ГоловнаПублікаціїАналітика Чи можна вимкнути Донбас?

Чи можна вимкнути Донбас?

Непідконтрольні українському уряду територію Донбасу не будуть відключати від електро - та газопостачання. Пропонуємо читачеві думку експерта "У.К." з цього приводу.

На останньому засіданні РНБО Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна буде продовжувати безплатно постачати теплом і електроенергією території Донецької і Луганської областей, які перебувають під контролем бойовиків, хоча за законом, повинна вже відключити ці території від тепло- та електропостачання.

У свою чергу, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, на вчорашньому засіданні Кабміну так само підтримав рішення, прийняте на засіданні РНБО: «Йде широка дискусія про те, що робити з газом і електроенергією. Є дві думки. Перша думка - так як не платять - відключити. Я хочу висловити позицію уряду: там наші громадяни. Уряд не дасть людям замерзнути, тому що це приведе до гуманітарної катастрофи. Це наша територія, з терористами розберемося окремо, - сказав він. - Якщо зараз діяти жорстко, то це буде жорстко по відношенню до простих людей. Ми будемо поставляти газ і електроенергію. Але я заявляю, як тільки відновимо контроль над територіями, і сума коштів, накопичена в уряді для виплат соціальних пільг та субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії та газу, яку ми поставляємо на територію Донецької і Луганської областей, тимчасово не контролюються владою. Думаю, що це справедливо».

Читайте также: «Нафтогазу» компенсують витрати на законодавчому рівні

Позиція керівництва країни ясна: «своїх не кидаємо». Але викликає багато дискусій і розмов у пересічних громадян в основному проживають далеко від зони проведення АТО. 

Пропонуємо думку людини яка не з чуток знає, як жив та чим живе зараз Донбас - Анатолій Близнюк, екс-голова Донецької обласної державної адміністрації, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (2011-2012 р.р.), експерт ІА «Україна Комунальна»:

Частина громадян України, які перебувають поза території проведення АТО, думають, що можна просто взяти і «вимкнути» Донбас. Це помилкова думка.

Звичайно, при бажанні можна зробити все що завгодно. Але давайте згадаємо, що в зоні АТО проживає 4 млн людей. Якщо хтось хоче закрити газ, відключити від електроенергії, кинути в морозну зиму, якщо є бажання приймати і реалізовувати такі рішення, то потрібно хоча б подумати, які будуть наслідки цього в масштабі України? І як на це подивляться наші міжнародні партнери - Європа і Америка? Не можна просто сказати людям: «Ми вам все перекриємо».

Так, Донбас залежить від України, але вірно і зворотне - країна залежить від Донбасу. Донецька область добувала 47% вугілля, з них коксівного - близько 80%. Зараз на електростанціях вугілля немає. 30% теплової генерації країни - це генеруючі потужності Донецької області.

Вся Україна рівно настільки ж, як і Донбас, залежала і від металургії. Донбас виробляв 45% прокату і сталі, а Україна від цього напряму отримувала левову частку експортного потенціалу. Сьогодні цього, на жаль, немає. Експорт за цими напрямками впав на 80%, а це золотовалютні резерви країни, яких теж немає.

По воді залежність більш явна. Донбас ніколи не забезпечував водою Україну. З Дніпра вода перекачується у бік Харкова, потім - в Сіверський Донець, і далі, аж до Маріуполя. Регіон дуже дефіцитний по воді.

Від газу Донецька область залежить так само, як і вся країна - труби йдуть з Росії через Луганську область. Але є важливий нюанс: Донецька область - промислова, де населення і ЖКГ споживали лише 10% від поставок природного газу. Якщо сьогодні не працюють металургійні підприємства, і все, що прямо або побічно пов'язане з машинобудуванням, то попит на газ у нас відносно невисокий.

Важелі впливу

До важелів впливу центру на Донбас можна віднести спробу обмежити подачу електроенергії у тому випадку, якщо регіон не зможе виробити достатньо власної. Я чітко розумію, що ми надлишкові по електроенергії. Ми завжди генерували більше, ніж споживали, при цьому працювали всі підприємства на повну потужність.

Зупинені підприємства, наявність генеруючих потужностей і вугілля дозволять Донбасу забезпечити себе електроенергією самостійно. Але треба прогнозувати можливі наслідки. Припустимо, ми дали людям світло, зупинили підприємства, у населення немає роботи, вони не отримують грошей, а значить, не зможуть платити за електроенергію. Ми самі породжуємо замкнуте коло.

По газу така ж проблема. У системі магістральних газопроводів зробити можна все що завгодно - перекинути газ з одного району в інший, одну засувку закрити, відкрити іншу, і зменшити тиск на Донбасі. Але давайте і тут проаналізуємо наслідки. Добре, можна знизити тиск. Підприємства працюють, якщо тиск 4-5 кг, у деяких і всі 15 кг повинні бути. Якщо його скинуть до 2 кг, жодне промислове підприємство, навіть теплокомуненерго, не зможе працювати. А якщо тепла не буде, люди будуть грітися хоча б газом від плити. Я вже мовчу про перевитрати, пов'язані з цим «опаленням».

