ГоловнаКоментаріБудівництвоПроектантів змусять до відповідальності

Проектантів змусять до відповідальності

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» має на меті підвищити якість будівельних проектів

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» має на меті підвищити якість будівельних проектів, а не якість саме будівництва. Таку думку обстоює директор департаменту розвитку будівельної діяльності, ціноутворення та економіки будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Петро Губень.

«Вийшов останній Закон щодо підвищення відповідальності, запроваджена система спрощених дозвільно-погоджувальних процедур. Сьогодні немає обов’язкових ліцензій для проектувальників, тобто залишилася лише сертифікація. Цим Законом «Про підвищення відповідальності на будівництві»  збільшується відповідальність безпосередніх авторів проекту, не тільки проектувальника як організації, а саме автора проекту, автора розділу проекту. Передбачені відповідні штрафи, тобто це зроблено для того, щоб підняти якісь проектів, а не якість будівництва», – розповів пан Губень.

Читайте також: Замкнене коло будівельної галузі. Частина 1

За словами експерта, сьогодні також спрощено дозвільну систему на початок виконання будівельних робіт.

«Тобто для будівництва об’єктів I-III категорії відтепер не треба звертатися до Артбудконтролю за дозволом. Замовник просто декларує, що у нього є документація, і починає будівництво. Ця інформація заноситься до Реєстру, і ми знаємо, де і що будують. Стосовно IV-V категорії, де є відповідні складності будівництва, то за дозволом звертаються, але документи можна здати через Інтернет, Артбудконтроль їх розглядає – і якщо питань немає, забудова заноситься до реєстру», – зазначив Петро Губень.

Читайте також: Замкнене коло будівельної галузі. Частина 2

«А далі є відповідні графіки перевірки ведення будівництва, тобто дотримання проектів, виконання існуючих вимог. Якщо порушення є, то одразу набуває чинності система певних стягнень, адміністративних штрафів. Може бути зупинено будівництво в разі, якщо там є грубі порушення і вони не можуть бути усунені. Тобто до усунення конкретних факторів будівництво припиняють», – додав фахівець.

 

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)