ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГRAB-регулювання іде у маси

RAB-регулювання іде у маси

RAB-регулювання набуває більшої популярності. За словами експертів, скористатися ним поспішають насамперед групи, які звикли реалізовувати довгострокові стратегії.

Прийнята у вересні нова система регулювання тарифів для енергокомпаній, заснована на оцінці повернення вкладень, набирає популярності. До неї вирішили приєднатися ще п'ять обленерго, які запланували масштабні програми модернізації і зниження витрат. За словами експертів, скористатися нею поспішають насамперед групи, які звикли реалізовувати довгострокові стратегії, - повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

Так, як розповідає голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики Сергій Тітенко, заявки на включення в список компаній, які хотіли б перейти на систему стимулюючого регулювання (RAB-регулювання), подали дев'ять енергокомпаній. До вже заявленого ПАТ «Львівобленерго», ТОВ «Сервіс Інвест», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» та ПАТ «ДТЕК Крименерго» додалися ті, які належать VS Energy «Херсонобленерго», «Київобленерго», «Кіровоградобленерго», а також «Вінницяобленерго» Костянтина Григоришина і «Запоріжжяобленерго» (контролює НАК «Енергетична компанія України»).

За словами Сергія Тітенка, всі ці компанії запланували програми модернізації і зниження витрат, що робить прийняття нових тарифів вигідним для них. Він повідомив, що заявки дев'яти бажаючих будуть розглянуті вже найближчим часом.

У прес-службі VS Energy заявляють, існуючі тарифи не можуть забезпечити потреби підприємств групи в інвестиціях.

«Нова стимулююча тарифна методологія дасть набагато більше можливостей для розвитку мережевої інфраструктури, вона відрізняється також дієвими механізмами підвищення відповідальності енергетичних компаній перед споживачами за якість енергопостачання»,- зазначають у прес-службі компанії.

Читайте також: Нова політика тарифів ЖКГ: «за» і «проти»

У той же час в прес-службі компанії «Укренергоконсалтинг» (управляє обленерго Ігоря та Григорія Суркісів) повідомили, що прийняли рішення вивчити умови роботи на RAB-тарифи спочатку на «Львівобленерго».

«Рішення з інших обленерго ми будемо приймати, коли подивимося на результати першого обленерго»,- сказали в прес-службі «Укрэнергоконсалтинга».

Глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін зазначає, що перехід на систему RAB-регулювання дозволить компаніям приділяти більше уваги капітального інвестування та оновлення мереж. Це вирішить проблему зносу основних фондів, що перевищує 80%, а також дозволить знизити втрати в мережах, які сьогодні майже в два рази більше норм, прийнятих у країнах Євросоюзу. Втім, скористаються новою системою в першу чергу ті бізнес-групи, які звикли реалізовувати довгострокові стратегії, відзначає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Більшість обленерго звикли працювати ситуативно і тому для них перехід на RAB-регулювання фактично означає зміну всієї звичної схеми роботи, до чого не всі поки готові, каже пан Чурін.

Нагадаємо, на початку вересня НКРЕ опублікувала ряд постанов, що регламентують перехід енергопостачальних компаній на систему стимулюючого регулювання (RAB-регулювання). Зараз обленерго щорічно затверджують тарифи НКРЕ. При цьому тарифи формуються виходячи з статей витрат, в необхідності яких енергокомпаніям вдається переконати НКРЕ, і невеликої рентабельності. RAB-регулювання передбачає, що тариф буде формуватися на п'ять років, виходячи з витрат і затвердженої норми прибутковості. Протягом п'яти років обленерго має можливість скоротити собівартість за рахунок зниження втрат та поліпшення управління активами, однак тариф компанії залишиться як і раніше високим. Обов'язковою умовою переходу на стимулюючі тарифи є 100% розрахунки з ДП «Енергоринок».

 
Коментарі (0)