ГоловнаНовини ЖКГПолітикаУкраїна і Росія оголосили «газове» перемир’я

Україна і Росія оголосили «газове» перемир’я

Тристоронні газові перемовини між Україною, Росією та ЄС, які затягувалися на місяці, нарешті досягли логічного завершення. Сторони перемовин підписали «зимовий» газовий пакет.

Росія, Україна і Єврокомісія підписали документи, що передбачають відновлення постачань російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку.

Зокрема, Росія, Україна і Єврокомісія підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості щодо постачання в Україну російського газу протягом зимового сезону 2014-2015 років, передає «Європейська правда».
 
Підписи під документом поставили Міністри енергетики РФ і України Олександр Новак і Юрій Продан і віце-президент Єврокомісії, відповідальний за енергетику, Гюнтер Еттінгер.
 
Крім того, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до контракту, зафіксувавши умови поставок російського газу в період до кінця березня.
 
Документ підписали глава «Газпрому» Олексій Міллер і глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.
 
«Сторони зобов'язуються повністю дотримуватися умови досягнутої угоди. Ніхто від перебоїв постачань газу не виграє. Необхідно поважати інтереси сторін», - сказав президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу на прес-конференції за підсумками тристоронніх газових переговорів.
 
Однак серед підписаних документів не було двостороннього протоколу між ЄК і Україною, що включає фінансові гарантії оплати російського газу.
 
Раніше російські переговорники заявляли, що весь газовий пакет буде підписаний тільки в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять цей протокол.
 
Як зазначив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, Україна готова негайно оплатити 1,4 млрд боргу і ще 1,65 млрд  дол. до кінця року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Україні не буде дешевого газу внутрішнього добування. За словами експертів, зниження ціни на нього призведе до падіння усієї сфери. До того ж самого палива наразі теж не вистачає на всіх споживачів.
 
Коментарі (0)