ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГСубсидії українців уже не рятують

Субсидії українців уже не рятують

У сiчнi 2012 року кількість сімей, яким призначено субсидії, зменшилась на 34,8%, а загальна сума субсидій – на 20%

На початку року влада в Україні різко зменшила кількість субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому зменшення наданих субсидій відбувається на фоні перманентного зростання тарифів на послуги ЖКГ та зниження доходів населення. На цьому наголошує народний депутат від «Нашої України», член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук.

У той час, як Президент анонсує чергову соціальну програму щодо поліпшення життя малозабезпечених верств населення, своїми діями влада ще більше заганяє громадян за межу бідності та вкотре знижує рівень соціального захисту. Під гаслами про «покращення життя вже сьогодні» відбувається масове обмеження доступу  малозабезпечених громадян до отримання субсидій. 

У сiчнi 2012 року кількість сімей, яким призначено субсидії, зменшилась на 34,8%, а загальна сума субсидій – на 20%.

Читайте також: Азаров хоче удосконалити порядок призначення субсидій

Незважаючи на це, тарифи на послуги ЖКГ весь час ростуть. Так, за даними Держкомстату, в січні цього року тарифи на електроенергію зросли на 23%, квартплата – на 22,4%, водопостачання – на 13%.

Ситуація погіршується різким зменшенням доходів українців. У січні цього року середній розмір зарплати в України зменшився майже на 11% в порівнянні з груднем минулого року: з 3 054 грн до 2 722 грн. 

Читайте також: У січні українці менше отримали субсидій для оплати ЖКП

Це все призвело до величезної заборгованості населення за послуги ЖКГ: у січні 2012 рівень оплати впав до рекордно низьких 79,7%.

Зростаюча заборгованість – це абсолютно закономірний наслідок недолугої політики влади в сфері ЖКГ та соціального захисту населення.  Адже враховуючи, що середній розмір нарахування за житлово-комунальні послуги (523,1 грн) у січні більший, ніж половина мінімальної зарплати або середньої пенсії по Україні, багатьом громадянам, які отримують ці мізерні виплати, довелося обирати між оплатою комунальних послуг та виживанням. Таким чином влада заганяє в боргову яму найменш захищені категорії громадян. 

 
Коментарі (0)