ГоловнаКруглий стілТеплоенергетикаТеплокомуненерго відвойовують «право на життя»

Теплокомуненерго відвойовують «право на життя»

Комітет ВР з питань будівництва, містобудування і ЖКГ буде сприяти стабілізації ситуації в тепловому господарстві. «У.К.» отримала відповідь на звернення учасників круглого столу, який був присвячений проблемі введення спецрахунків для теплокомуненерго.

У лютому ІА «Україна Комунальна» проводило круглий стіл «Критичний стан теплопостачальних підприємств внаслідок введення спецрахунків для розрахунку за газ». Тема заходу говорить сама за себе – у ході круглого столу розглядалися наслідки введення рахунків зі спеціальним режимом використання для теплопостачальних підприємств для розрахунків за природний газ, закріплені у постанові КМУ №217 від 18 червня 2014 року. 

Зауважимо, згідно з цим документом, більшість коштів, які отримують теплопостачальні підприємства від споживачів за надані послуги, автоматично банками зараховуються на спеціальні рахунки, відкриті для розрахунку з НАК «Нафтогазом України» за спожитий газ. Таким чином борги теплокомуненерго перед газовим монополістом почали щотижня танути, однак за поліпшенням платіжної дисципліни таким способом теплопостачальні підприємства дуже швидко перетворилися на збиткові: у них не залишилося коштів на виплату заробітної плати працівникам, проведення ремонтних та аварійно-відновлювальних робіт, сплату спожитої електроенергії, податків тощо. Детальніше про це у публікації «Україна невдовзі втратить централізоване теплопостачання».
 
За результатами круглого столу його учасники написали звернення до керівників держави із проханням стабілізувати ситуацію в галузі (ознайомитися з документом можна тут). На їхню думку, одним із невідкладних заходів, котрі потрібно вжити, «є визнання неконституційним Закону України № 1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії»,  так як застосування рахунків із спеціальним режимом використання  для теплопостачальних підприємств порушує їхні права,  права їхніх працівників, а також суперечить статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції».
 
Днями «Україна Комунальна» отримала ще одну відповідь на зазначене звернення. Прийшла вона з Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.
 
Згідно з листом, Комітет наполягатиме на врегулюванні окремих питань, що виникли внаслідок набуття чинності Законом України №1198-VII в частині надання послуг з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). Зокрема, зазначається, що цьому присвячений законопроект №1621 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання комунальних послуг)». 
 
У комітеті стверджують – відповідним документом враховані пропозиції, які надходили від підприємств, котрі надають послуги з централізованого тепло-, водопостачання, і Комітет наполягатиме на розгляді цього законопроекту на пленарному тижні 7-10 квітня 2015 року.
 
Натисніть для збільшення
 
Нагадаємо, раніше Уряд прийняв Постанову Кабінету Міністрів, яка передбачає зміни до Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу.
 
Коментарі (4)
Sergiy3
30 Березня 2015 p. 13:01
1621 не вирішує проблему цивілізованих договірних відносин.Тільки послаблює монополізм тепло,-водопостачальних субєктів господарювання, який створив закон 1198. Але, якщо залишаємо розподільчі рахунки в теплі, де вони в воді за електроенергію? В різних державах працюють ці монополісти.? Мабуть лобі потужніше????
Санечка В.3
30 Березня 2015 p. 13:12
тепловики більш лакомий шматок, доведуть до банкрутства та приватизують з потрохами. гадаю, що потім і за водоканали візьмуться.
SERGEY2
31 Березня 2015 p. 18:59
Теплоэнергетику добьют , шансов выжить фактически НЕТ !
Коля Пухов
21 Квітня 2015 p. 19:35
А что толку от этой возни, если все дома и сооружения в Киеве в трещинах. О причине возникновения этих трещин я писал раньше. Теперь тепло входящее в квартиры, будет измеряться, но по прежнему сразу же выходить наружу через трещины.Это всё равно, что лёд в жару продавать при отсутствии холодильника.