ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГСвітовий порядок тарифів ЖКГ

Світовий порядок тарифів ЖКГ

В Україні напередодні різкого підвищення цін на газ і на опалення відповідно знову почали звучати фрази, що в Європі ЖКГ ще дорожче. Давайте спробуємо розібратися, наскільки всі гучні заяви відповідають істині.

Майже кожного разу, коли уряд приймає чергове рішення про підвищення тарифів ЖКГ, воно підкреслює, що в країнах ЄС, та й у всіх інших куточках світу, населення платить за комунальні послуги набагато гірше. Наприклад, в Україні напередодні різкого підвищення цін на газ і на опалення відповідно знову стали звучати фрази, що в Європі ЖКГ ще дорожче. Мовляв, і не варто обурюватися. Однак, порівнюючи комунальні тарифи, слід також врахувати і середні доходи на душу населення, адже для мешканців однієї держави така вартість може здатися цілком доступною, а інші фізично не зможуть платити такі гроші. Давайте спробуємо розібратися, наскільки всі гучні заяви уряду відповідають істині.

Євросоюз

Безсумнівно, в різних країнах ЄС вартість комунальних послуг різна, але між ними багато спільного. Жителі скрізь мають можливість самостійно обрати організацію, яка буде постачати їм воду, тепло та електроенергію. Приміром, житель Лондона може обирати двох постачальників електроенергії - один буде обслуговувати вдень, а другий - вночі. Але змінювати постачальників дозволяється не частіше, ніж раз на тиждень.

Ще одна особливість Євросоюзу - відсутність плати за гарячу воду. Кожен багатоквартирний будинок має власний бойлер, який працює на електриці. Також слід нагадати, що за використання води в ЄС платять по два рази - безпосередньо за подачу і за стоки.

У Німеччині вартість стоків досягає 3,22 євро за кубометр, а за холодну воду в середньому за рік жителі віддають по 69-75 євро. У середньому вартість послуг ЖКГ становить орієнтовно 2 євро за квадратний метр.

Що стосується плати за газ, то лідером за вартістю блакитного палива є Швеція. Тут вартість кубометра оцінюється в 1,07 євро. В Італії вартість газу становить 0,77 євро за кубометр. У цілому, в цій країні послуги ЖКГ є досить дорогими. Приміром, за електропостачання необхідно вносити абонентську плату незалежно проживає чи хтось у квартирі чи ні. Абонентська плата на рік становить 115 євро. Водопостачання італійцям обходиться в 187 євро, а вивезення сміття - 103 євро на рік.

Важливо відзначити, що система ЖКГ у країнах ЄС багато в чому розрахована на добропорядність громадян.

Сполучені Штати Америки

Оскільки Штати - країна велика, то вартість комунальних послуг від штату до штату сильно розрізняється. Наприклад, у Флориді немає необхідності в оплаті опалення, тому найбільшим платежем стане оплата електрики. Рахунок за електроенергію може досягати 300 дол. за місяць. А причина криється в масовому використанні кондиціонерів.

Читайте також: Тарифи ЖКГ: складності обгрунтування

У середньому, за електроенергію американці платять по 0,88 дол. за кіловат, за водопостачання - близько 250 дол. на рік. Існують тут і такі і специфічні витрати, як, наприклад, утримання басейну, яке обійдеться власникові від 50-120 дол. щомісяця.

Як такої квартплати в США немає. Замість неї американці сплачують податок на нерухомість, що становить 13% вартості житла. Вноситься податок раз на рік.

Схід

Почати б хотілося з найпривабливіших з точки зору комунальних рахунків південних країн. І справа тут не в ціні, а у відсутності необхідності оплачувати опалення, яке є найбільш дорогою частиною послуг ЖКГ. Приміром, жителі ОАЕ не платять не тільки за опалення, в якому немає ніякої необхідності, але і за воду і світло. Звичайно, таким привілеєм користується лише п'ята частина восьмимільйонного держави, а решта (малайці, індуси, непальці й інші особи, які приїхали на заробітки) змушені платити податки і оплачувати квартплату.

У Мозамбіку електроенергія коштує приблизно так само, як і в Росії - 2,4 рублів за кіловат. Проте платити за неї доведеться заздалегідь. Послуги з вивезення сміття тут обійдуться в 0,15 дол.  на місяць, але ось якості виконання даної послуги залишає бажати кращого.

Найближчі сусіди

Примітно, що жителі Росії платять за газ більше, ніж найближчі сусіди. Наприклад, в Туркменістані плата за послуги ЖКГ відсутня. Країна багата природними копалинами, а рівень доходів досить низький, тому комунальні витрати взяла на себе держава. Для жителів Казахстану плата за кубометр газу становить 2,1 рубля. За електроенергію українці платять менше, ніж росіяни. У Вірменії плата за кіловат досягає 1,88 рублів, а в Білорусії - 1,01 рубля за кіловат. Жителі Казахстану платять по 1,74 рубля за кіловат електроенергії.

Якщо тепер порівняти співвідношення середньої заробітної плати до вартості послуг ЖКГ, то виявиться, що європейці й американці віддають щомісяця 10% доходів, оплачуючи при цьому рахунки за воду, світло, газ, вивіз сміття і всі інші послуги.

Жителі Росії і України віддають від 10% до 30% щомісячного доходу. В цілому по регіонах ситуація не сильно змінюється. А якщо оцінити мінімальний, а не середній дохід, тоді на сплату рахунків ЖКГ піде 72% від зарплати! А мінімально заробляє німець витратить тільки 9%. А якщо врахувати ще і якість наданих послуг? Західний споживач не знає, що таке перебої в подачі води, застарілі будинки і регулярне відключення світла. Тут всім управляють самі споживачі і бізнес.

Але найбільше не пощастило жителям Східної Європи, наприклад, прибалтійцям і полякам, яким після вступу до ЄС, доводиться платити стільки ж, скільки жителям Лондона, але доходи населення східноєвропейських країн далеко від середньоєвропейських.   

 
Коментарі (0)