ГоловнаПублікаціїАналітика Пільги на оплату ЖКП: як працюватимуть по-новому

Пільги на оплату ЖКП: як працюватимуть по-новому

Уряд взяв курс на переведення деяких пільговиків на адресну та монетарну допомогу. З 1 липня критерієм для надання таких пільг де-юре є середньомісячний сукупний дохід сім’ї, втім де-факто він запрацює в серпні.

До деяких категорій пільговиків дійшли «грудневі покращення» від парламентарів. Як відомо, в ніч з 28 на 29 грудня 2014 року, Верховна Рада прийняла Закон №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Цим документом було скасовано широке коло пільг і виплат окремим категоріям осіб, змінено порядок їхнього надання та переглянуто рівень соціальних гарантій. Зокрема, поряд із внесенням змін в умови оплати праці, її скорочення, медикам, освітянам, працівникам культури, тощо; фактичним замороженням середньої заробітної плати, яка застосовується при призначенні пенсії; відміною виплат допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу до відпустки для працівників бібліотек, працівників культури та державних службовців; було скасоване право на всі види безоплатного проїзду у транспорті для ветеранів, інвалідів, чорнобильців та інших категорій громадян, а також обмежено надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг. 

Окрім того, Законом визначено, що відповідальність за збереження деяких пільг та виплат, значну частину повноважень з існування закладів освіти, культури, медицини візьмуть на себе органи місцевого самоврядування та місцеві бюджети. Тож, відповідно, від їхнього наповнення залежатиме, яке прийматиметься рішення з того чи іншого питання.  
 
Цікаво, що проект цього Закону не був погоджений ні рядом відповідальних міністерств та відомств, ні безпосередньо профспілковими організаціями, але все ж таки прийнятий народними обранцями. Не завадили навіть численні акції протесту профспілок, студентів та пенсіонерів, які супроводжували засідання Верховної Ради від 23 грудня 2014 року до самого дня прийняття. 
 
Так, на початку червня, відповідно до прикінцевих положень Закону №76-VIII, згідно з якими з 1 липня 2015 року окремим громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться за умови, що сукупний дохід родини не перевищуватиме соціальної податкової пільги — 1710 грн на місяць, постановою №389 Кабінету Міністрів було затверджено Порядок надання відповідних пільг із урахуванням зазначеної умови. Зокрема, визначено механізм реалізації права на отримання пільг із оплати послуг за користування житлом (квартплата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення ТПВ), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг із встановлення квартирних телефонів залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами. 
 
 
Його дія поширюється на пенсіонерів із числа працівників міліції; осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та зараховані до ІІІ категорії; пенсіонерів із числа працівників освіти та охорони здоров’я, учасників війни; осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, їхніх вдів та батьків; осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, їхніх вдів та батьків; жертв нацистських переслідувань; пенсіонерів із числа артистів (Закон «Про культуру») і найчисленніша категорія — діти війни.
 
«Згідно з затвердженим Кабміном порядком, органи соцзахисту мають визначити, чи мають право нинішні пільговики на те, щоб продовжувати отримувати ці пільги нині», — пояснив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін на одній із зустрічей.
 
За його словами, підхід буде таким: щодо непрацюючих пенсіонерів — на підставі даних Пенсійного фонду України, щодо інших осіб — на підставі декларації та довідки про доходи пільговика за попередні 6 місяців. Після цього управління соцзахисту мають надати управлінням-надавачам послуг списки тих, хто матиме право на отримання пільг. Ті, у свою чергу, нараховуватимуть пільги в установленому законом порядку на наступні 6 місяців. Після закінчення цього терміну органи соцзахисту мають знову визначити право пільговика отримувати пільги на наступний період. Окрім того, такій людині надаватимуть довідку про її право на отримання інших видів пільг із урахуванням доходу: забезпечення ліками, зубопротезування тощо.
 
Примітно, за оцінками Мінсоцполітики, під дію нового механізму підпадають близько 4,7 млн пільговиків. Прогнозовано з них, близько 3,7 млн збережуть свою пільгу, а 960 тис. її можуть втратити. Таким чином, беручи до уваги, що впродовж місяця органам соціального захисту потрібно визначити право великої кількості людей на подальше отримання пільг, наприкінці червня уряд прийняв постанову №446 щодо перехідного періоду запровадження норми отримання пільг із урахуванням доходів. Вона набула чинності з 1 липня 2015 року. Тож, органи соцзахисту матимуть час до вересня, щоб визначитися із кожним пільговиком – отримуватиме він допомогу, чи вона буде скасована. 
Цікаво, що у липні, де-факто усі пільговики, незалежно від категорії, своє право на пільги зберегли, хоча де-юре для деяких із них воно було втрачене. Справа в тому, що у липні громадяни отримали платіжки за червень, і тому у них норми нового Порядку враховані не були. А ось у серпні, коли вже формуватиметься вартість комунальних послуг для пільговиків за липень, нові норми Закону щодо обмеження права на пільгу для людей, у яких сукупний дохід родини на місяць перевищує розмір соціальної податкової пільги, будуть враховані. 
 
За словами директора Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської державної адміністрації Юрія Крикунова, у серпні усі категорії пільговиків отримають платіжки за липень з нульовою пільгою, тобто без її урахування, не залежно, мають вони на неї право, чи ні, а у наступному місяці (вересні) буде зроблено перерахунок, і ті, хто матиме на неї право, отримає компенсацію у подвійному обсязі, а тим, хто таке право втратить, рахунки прийдуть із зазначенням нульової пільги.
 
Посадовець пояснив, що такі маніпуляції необхідні для опрацювання відповідальними органами інформації про пільги. 
 
Окрім цього, в Мінсоцполітики зауважують, що впродовж перехідного періоду проходитиме не лише роз’яснювальна робота серед населення і укладання списків пільговиків, а також і агітація тих громадян, які за новим законодавством втратить право на пільгу, переходити на «житлові» субсидій. «Якщо все вдасться, то для цих людей перехід на адресне отримання пільг не буде надто болючим» - переконані у відомстві.
 
Більше того, за словами заступник Міністра соцполітики Віталія Мущиніна, це буде більш вигідно. «Особи, які не підпадають під дію системи пільг, або громадяни, які мають право на пільги, але дохід яких є недостатнім для оплати за комунальні послуги, можуть скористатися програмою житлових субсидій. Програма житлових субсидій для людини вигідніша за отримання пільги», - наголосив він, додавши, що для цього необхідно подати до органів соцзахисту відповідну заяву. 
 
До речі, детальніше про отримання субсидії за новим спрощеним порядком читайте у публікації «Порядок надання «житлових» субсидій: перезавантаження.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Серпня 2015 p. 19:29
Пільговики і пенсіонери зараз далеко не найбідніші: багато українців взагалі не мають ні пенсії, ні зарплати , звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з "ліквідаціями" державних установ, живуть по декілька років випадковими підробітками та за рахунок допомоги від інших членів сім"ї. І немає їм ні пільг, ні субсидій.