ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГРегіональний розвиток: без руля і без вітрил

Регіональний розвиток: без руля і без вітрил

починати треба з визначенням відповідального за державну політику в сфері регіонального розвитку, і вже потім розробляти стратегію і обирати напрямки фінансування

Замість регіонального розвитку з держбюджету з року в рік фінансується будівництво бюджетних установ та реконструкція комунального господарства. Тільки в 2012 році з Державного фонду регіонального розвитку виділено 1,6 млрд грн.

На Урядовому порталі було опубліковано розпорядження . № 243-р «Про затвердження переліку об’єктів і заходів, що фінансуються у 2012 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку». Згідно Державного бюджету на 2012 рік за напрямком «Державний фонд регіонального розвитку» передбачено 1,6 млрд грн. Розпорядник державних коштів за цим напрямком – Міністерство фінансів – проконтролює виділені державні кошти шляхом спів фінансування: 70% з Державного фонду регіонального розвитку та 30% – з місцевих бюджетів. Фінансування здійснюється  відповідно до чисельності населення в містах і селах України, де розташовані об’єкти і відбуватимуться відповідні заходи.

Субвенція виділятиметься на фінансування тих об’єктів, переліки яких надають обласні державні адміністрації після систематизації інформації з міст. Згідно переліку відбувається фінансування реконструкції та будівництва шкіл і садочків, водогонів і котелень. Як і раніше, продовжується газифікація сіл за державні кошти.

Найдорожчим об’єктом в переліку є  реконструкція школи в с. Бритівка Білгород-Дністровського району Одеської області загальною вартістю 23,5 млн грн. Найдешевшим – реконструкція водогінних мереж у с. Костянтинівка Сімферопольського району в Автономній республіці Крим загальною вартістю 254,7 тис. грн.

Читайте також: Вода у борговій ямі

Зрозуміло, що через дефіцит коштів місцевих бюджетів міста використовують будь-яку можливість  для фінансування реконструкції систем життєзабезпечення, але саме про регіональний розвиток мови не йде.

Член комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Юрій Одарченко (фракція «БЮТ-Батьківщина») вважає, що починати треба з визначенням відповідального за державну політику в сфері регіонального розвитку, і вже потім розробляти стратегію і обирати напрямки фінансування.

«Велика помилка, що віддали такий важливий напрямок як регіональний розвиток Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Це окремі напрямки діяльності в державі і вони мають опосередкований вплив на регіональний розвиток. Нажаль в цьому міністерстві немає людей, які б могли поставити питання утворення методик, взагалі тактики та стратегії регіонального розвитку. Цим питанням має займатися Міністерство економіки, воно ближче до цього відомства.

Звісно, це добре, що кошти виділяються на такі справи, яких потребують міста та села, але погано те, що це відбувається в ручному режимі. Ті міські голови чи депутати, які мають вплив на  Міністерство фінансів, ті і будуть отримувати кошти. Нажаль, ми не маємо стратегії розвитку, це все можна назвати лише латанням дірок, а не регіональним розвитком», - вважає Юрій Одарченко.

Читайте також: Регіони розпорошують субвенції з держбюджету

З ним погоджується його колега по Верховній Раді – заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Ігор Лисов (фракція «Партія регіонів»).

«Для регіонального розвитку треба займатися стратегічним розвитком територій, розробляти інвестиційні проекти, після чого використовувати механізми залучення інвестицій. Якщо просто фінансувати об’єкти, латати водогони, то ми ніколи з цієї прірви не виберемось», - вважає Ігор Лисов.

«Для кожного регіону, для кожного міста мають бути розроблені перспективні плани розвитку, щоб кожний голова обласної державної адміністрації, міський голова могли бачити, куди треба йти, що є пріоритетом для регіону. Якщо це не зробити, то це буде черговим латанням дірок і приведе до краху діючої влади – і народ не буде задоволений діючою владою», - переконаний народний депутат.

 

Підготував Сергій Купін

 
Коментарі (0)