ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте - ми пояснимо. Випуск 4

Проблеми з комуналкою? Запитуйте - ми пояснимо. Випуск 4

Я маю намір викинути старий диван, що прийшов у непридатний стан. Чи встановлено за це покарання, та який порядок передбачений для викидання такого габаритного сміття
Новини по темі

Запитання 16. Гість

Я маю намір викинути старий диван, що прийшов у непридатний стан. Чи встановлено за це покарання, та який порядок передбачений для викидання такого габаритного сміття?

Відповідь експерта:

Дане питання законодавчо регулюється:
• Кодексом про адміністративні правопорушення України;
• Правилами надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070.
Відповідно до ст. 150 КпАП України за порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій, Вас може бути піддано покаранню в адміністративному порядку.
Правилами надання послуг з вивезення побутових відходів (дала – Правила) передбачено,що до великогабаритних відходів відносяться тверді відходи, розміри яких перевищують 50 x 50 x 50 сантиметрів, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об'ємом до 1,1 куб. метра.
Під час надання послуг з вивезення побутових відходів великогабаритні та ремонтні відходи у складі побутових відходів вивозяться окремо від інших видів побутових відходів.
Цими Правилами також затверджено Типовий договір про надання послуг з вивезення побутових відходів, у якому, відповідно, повинен бути пункт, яким передбачено вивезення таких відходів за заявою споживача.
Щоб уникнути адміністративної відповідальності, Вам, відповідно до Правил необхідно укласти договір з виконавцем даної послуги, на вивезення ваших відходів. Про організацію, яка може надати таку послугу, Ви можете дізнатися у своєму ЖЕКу.
У відповіді враховано норми законодавства на 20.10.2011.

Запитання 17. Гість

В квартирі часто зникає світло. Вибиває автомат. Електрощит закритий ЖЕКом на замок, і доводиться чекати ранку, аби викликати чергового електрика і поновити постачання електроенергії до квартири. Чи має право ЖЕК унеможливлювати доступ до електрощита?

Відповідь експерта:
Дане питання регулюється:
• Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005  № 76;
• Правилами пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МНС України від 19.10.2004 № 126.
Відповідно до пункту 3.1.16 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій. шафи з електрощитовими і електровимірювальними приладами, електромонтажні ніші, що містяться у допоміжних приміщеннях, повинні бути завжди закриті.
Поряд з цим, пунктом 4.2.10. Правил пожежної безпеки в Україні заборонено використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (у т.ч. вентиляційні камери, електрощитові) під виробничі дільниці, для зберігання продукції, устаткування, меблів та інших предметів, для влаштування голуб'ятень тощо.
Двері горищ, технічних поверхів, вентиляційних камер, електрощитових, підвалів повинні утримуватися зачиненими. На дверях слід вказувати місце зберігання ключів. Вікна горищ, технічних поверхів, підвалів повинні бути засклені.
Відповідно до вищевикладеного варто зробити висновок, що нормативно-правовими актами не передбачено можливості споживача самостійно обслуговувати електрообладнання, чим і унеможливлено його доступ.
У відповіді враховано норми законодавства на 20.10.2011.

Запитання 18. Гість

У нас у будинку перший поверх нежилий. Весь він зданий в оренду стороннім орендарям. Чи мають право мешканці нашого будинку на зменшення квартплати за рахунок коштів орендарів. Чи враховується оплата орендарів у вартості утримання будинків і споруд та прибудинкових територій?

Відповідь експерта:

Для того, щоб надати відповідь на це запитання, необхідно з'ясувати, хто є власником вашого будинку.
Якщо власником будинку є ЖБК або ОСББ, то ці оплати у будь якому випадку зараховуються на рахунок вказаної експлуатуючої організації.
Якщо будинок перебуває у комунальній власності, то договір оренди укладається між орендарем та власником, а не ЖЕКом. Відповідно кошти отримує відповідний виконавчий орган. Далі необхідно з'ясовувати, чи перераховує цей орган якусь частину коштів в ЖЕК як компенсацію вартості утримання будинку та прибудинкової території. Непоодинокі випадки, коли від орендарів кошти заходять до місцевого бюджету і використовуються на зовсім інші потреби, а на мешканців другого та наступних поверхів ЖЕК «розкидає» вартість утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Від редакції:
Шановні користувачі порталу ІА «Україна Комунальна»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте - ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)