ГоловнаВибір редакціїКоментаріПодаткова втратить комунальні підприємства

Податкова втратить комунальні підприємства

Мінрегіон розробив механізм, який повинен стимулювати тепло-і водопостачальні підприємства переходити на альтернативні види палива. Для цього пропонується звільнити від оподаткування прибутку учасників ринку в межах видатків інвестпрограм.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробило механізм, який повинен стимулювати тепло-і водопостачальні підприємства переходити на альтернативні види палива. Для цього пропонується звільнити від оподаткування прибутку учасників ринку в межах видатків інвестпрограм. Однак самі гравці галузі відзначають, що механізм буде ефективним лише в разі введення економічно обгрунтованих тарифів на комунальні послуги.

Вчора Мінрегіон оприлюднив проект закону, яким пропонується внести зміни до Податкового Кодексу щодо стимулювання використання поновлюваних джерел енергії і альтернативних видів палива в сфері надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, документом пропонується звільнити підприємства теплоенергетики від сплати збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на теплову енергію, вироблену на поновлюваних джерелах енергії та альтернативних видах палива.

Читайте також: Податкова кабала для ОСББ

Крім того, планується звільнити від оподаткування прибуток суб'єктів господарювання водо-, теплопостачання та водовідведення в межах видатків, передбачених інвестиційними програмами, погодженими органом місцевого самоврядування (в межах його компетенції) і схваленим державним органом, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (для суб'єктів, регулювання діяльності яких здійснює таке комісія), на капітальні інвестиції в будівництво (реконструкцію, модернізацію).

Законопроектом пропонується підприємства теплоенергетики звільнити від сплати ПДВ операції з надання послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання підприємствами теплоенергетики в частині теплової енергії, виробленої обладнанням, що працює на поновлюваних джерелах енергії або альтернативних видах палива за умови реінвестування відповідної суми оподатковуваного податком доходу в наступні підприємства. Запропонована норма вводиться тимчасово, протягом п'яти років з моменту отримання першого прибутку внаслідок підвищення енергоефективності виробництва.

Читайте також: Рятівні новації

Разом з тим учасники ринку до ініціатив поставилися неоднозначно. «Я поки не чув, щоб у якогось підприємства вже була затверджена інвестиційна програма. Наразі Нацкомуслуг працює над введенням інвестиційної складової до тарифу. Але в принципі, ідея введення подібних економічних стимулів буде ефективна лише у випадку, якщо в країні будуть встановлені економічно обгрунтовані тарифи на комунальні послуги», - повідомив гендиректор ОКП «Полтаватеплоенерго» Володимир Чернявський.

 
Коментарі (0)