Доступне житло» цьогоріч зможуть близько  15 тис. сімей. На такі показники, спираючись на цьогорічне фінансування Програми з держбюджету, розраховує голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

Посадовець також зазначив, що дані показники могли б бути щекращими, якби забудовники пропонували більше квартир, які відповідають вимогам Програми.

Що стосується столичного ринку нерухомості, то тут фахівці прогнозують активізацію, однак при умові банки покращать іпотечне кредитування. Популярними, як і раніше, залишаться квартири в якісних новобудовах. На їх думку не менш позитивно може вплинути на ринок житла система реєстрації прав на нерухоме майно без залучення БТІ, яка почала діяти з 1 січня. Слід зазначити, що з початку року Держреєстр речових прав на нерухоме майно зареєстрував понад 27,5 тис. заяв. Задоволено на сьогоднішній день 11,9 заяв, ннші заяви перебувають на розгляді. 

Чи будуть події у сфері ЖКГ розгортатись згідно заяв посадовців, покаже час. Нам залишається тримати руку на пульсі подій.

 
Коментарі (0)