ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна «балансуватиме» між імпортом газу з ЄС і Росії

Україна «балансуватиме» між імпортом газу з ЄС і Росії

Україна намагатиметься утримувати рівновагу між імпортом газу з ЄС і Росії. При цьому, країна докладе всі зусилля, щоб скоротити частку російського палива на українському ринку.

Україна намагатиметься балансувати між імпортом газу з Європейського Союзу та Російської Федерації. Про це вчора заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Я вважаю, хоча з комерційних причин я не можу говорити про ціну, але я думаю, що ми будемо підтримувати диверсифікацію, і будемо намагатися утримати рівновагу між імпортом газу з ЄС і Росії», - сказав пан Коболєв.
 
При цьому, глава «Нафтогазу» підкреслив, що Україна як і раніше націлена на скорочення споживання газу і зменшення частки імпорту російського палива.
 
За даними «Нафтогазу», частка імпорту газу з Росії в 2015 році склала 39% проти 61% імпорту природного газу з ЄС, в той час, як в 2013 році частка російського газу становила 92% проти 8% з ЄС. У 2014 частка імпорту «блакитного» палива з ЄС скоротилася до 74% у порівнянні з попереднім роком. 
 
«Я думаю, що ця схема єдина правильний відповідь, чому «Газпром» вирішив змінити свою політику ціноутворення ближче до ринкової, тому що вони зараз намагаються конкурувати за український газовий ринок, і тут немає жодних політичних причин», - вважає Андрій Коболєв.
 
Крім того, керівник НАКу не бачить сенсу в укладенні окремої угоди з «Газпромом» щодо умов постачання природного газу на неконтрольовані Україною території Донецької і Луганської областей. Андрій Коболєв уточнив, що «Нафтогаз» такої пропозиції поки не отримував.
 
 
Експерт з питань енергетики Юрій Корольчук в коментарі «Голосу столиці» зазначив, що з постачаннями газу на Донбас в України склалася патова ситуація
 
«Юридично ситуація досить проста. Стан війни не оголошено, Донбас, куди йдуть поставки газу від «Газпрому», залишається в контракті територією України. Тому за контрактом між «Нафтогазом» і «Газпромом», Україна повинна постачати газ на ці території, забезпечувати їх. Тому якщо ми як держава хочемо відсторонитися від цієї проблеми, треба юридично оголосити стан війни, або звертатися до суду в разі, якщо дійсно є факт труднощів з отриманням доступу до газовимірювальних станцій. А зараз держава потрапляє в патову ситуацію: нам потрібно підтримувати громадян, які опинилися на тій території, але фактично Україна газ туди не постачає», - пояснив пан Корольчук.
 
До речі, підписавши окремий контракт з «Газпромом» на постачання газу в зону АТО, Україна може забезпечувати окуповані території «блакитним» паливом абсолютно безкоштовно. Щоб цього уникнути, «Нафтогазу» необхідно виконувати чинні тимчасові домовленості.
 
Коментарі (0)