ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїні поставили діагноз - синдром «газозалежності»

Україні поставили діагноз - синдром «газозалежності»

Україна не може бути повноцінно незалежною державою, поки не позбавиться від газової залежності від Росії.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин на засіданні круглого столу у Києві.

За словами пана Волошина, Україна досі не вирішила питання газової залежності від Росії.

«Ті ризики і виклики, які були на початку існування незалежної України, вони повністю не зникли досі. Наприклад, ми досі не вирішили питання залежності від Росії по газу. За 20 років це питання не було вирішене», - зазначив чиновник.

За його словами, Україна не може бути повноцінно незалежною державою, якщо вона настільки сильно залежить по стратегічним ресурсам від свого сусіда.

Читайте також: Україна та Росія шукають газове майбутнє

Нагадаємо, ще на початку січня нинішнього року Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення опрацювати додаткові заходи щодо зміцнення енергетичної безпеки нашої держави. Зокрема – розширити коло постачальників газу і наростити його власний видобуток, а також переходити на альтернативні види палива.

Однак незважаючи на те, що з листопада «Нафтогаз» почав закуповувати газ у німецької компанії RWE Supply & Trading, поки що основним імпортером газу в Україну залишається Росія.

Нагадаємо, що у наступному році Україна планує скоротити закупівлю російського газу. Зокрема про це неодноразово заявляли як Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, так і керівництво НАК «Нафтогаз України». У заявці на закупівлю газу на наступний рік фігурує об'єм 24,5 млрд куб. м газу. Однак офіційної заявки на закупівлю в наступному році 18 млрд куб. м. газу «Нафтогаз» ще не подав.

За матеріалами: УНІАН

 
Коментарі (0)