ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Підсумки року:опалювальний сезон - мороз по шкірі

Підсумки року:опалювальний сезон - мороз по шкірі

Однією з найбільш значущих подій галузі ЖКГ у 2012 році став опалювальний сезон. Як він починався, і чим супроводжується його проведення, згадує «Україна Комунальна».

А все добре починалося ...

Українські підприємства теплової енергетики встигли вчасно завершити підготовку до опалювального сезону, незважаючи на складний економічний стан галузі та високий рівень зношеності теплових мереж. Однак до 15 жовтня - традиційна дата початку опалювального періоду - погодні умови дозволили місцевій владі увымкнути опалення у житловому фонді лише в 11 областях.

Про те, що Україна вчасно почала опалювальний сезон заявив тодішній Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк під час засідання Міжвідомчої групи з питань підготовки до забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2012-2013 років. За його словами, регіони були повністю готові до проведення опалювального періоду. «Усі системи теплопостачання працюють у штатному режимі. Але, безумовно, необхідно робити ще більше, оскільки ми розуміємо, що мережі у нас замортизовані більш, ніж на 50%. Наше завдання - забезпечити негайну подачу тепла, як тільки температурні показники досягнуть відповідних значень», - підкреслив голова відомства 15 жовтня.

Читайте також: Аварії опаленню - не перешкода

Незважаючи на стовідсоткову готовність теплопостачальних підприємств розпочати подачу теплової енергії, плюсова погода змусила їх відкласти початок сезону. За даними Мінрегіону. Однак зима швидко взяла своє. І прийшли в Україну 3 грудня снігопади зруйнували уявну «опалювальну ідилію».

Зима диктує свої умови

Перебуваючи в самому розпалі, опалювальний сезон 2012-2013 року вже показав, що при подальшому падінні температури Україні не застрахована від повторення сумного алчевського сценарію. Ось хроніка сумних подій: 20 грудня через старих тепломереж, в яких виявилося 4 невеликих пориву, без опалення залишився практично весь центр Києва, а саме 267 будинків Шевченківського району столиці були при температурі -12 градусів Цельсія очікувати ліквідації аварії. 7 грудня на Миколаївській ТЕЦ стався порив теплотраси. В результаті, без теплопостачання залишилися мешканці 240 будинків Центрального, Ленінського та Заводського районів міста; 5 грудня прес-служба Сімферопольської міськради повідомила про те, що роботи по усуненню аварії на магістральній теплотрасі діаметром 800 мм на вулиці Київській у Сімферополі, яка залишила без тепла жителів десятків багатоповерхових будинків, зайняла майже тиждень. Поки «Кримтеплокомуненерго» ліквідувало цей порив, сталася інша аварія на трубі в 400 мм. Без опалення залишилися мешканці 34 багатоквартирних будинків Київського району кримської столиці.

17 листопада «Україна Комунальна» повідомляла, що близько 500 сімей в Овручі (Житомирська область) залишилися без тепла. Причиною цього разу однак були не пориви теплотрас, а влада міста. Муніципалітет вирішив відмовитися від послуг централізованого опалення і перевести житловий фонд на автономні системи. Однак у овручан не знайшлося достатньо коштів, щоб змонтувати в своїх квартирах нові опалювальні системи. 16 листопада ПАТ «Київоблгаз» за перевищення ліміту використання природного газу для виробництва теплової енергії припинив подачу газу на 16 з 19 котелень Борисполя (Київська область). В результаті місто залишилося без опалення.

Газовий скандал

Опалювальний сезон розпочався з гучного скандалу - Асоціація міст України направила на ім'я Прем'єр-міністра Миколи Азарова публічне звернення з проханням списати заборгованість комунальних підприємств за газ і електроенергію перед енергопостачальниками. У листі мери 72 українських міст висловили занепокоєння з приводу інформації, яка надходить з різних регіонів, щодо відключення від енергопостачання об'єктів соціальної інфраструктури та водоканалів. Віце-президент з виконавчої роботи АМУ Мирослав Пітцик заявляв, що найбільш нагальна причина опублікованого АМУ звернення до Прем'єр-міністра Миколи Азарова: «Полягає в головній проблемі, яка сьогодні виникла перед мерами більшості міст України: як перейти в опалювальний сезон, який ми вже починаємо , не тільки не вирішивши старих проблем, а й отримавши купу нових?».

Читайте також: Як боротися з холодними батареями?

Нагадаємо, борги комунальних енергетиків перед енергопостачальними організаціями за природний газ і електроенергію досягли 14 млрд грн. А субвенції в обсязі 6,9 млрд грн, виділені урядом у квітні і червні 2012 року на погашення заборгованості, частково знімають проблему. В кінці року Рада виділила з бюджету ще 7,7 млрд грн на погашення тарифної різниці.

Лімітоване тепло

Також не можна не згадати проблему видачі газових лімітів, яка актуалізується для теплокомуненерго щорічно з приходом зими. Як відомо, НАК «Нафтогаз України» щороку встановлює для підприємств ліміти, тобто так звану квоту споживання природного газу. Для отримання газових лімітів, які по суті є дозволом на відпустку і поставку ресурсу, теплопостачальні підприємства підписують з НАК прямі договори. Найважливішою умовою, при якому підприємство може отримати ліміти, є відсутність заборгованості за спожитий у попередній опалювальний сезон природний газ.

Утім, одержувати ліміти на споживання «блакитного палива» теплокомуненерго досить складно. За даними Департаменту економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону, рівень розрахунків теплоенергетиків за природний газ до листопада становив усього 62%. «Заборгованість підприємств галузі перед «Нафтогаз-України» становить 6,8 млрд грн. При цьому також варто враховувати борги теплової енергетики за попередні опалювальні періоди, які становлять близько 12,6 млрд грн», - зазначила директор департаменту Світлана Старцева.

Але не варто також забувати, що однією з причин неплатежів теплопостачальних підприємств традиційно є дебіторська заборгованість. При цьому, основними неплатниками є непобутових споживачів. «Загальна дебіторська заборгованість знизилася на 1,1 млрд грн. Населення поліпшило свої розрахунки за теплопостачання на 21% і повернуло підприємствам 4,4 млрд грн. Разом з тим, боржниками залишаються бюджетні установи та комерційні споживачі. Борг останніх становить 1 млрд грн», - зазначила пані Старцева.

Читайте також: Прикмети опалювального сезону

Можна й далі продовжити описувати далеко не оптимістичну ситуацію, яка склалася навколо опалювального сезону 2012-2013. Причому, найсумніше в цьому оповіданні те, що якщо б поміняти дати опалювальних сезонів, «Україні Комунальній» довелося б тільки змінити суми заборгованостей по тарифній різниці, дебіторських і кредиторських боргів. А в цілому ситуація вже багато років залишається незмінною. В Україні опалювальний сезон супроводжується одним і тим же рядом проблем: старі магістральні теплотраси і розподільні мережі, необгрунтовані тарифи на теплову енергію, борги ТКЕ за газ, відсутність у них лімітів на «блакитне паливо», борг населення. Риторика урядових мужів показує, що вирішувати накопичені проблеми, ймовірно, знову почнуть, аж ніяк не з проведення комплексних реформ, а з збільшення вартості тепла і газу для всіх категорій споживачів.

 
Коментарі (0)