ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнців «шокували» новими тарифами на ЖКП

Українців «шокували» новими тарифами на ЖКП

Нові тарифи на «комуналку», продовження дії «зимового газового пакету» та знижка на російське паливо для України, – про це та інше читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Українцям 1 квітня було не до сміху. Тоді в країні набули чинності нові тарифи на житлово-комунальні послуги для населення.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, в рамках виконання Меморандуму з ключовим кредитором країни МВФ  підвищила з 1 квітня поточного року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 рази - до 3,6 тис. грн за тис. куб. м палива. До речі, «Україна Комунальна» раніше пояснювала - як легко зекономити на газі.
 
Згідно з рішенням Нацкомісії, мінімальний тариф для населення встановлюється в опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня за максимального споживання палива обсягом до 200 куб. м на місяць. У разі перевищення встановленого мінімального обсягу, наступні обсяги оплачуються з розрахунку 7 188 грн за тис. куб. м.
 
У період міжсезоння - з 1 травня по 30 вересня - вартість природного газу становитиме 7 188 грн за тис. куб. м, незалежно від обсягів споживання.
 
Також, за рішенням НКРЕКПу, тариф на газ для населення для приготування їжі встановлюється з 1 квітня на рівні 7 188 грн за тис. куб. м. Це в 6 разів перевищує діючий тариф.
 
 
Окрім того, Нацкомісія прийняла рішення з 1 квітня підвищити тариф на тепло для населення на 72% - до 537,2 грн за Гкал. Перед цим комісія підвищила ціну на газ для підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для населення у 2,2 рази - до 2 934 грн за тис. куб м.
 
Також з квітня для українців світло подорожчає на 50%, до березня 2017 року - на 250%.
 
НКРЕКП затвердила підвищення тарифів на електроенергію для населення в середньому на 19% з 1 квітня 2015 року і в 3,5 рази до березня 2017 року. Проте, зменшити рахунки за світло можна, дотримуючись деяких простих побутових правил. Як це зробити – пояснила «Україна Комунальна».
 
Згідно з ухваленим рішенням НКРЕКП, підвищення пройде в 5 етапів - починаючи з 1 квітня 2015 року, в результаті чого середня вартість 1 кВт\год складе 1,23 грн проти нинішнього рівня 0,36 грн за кВт/год. У НКРЕКП підкреслили, що до березня 2017 року споживачі електроенергії будуть розділені на дві групи: з об'ємом споживання до 100 кВт/год на місяць та з обсягом споживання понад 100 кВт/год на місяць. Для першої групи споживачів вартість електроенергії в березні 2017 року становитме 0,9 грн за кВт/год - для другої групи - 1,68 грн за кВт/год.
 
У той же час, у перехідний період - з 2015 по 2017 рік - споживачів розділять на три групи - з мінімальним обсягом споживання (до 100 кВт/год на місяць), з обсягом споживання від 100 кВт/год до 600 кВт/год та понад 600 кВт/год в місяць.
 
За рішенням комісії, з 1 квітня 2015 року мінімальний тариф на електроенергію для населення збільшиться на 19% - до 0,37 грн за кВт/год. Цей мінімальний тариф буде застосовуватися до домогосподарств з обсягом споживання до 100 кВт/год на місяць.
 
Домогосподарства з обсягом споживання від 100 до 600 кВт/год на місяць платитимуть 0,63 грн за кВт/год. Таким чином, для них підвищення становитиме 50%. Домогосподарства з обсягом споживання понад 600 кВт/год на місяць з 1 квітня 2015 року будуть платити 1,4 грн за кВт/год. Для них підвищення складе 5%.
 
Проте, вже ввечері 1 квітня стало відомо, що НКРЕКП вирішила підвищити кінцевий тариф на послуги центрального опалення для населення з 1 травня, хоча ціни на газ і оптовий тариф на теплову енергію зросли вже з 1 квітня.
 
«3 березня НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення тарифу на газ і на теплову енергію з 1 квітня. Планувалося підвищити тарифи на послуги ЦО та гарячого водопостачання (саме вони є кінцевою ціною для населення), однак Мін'юст був проти затверджувати їх за місяць наперед... Учора НКРЕКП підвищила тарифи на послуги ЦО та ГВП, але вже з 1 травня... За квітень компанії зазнають збитків», - директор департаменту регулювання відносин у сфері теплопостачання НКРЕКП Світлана Черних.
 
 
Тиждень, що минає, запам’ятається українцям не лише новими тарифами на «комуналку». Увагу громадськості привернули також певні зміни у «газових» відносинах Києва та Москви. 
 
Зазначимо, 2 квітня НАК «Нафтогаз» та ВАТ «Газпром» підписали угоду, яка продовжує дію «зимового газового пакету» до кінця 2 кварталу, тобто до червня.
 
У НАКу пояснили, що технічна угода про продовження основних брюссельських домовленостей врегулює поставки природного газу з Російською Федерацією до підписання наступної тимчасової угоди.
 
«Очікувана розрахункова ціна для «Нафтогазу» на другий квартал складатиме 248 дол. США за тис. куб. м», - йдеться у повідомленні «Нафтогазу». Відтак, у компанії сподіваються, що підписання наступної угоди встановить основні умови газових поставок російського «блакитного» палива на період до винесення рішення Стокгольмського арбітражного суду.
 
Також, Росія зробила погодилася надати Україні знижку на газ, яка діятиме 3 місяці. Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову від 31 березня №295 про надання Україні знижки на газ у другому кварталі цього року в розмірі експортного мита, але не більше 100 дол. за тис. куб м. Відтак, ціна на російський газ для України зі знижкою становитиме приблизно 250 дол. за тис. куб. м.
 
 
Катерина Білоус

 

Українська музика - одна з самих мелодійний в світі. Якщо ви захоплюєтеся нею, то вам слід відвідати сайт http://notatky.com.ua. Тут ви знайдете багато інформації про неї!

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
05 Квітня 2015 p. 21:19
А може краще не тарифи підвищувати, а зупинити знецінення гривні? Адже якщо рахувати у доларах або у євро, то немає ніякого зростання цін і тарифів. Тобто виходить, що нас вкотре намагаються обманути, переклавши збитки від знецінення українських грошей на пересічних споживачів.
Коля Пухов
05 Квітня 2015 p. 21:39
Підвищення тарифів (цін) -- це наслідок знецінення гривні. Взагалі, не товари чи послуги дорожчають, а знецінюються (дешевшають) українські гроші. Тому кожен раз їх треба віддавати все більше і більше за одну й ту саму кількість товарів або послуг. Тенденцію постійного знецінення національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля, і квартплата становила всього 14 купонокарбованців. А в 1996 році квартплата вже стала декілька мільйонів купонокарбованців. Тобто, за чотири роки купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Знецінення грошей -- це тихий грабунок тих, хто ці гроші заробляє та використовує. Але хто грабує? Звісно той, хто ці гроші друкує. Держава має можливість полегшувати кишені громадян не тільки безконтактним способом, але навіть не заглядаючи до них. Отже, всього-навсього, треба зупинити знецінення гривні, і вже не потрібно буде ніяких реформ, субсидій, підвищень зарплат і пенсій та інших тому подібних "хитрощів", які тільки прискорюють знецінення гривні. А то виходить, що замість того, щоб зробити одне, але головне, уряд та депутати видумують безліч другорядних, побічних та безперспективних законів, постанов і т.д., тобто, імітують діяльність, а криза тим часом поглиблюється.