ГоловнаПублікаціїГазопостачанняРосія затягує газову петлю на шиї України

Росія затягує газову петлю на шиї України

Спекуляції на тему ціни російського газу, з тією чи іншою силою, виникають протягом всього періоду незалежних відносин України та Росії. Черговий максимум ці спекуляції отримали після нещодавньої поїздки Президента Віктора Януковича до Росії.

Зустріч голів держав 4 березня 2013 року стала тим самим візитом, який Віктор Янукович «заборгував» за грудень, коли поїздка була зірвана через дзвінок голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

Довгоочікувані переговори щодо вартості російського газу та умов його транзиту по території України і цього разу не були результативними, оскільки досягти чітких домовленостей Президентам не вдалось. Втім, Віктор Янукович запевнив, що Україна та Російська Федерація продовжать обговорення ціни на газ для нашої держави найімовірніше у квітні. За його словами, нині газове питання опрацьовується на рівні урядів двох держав, у тому числі, за участю консультантів з провідних консалтингових компаній та міжнародних фондів. «Хвилює головне - формування справедливої ринкової ціни на газ для України», - зазначив Президент.
 
Вирішення газового питання для України є нагальної проблемою, вважає Віктор Янукович. Він підкреслив, що газові домовленості щодо закупівлі російського «блакитного» палива, досягнуті екс-Прем’єром Юлією Тимошенко, є несправедливими та приносять нашій країні близько 6 млрд грн. збитків щорічно. Саме завищена ціна імпортованого газу впливає на собівартість продукції, яку випускають українські підприємства. «Якби не ця проблема, ми б мали ресурс, за допомогою якого ми могли б вирішувати ті проблеми, які в нас є, — і в медицині, і в ЖКГ, і допомагати бідним», — додав Президент в ході стогової конференції 1 березня.
 
Нагадаємо, що нинішня ціна, яка була встановлена врезультаті домовленостей між урядами України та Росії 19 січня 2009 року, складає близько 430 дол./тис. куб. м. У першому кварталі поточного року українській стороні вдалося її знизити до 406 дол./тис. куб. м. Втім, і така ціна є завеликою для нашої країни. Тому перед Україною, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, стоїть завдання поетапного зниження вартості російського газу спочатку до 350 дол., а потім – до 260 дол./тис. куб. м. Разом з тим пан Янукович підкреслив, що Україна не вимагає для себе особливої ціни. «Ми не хочемо говорити про преференції. Ми хочемо мати рівні можливості в ціні газу. Ми сьогодні страждаємо від того, що Україна має таку дискримінаційну ціну, яка впливає на конкурентоспроможність нашого товаровиробника», — сказав він.
 
 
Але, поки Україна чекає рішення щодо зниження вартості російського газу, держава пішла шляхом скорочення його споживання та збільшення видобутку власного газу. Так вчора Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що завдяки теплим погодним умовам, що склалися у лютому цього року, Україні вдалося рекордно зменшити закупку російського газу: у попередньому місяці обсяг імпорту впав до 0,4 млрд кубометрів у порівнянні з 3 млрд кубометрів, які Україна закуповувала ще наприкінці 2012 року. Загалом, у січні-лютому 2013 року наша країна скоротила об’єм закупки російського газу на 44% або на 2,2 млрд кубометрів газу – до 2,84 млрд кубометрів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Окрім того, Україна намагається диверсифікувати джерела постачання газу: наразі ми купуємо його не лише у Європі та на спотовому ринку, а ще й розглядаємо можливості участі у проектах з будівництва газових терміналів, газопроводів тощо. 
 
Все ж таки, зрозуміло, що просто так знижувати ціну газу Росія не має економічного інтересу. Зокрема, експерти підозрюють, що реальним результатом переговорів може стати консорціум з управління української ГТС між Україною та Росією.
 
«На даному етапі умова єдина – створення консорціуму з управління ГТС з перспективою подальшого вступу до Митного союзу. В результаті – отримуємо зниження вартості та гарантії транзиту російського газу нашою територією. Якщо це розглядати як суто бізнесовий проект, то це вигідно. З точки зору економіки, це бізнес проект, який може працювати: це дасть гарантії обсягів газу та модернізації», – підкреслив незалежний експерт Валентин Землянський.
 
Під час телевізійного проекту «Діалог з країною» цю думку дотично підтвердив Віктор Янукович. Він припустив можливість здачі української ГТС в оренду. «Таким чином, щоб орендної плати вистачало на утримання цієї ГТС, щоб розділити відповідальність по утриманню цієї ГТС. І безумовно отримати гарантії прокачування відповідних обсягів газу», — сказав голова держави.
 
Інші ж фахівці притримуються ідеї, що нині зарано говорити про консорціум. «Річ в тім, що, наскільки мені пам’ятається, з 2003 року вже працює підприємство. Але воно працює, як то кажуть, формально, – повідомив заступник директора науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев. - Все залежить від поставлених цілей і сформульованих задач цього консорціуму. Залежно від цього можна буде казати про можливі переваги та недоліки такого об’єднання. Наразі невідомо, що планує РФ, і що пропонує навзаєм Україна. Тому казати про якусь доцільність утворення таких союзів передчасно». 
 
 
Геннадій Рябцев також зауважив, що Україні слід не піклуватись про зниження ціни, а про підвищення енергоефективності української економіки і зменшення її енергоємності. Тобто, Україна має вимагати зменшення обсягів газу, який буде споживати, а також скасування норми про фіксовані обсяги газу, які країна має закупати щорічно. 
 
Однак, експерти погоджуються, що Україні потрібно нові домовленості прописати правильно, щоб не повторити сумнозвісний сценарій Харківської угоди.
 
Але, хто б що не казав, газове питання для України буде завжди політичним. Серед громадськості існує думка, що тісний союз з Росією поховає надії українців на зближення з Європейським Союзом, адже «Газпром» конфліктує з ЄС стосовно енергетичних директив. 
 
«Найближчі 20 років в Європі нас ніхто не чекає. Треба об’єктивно дивитись на ситуацію: на сьогодні Україна з чим піде економічно до ЄС? Ні з чим» – вважає Валентин Землянський.
 
Пан Рябцев впевнений, що маючи газову голку, РФ намагається використати її на повну. Але оскільки після 2015 року залежність Росії від країн-транзитерів скоротиться до мінімуму, а після 2017 року – після добудови південного потоку, Україна взагалі не буде мати жодного впливу як країна-транзитер російських енергоносіїв. Відповідно, всі поступки, на які зараз може піти російська сторона закінчаться через 5 років. Тому, на думку експерта, слід розглядати всі пропозиції: і стосовно консорціуму, і стосовно вступу до Митного Союзу.
 
Що ж насправді принесе можливе зниження ціни на імпортований газ для українців? Віктор Янукович запевняє, що підвищення цін на газ ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо. Зниження ціни також навряд вплине на можливість отримання кредиту МВФ. Адже вимога МВФ у піднятті тарифів більше стосується фінансової стабілізації НАК «Нафтогаз України». 
 
«Все одно буде потрібно піднімати ціну, тому що у будь-якому разі внутрішня ціна на газ не відповідатиме ціні на газ «Газпрому». Тобто, навіть якщо ми говоримо про 260 доларів за тисячу кубометрів, а в середньому в Україні за газ сплачується 100 доларів і 130 доларів сплачують теплокомуненерго, саме тому я не думаю що це вирішить питання з МВФ. Вимога підвищення тарифів скоріш за все таки залишиться», – підкреслив пан Землянський. 
 
Коментарі (0)