ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГПідвищення тарифів витягне «Нафтогаз» з прірви

Підвищення тарифів витягне «Нафтогаз» з прірви

У Міненерго впевнені, що підвищення тарифів на газ для споживачів, яке є обов’язковою умовою МВФ, врятує НАК «Нафтогаз». Наразі ж фінансовий стан підприємства скрутний. Підприємства ТКЕ сплачують лише четвертину необхідної суми.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан розповів про фінансовий стан «Нафтогазу». Також, очільник відомства відзвітував про рівень розрахунків підприємств теплокоммунэнрего. Про це повідомляє «ЛІГАБізнесІнформ».

За словами пана Продана, «Нафтогаз» отримав авансом оплату за транзит російського газу за період включно до листопада 2014 року. Міністр зазначає, що ці гроші вже витрачені. А рівень оплати підприємств теплокомуненерго знаходиться на позначці 25%.
 
  
«На сьогодні необхідні кошти в бюджеті не передбачені, і навіть у такому стані Нафтогаз України примудрився безкоштовно відпустити газ на суму 2 млрд грн сумнівним газотрейдерам. Ці гроші фактично зникли. Тому сьогодні спільно з Міжнародним валютним фондом відпрацьовується варіант тарифної реформи, яка забезпечить погашення фінансового дефіциту Нафтогаз України. Необхідно також провести додаткові переговори з Газпромом, адже з Російського боку також були зобов'язання щодо надання кредиту, який повинен був піти в рахунок погашення заборгованості, в сумі $1,5 млрд», – повідомляє Юрій Продан.
 
У Міненерговугілля чекають на фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду. Таким чином у відомстві зможуть впровадити тарифну реформу. Наразі ж ТКЕ заборгували 25 млрд грн. Однією з причин цього є дисбаланс в тарифах.
 
  
 ««Нафтогаз»  продає газ підприємствам ТКЕ за 1091 грн за тисячу кубометрів, а вартість газу в ціні теплової енергії, яку продають ТКЕ, - 500 грн за тисячу кубометрів, при фактичної вартості газу, який йде для теплокомуненерго, 2680 грн. При такій схемі виникає істотний фінансовий дисбаланс і відсутність відповідних ресурсів при розрахунку підприємств з НАК Нафтогаз України, так і НАК Нафтогаз України з Газпромом. Підприємства ТКЕ практично не мають ресурсів для того, щоб розрахуватися з НАКом», – зазначає Міністр.
 
 
Як раніше повідомляла "Україна Комунальна", 14 березня МВФ попросив свою місію в Києві допомогти Уряду у розробках програм економічних реформ. У фонді впевнені, що нововведення посприяють росту економіки України.
 
Коментарі (0)