Спроба забезпечити людей газом для приготування їжі і теплокомуненерго, а все інше закрити, призводить до тієї ж ситуації, що й електроенергії. Підприємства не працюють, люди або сидять вдома, або ховаються по підвалах, оскільки йде стрілянина, зарплат немає, за газ не платять. І знову ми маємо замкнуте коло.

Читайте также: Над зоною АТО нависло відключення газопостачання

Потрібно комплексно оцінювати наслідки радикальних заходів. Президент Порошенко озвучив дуже правильну річ. Не можна приймати рішення по Донбасу в односторонньому порядку. А виходить, що говорять тільки з одного боку ми беремо, і платити не будемо, а ви давайте, і мовчіть. Такого бути не може.

Але й не можна в односторонньому порядку поставити під удар 4 млн осіб, щоб «покарати» 100 000 з них. Потрібно звертатися до цих 4 млн, а не будувати діалог з меншістю. У нас народ розумніший, ніж багатьом здається.

Ось тому «відключати» Донбас не можна. Людям треба пояснювати ситуацію, розповідати, які є пропозиції, виробляти єдині підходи. Але ми зараз, на жаль, тільки те і робимо, що говоримо.

використані матеріали Forbes.ua

 
Коментарі (9)
I am4
06 Листопада 2014 p. 12:00
отключить нафиг!!! сколько можно им объяснять? мы объясняем, а они детей на детских площадках снарядами удивают
Anonymous1
06 Листопада 2014 p. 12:46
Что-то я не слышал о дедушке Близнюке в апреле, когда его любимые жители Донбасса звали Путина в помощь от карателей, кричали "Расея, Рассия" о образовывали ДНР...что-то я не видел и не слышал, чтобы когда-нибудь за эти полгода войны Близнюк помог воинам АТО - может он купил броники,каски? может он пожертвовал миллиончик - другой??? но зато когда Арсений вчера заявил что дотаций Донецку больше не будет - Близнюк вдруг вспомнил, что Донбасс нужен Украине. Интересно, а где он сам? неужели в мирном классном Донецке? небось где-то в теплых краях греет свой старый комсомольский зад, а ребята гибнут за его Донбасс...
Владимир1
06 Листопада 2014 p. 13:02
Помогает Близнюк ,помогает причем из Киева , сепараторы довольны .
Олена3
06 Листопада 2014 p. 13:00
Чего взъелись на Близнюка? Правильно говорит. В Донбассе не все ватники. Некоторым просто некуда уезжать. Таким людям заживо замерзать???
Anonymous1
06 Листопада 2014 p. 13:12
в липні 2013 року ТОВ «Мармарокбуд» отримала 3,27 млн грн. на реконструкцію будинку по б.Шевченка, 19 м. Донецька. Компанія «Марморокбуд» зареєстрована на фірму «СК інжиніринг», власниками якої є белізький офшор «Діомар інвест лімітед» та ТОВ «Всеукраїнська управляюча компанія». Раніше до складу власників «СК інжинірингу» входила Лілія Близнюк, дружина колишнього губернатора Донецької області та міністра регіонального будівництва Анатолія Близнюка. Нині фірма через ланцюжок інших компаній контролюється сином Близнюка Олексієм та дружиною сина Оленою Близнюк.Також підрядів на суму 209,13 млн грн отримало ПрАТ "Коммунтранс", яке пов’язують з міністром житлово-комунального господарства та інфраструктури України Анатолієм Близнюком. Раніше до складу засновників компанії входив син міністра Олексій Близнюк. Такий от патріот Донбасу Близнюк...зрозуміло тепер чому Донбас потрібен Україні? Щоб розпиляти бюджетні кошти...
Олена3
06 Листопада 2014 p. 13:35
Что вы Близнюку кости моете? Кто из прошлой власти, да и сегодняшней - святой? Все они одинаковые. Страдают люди!!!
Михаил2
06 Листопада 2014 p. 14:46
На какой планете он вообще? По моему поздно переживать за то, что без газа весь регион впадет в депрессию. Если будет на чем картохи пожарить - уже хорошо. А он - о промышленности думает.
Сергей Светлов2
06 Листопада 2014 p. 14:52
Судя по его размышлениям, можно смело отключать, ибо Донбасс энергетически самодостаточен и генерируют они больше, чем потребляют.
Sergiy1
07 Листопада 2014 p. 09:09
Подавати необхідний мінімум треба. Це ще не значить, що в квартирах буде тепло. От тоді населення, що вже тричі голосувало останнім часом чи по переконанням ,чи від страху, прийме рішення що з вибраними сущностями робити.