ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГТарифам на газ не залишать жодних шансів

Тарифам на газ не залишать жодних шансів

Про підвищення тарифів на газ говорять щоразу, коли в Україну приїжджає місія МВФ. Сьогодні стверджувати, що ціна на газ для українців не зміниться, досить сміливо.

Нещодавно урядовці заявляли, що підвищити тарифи на комунальні послуги варто заможним українцям. «Уряд пропонує частину тягаря, бюджетну компенсацію, різницю в тарифах покласти на багатих», – казав минулого тижня Микола Азаров.
 
Однак, з якого рівня доходів будуть визначати багатих – не зрозуміло.

«Нехай Микола Янович спробує розділити людей на багатих і бідних. З моєї точки зору, у нас програма соціальної підтримки і адресності просто не відпрацьована. І тому регулювати тільки за рахунок споживання – це не зовсім правильне попадання в багатих і бідних», – розповів радіо Свобода незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.
 
Водночас він очікує, що тарифи на газ справді піднімуть, аби відновити співпрацю уряду з Міжнародним валютним фондом.
 
Інший експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук очікує, що «підвищення цін має бути в декілька етапів, і перший з них – десь на рівні 30-40%».

«Треба знайти форму, щоб для бідних ціна не змінювалася, за умови, якщо не буде змінюватися зарплата. Але, чесно, на ринку ті, хто споживають більше, не завжди більше платять», – розповів експерт.

Він також прогнозує виникнення труднощів з адресною допомогою незаможним.

Читайте також: Тарифи ЖКГ потребують рівності

«У нас немає адресної допомоги найменш забезпеченим, тобто, в тій чи іншій мірі компенсацію отримують всі, й бюджет цього не може витримати. Бюджет – це теж наші з вами гроші, ми з вами платимо великі податки, і це інша форма оплати цін на газ», - розповів екперт.
 
Слід зазначити, що востаннє в Україні підвищували тарифи на газ для населення у 2010 році на 50%.

Як повідомляла «Україна Комунальна», 29 січня до України прибула місія МВФ. У ході візиту заплановано проведення переговорів щодо умов нової угоди між Україною та фондом. Місія перебуватиме в Україні до 12 лютого.

У свою чергу уряд висловив повну готовність обговорити з місією ціни на газ на споживчому ринку та підвищити їх. Про це, зокрема, нещодавно заявив Міністр закордонних справ Леонід Кожара.

«З точки зору знаходження компромісного рішення по ціні на газ для населення, робота ведеться як всередині уряду, так і з місією МВФ, яка сюди приїхала», - зазначив Міністр.  Його позицію відразу ж підтримав радник Президента та керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Андрій Гончарук.

 
Коментарі (1)
Sergiy
12 Лютого 2013 p. 10:09
Розмови про підвищення тарифів на газ без рекомендацій щодо обліку споживання , прикладів статистики щодо споживання по нормі відносно факту та примірних розрахунків через скільки окупляться затрати на встановлення обліку - завжди будуть страшилками. Це стосується і інших енергоносіїв та води.