ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаУ колекції Фірташа більше 20 облгазів

У колекції Фірташа більше 20 облгазів

Україна завершила приватизацію облгазів, зараз під контролем голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа знаходяться блокуючі і контрольні акції більше двадцяти облагазов.

Завершивши приватизацію облгазів, держава виручила за блокуючі пакети 18 компаній 50 млн дол, справжня вартість цих акцій, за деякими підрахунками, в шість разів більша.

Приватизація пройшла у два етапи. У вересні пакети від 15 до 26% акцій півтора десятків компаній пішли з молотка на відкритих аукціонах. У жовтні залишки продали на біржі. На обох етапах безпосередню участь брала компанія «Газтек». Її супроводжувала фірма «Фінлекс-Україна», - законодавство вимагає участі в приватизаційному конкурсі як мінімум двох компаній.

Один з конкурсів завершився приватизаційним рекордом. Вперше в історії України в ході продажу держмайна було зроблено 512 кроків. За частку в «Лубнигаз» змагалися компанія «Макіївгаз», та вже згадувана «Фінлекс-Україна». Аби виграти конкурс, «Фінлекс-Україна» підвищила стартову ціну в 15 разів.

Експерти відзначають що що облгази були продані з дисконтом, який складає не менш ніж 100 млн дол.

Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко ще напередодні приватизації визнав проблему. «Облгази не котуються на фондовому ринку», - поскаржився він. Стартову ціну компаній Фонд держмайна визначав своїми силами, без залучення оцінювачів. «Це так звана стандартизована оцінка, проведена за формулою, затвердженою Кабміном у 2003 році», - повідомив Олександр Рябченко.

На даний момент під конторлем голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа зібрані блокуючі і контрольні частки в двох з половиною десятках газорозподільних компаній. Сумарний оборот їх наближається до 20 млрд грн.

Джерело: forbes.ua 

 
Коментарі (0)