ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024У більшості українців теплі батареї - опитування

У більшості українців теплі батареї - опитування

Посеред лютих морозів, коли безперебійне теплопостачання наших будинків особливо актуальне, «Україна Комунальна» вирішила промоніторити ситуацію з проходженням опалювального сезону за допомогою щотижневого опитування

Кожен опалювальний сезон в Україні стає випробуванням для тепловиків. На шляху тепла до наших будинків стоїть багато перешкод, як і суб’єктивних, так і цілком об’єктивних. В одних випадках це можуть бути неконструктивні рішення чиновників, у інших - заборгованість теплопостачальних підприємств, або ж, банально, зношеність теплотрас, і як наслідок - часті аварії.

Однак, незважаючи на всі перешкоди, цьогоріч підприємства теплової енергетики непогано підготувалися до опалювального сезону. Та, нажаль, реалії українського ЖКГ показають, що добра підготовка не завжди означає подальшу стабільність ситуації.

Перебуваючи в самому розпалі, опалювальний сезон 2012-2013 року вже продемонстрував, що при падінні температури і, як наслідок, несподіваній аварії, кожен з нас може опинитися у холодній квартирі. На своїх сторінках «Україна Комунальна» постійно висвітлювала найбільш резонансні аварії нинішнього опалювального сезону, які призводили до того, що сотні українців раптово опинялися у холодних будинках.

Це, зокрема, порив теплотраси на Миколаївській ТЕЦ, внаслідок якого без тепла залишилися мешканці 240 будинків  трьох районів міста. Більш ніж тижнева відсутність теплопостачання у одному із районів Сімферополя, знову ж таки внаслідок пориву теплотраси; припинення подачі газу на 16 з 19 котелень Борисполя, врезультаті чого місто залишилося без опалення, та чимало інших прикрих подій пов’язаних з опаленням, які встигли пережити цієї зими українці.

Тому, знаючи наскільки важливим та актуальним є питання безперебійного теплопостачання, ми вирішили поцікавитись у наших читачів, як наразі проходить опалювальний сезон у їхньому місті.

Отож результати традиційного тижневого опитування показали, що майже для половини респондентів (48%) опалювальний сезон проходить без перебоїв, а батареї залишаються гарячими цілодобово. Ще 24% українців, які брали участь в опитуванні, теж не мають побоювань з приводу тепла у своїх будинках, тому що перейшли на автономні системи опалювання.

Однак в іншої частини громадян ситуація скалася не найкращим чином. Зокрема, 3% респондентів зізналися, що вдень з опаленням проблем не виникає, однак вночі доводиться вмикати додаткові обігрівачі. У 20% опитаних батареї прохолодні цілодобово, і незважаючи на це рахунки за опалення потрібно сплачувати у повному обсязі. Примітно, що ця ситуація покращилася, лише у 1% громадян, яким уже зробили перерахунок за неналежне опалення, однак і збільшили вартість газу. Нажаль, критичною ситуація залишається ситуація з теплопостачанням для 4% опитаних, коли опалення немає, або ж воно настільки неякісне, що батареї ледве жевріють.

Слід зазначити, що на офіційній сторінці «У.К.» у Facebook ситуація не змінилася. Більш ніж 20 читачів відповіли, що з теплопостачанням у них все гаразд. 2 респондентів зізналися, що вночі змушені додатково вмикати обігрівачі. Ще у 2 опитаних батареї залишаються прохолодними цілодобово. Напротивагу троє читачів цим не переймаються, тому що встановили автономні ситеми опалення.

Отож, як виявилося, для понад 70% українців нинішній опалювальний сезон проходить стабільно. Іншим доводиться, у буквальному значенні цього слова, відвойовувати тепло для своїх осель.

 
Коментарі (0)