ГоловнаКоментаріЖитлоСтоличні новобудови в зоні досяжності

Столичні новобудови в зоні досяжності

Найкращі результати в поточному році демонструє первинний ринок київських новобудов. Нові будинки помітно витісняють бізнес-сегмент вторинного і створюють йому помітну конкуренцію в економ-класі.

Цей сектор істотно пожвавився, в основному завдяки зниженню ціновій політиці та програмам розстрочки від забудовника. Проте наступного року експерти прогнозують зниження ціни на старий житловий фонд та підвищення вартості житла у новобудовах.

«У цьому році ми спостерігали поступове зниження цін на житлову нерухомість. Більшою мірою на так зване елітне житло, меншою на економ-клас. Ринок поступово розшаровується: падають ціни на квартири більшої площі в цегляних будинках центральних районів Києва. У той же час вартість помешкань у панельних будинках окремих спальних районів поступово зростає. Винятком можна вважати Оболонь, де ціни на житло преміум-класу залишаються високими, головним чином за рахунок обмеженої кількості пропозицій», - зазначають експерти.

За останній рік вартість квадратного метра житла в Києві знизилася на 4,3 % - з 1762 до  1689 дол.

«Ми відзначили кілька характерних для даного сезону тенденцій: зменшення частки бюджетного житла, зростання інтересу до офісних приміщень, а також деяке уповільнення активності на ринку оренди внаслідок закінчення чергового сплеску, який припадає на серпень – вересень. У жовтні – грудні традиційно активізується ринок продажу нерухомості, проте на два місяці. До кінця року, ми не прогнозуємо подальшого зниження обсягів оренди і очікуємо фіксацію ринку на досягнутому рівні», - зазначає гендиректор АН «Благовіст» Ірина Луханіна.

Читайте також: Харків'яни віддають перевагу новобудовам

Експерти агентства нерухомості «Планета Оболонь» прогнозують зниження цін на вторинне житло в столиці у наступному році на 4 – 10 %.

«Припускаємо два сценарії розвитку подій: це або плавне сповзання донизу, можливо, в таких самих обсягах, як за останні 12 місяців, або різке падіння. Ми більше все-таки схиляємось до плавного сповзання цін», - повідомив директор агентства Віталій Котенко.

Експерт також зазначив, що останнім часом на ринку вторинного житла Києва найбільшим попитом користується економ-житло, зокрема однокімнатні квартири у віддалених від метрополітену районах. Лідерами із продажів вторинного житла є Деснянський район, зокрема житлові масиви Троєщина й Лісовий. У зв’язку з підвищеним попитом у цих районах спостерігалось зростання вартості помешкань.

Джерело: Хрещатик

 
Коментарі (0)