ГоловнаКоментаріГазопостачанняПрезидент «подбав» про тарифи на газ

Президент «подбав» про тарифи на газ

Заява Президента Віктора Януковича про те, що тарифи на газ для населення не будуть підвищуватися, загрожує зривом переговорів з МВФ та ставить під сумнів саму ідею реформування «Нафтогазу».

Україна відмовляється від однієї з ключових умов реформи газового сектора. Голова держави заявив, що ціни на газ не підвищуватимуться. «Ви можете бути впевненими, що ми ціну ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо», - заявив він під час телепроекту «Діалог з країною» у п'ятницю.

Президент також пообіцяв, що енергоносії для країни подешевшають після створення з Росією консорціуму на базі української газотранспортної системи. «Ми прагнемо до того, щоб це рішення було прийнято в I півріччі цього року», - сказав Віктор Янукович.

Заява Президента ускладнить переговори України з МВФ, впевнені експерти. Підвищення тарифів на газ для населення було ключовою вимогою валютного фонду, відмовлятися від якої в МВФ не мають наміру. У ході останнього візиту місії фонду в уряді говорили, що готові на певні поступки, зокрема, на підвищення тарифів для найбільш забезпечених верств населення.

Читайте також: Тарифам на газ не залишать жодних шансів

«Така заява президента не залишиться непоміченою в МВФ», - розповів виданню «Коммерсантъ Украина» директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. Нагадаємо, наступний візит місії МВФ до Києва запланований на першу половину березня.

Перехід до економічно обгрунтованих цін на енергоносії та відмова від перехресного субсидування були в числі головних умов президентської програми реформ, повідомляє джерело в Міненерго.

«Відмовитися від підвищення цін неможливо – навіть якщо ціна газу для України буде знижена до 280 доларів за тисячу кубометрів, обсяг дотацій для теплокомуненерго складе близько 1,1 мільярда доларів», - говорить співрозмовник у Міністерстві.

Він відзначає, що підвищення цін на газ, на якому наполягали міжнародні фінансові організації, тобто на 30%, не зможе компенсувати різницю між закупівельною ціною газу і вартістю його продажу навіть за умови, якщо Росія знизить ціни на газ. «Тому підвищувати ціни на газ для ТКЕ рано чи пізно доведеться, причому на суму навіть більшу, ніж зараз наполягають в МВФ», - запевняє джерело в Міненерго.

Читайте також: ЖКГ накриє хвилею громадського невдоволення

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що якщо ціни на газ для ТКЕ не будуть підвищені, реформувати «Нафтогаз» буде неможливо.

«Сьогодні «Нафтогаз» перекривається в розрахунках з «Газпромом» за рахунок прибутку своїх «дочок» - «Укргазвидобування» та «Укртрансгазу». Реформа НАК передбачала виділення з її складу і корпоратизацію обох компаній. Відокремити дочірні компанії в разі, якщо Україна відмовиться від підвищення цін, буде набагато складніше – це може створити українській монополії хронічні проблеми з розрахунками за газ», - погоджується народний депутат Сергій Пашинський.

За матеріалами Комерсант-Україна

 
Коментарі (0)