ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна не зможе обійтися без LNG-терміналу – опитування

Україна не зможе обійтися без LNG-терміналу – опитування

LNG-термінал потрібен Україні, адже, поставки газу в майбутньому потрібно диверсифікувати. Принаймні, так вважає більшість читачів порталу «Україна Комунальна».

Доля LNG-терміналу, який є одним з ключових національних об'єктів, довгий час висить у повітрі. У посадовців розходяться думки щодо будівництва  терміналу для регазифікації зрідженого природного газу. Зокрема, 25 лютого 2014 року екс-Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що LNG-термінал не потрібен Україні

«Я вважаю, що зараз LNG-термінал нам не потрібен. Є більш реальні способи диверсифікації поставок газу - його реекспорт із країн Євросоюзу і видобуток сланцевого газу», - зазначив він.
 
Пізніше урядовці повернули великі надії на будівництво LNG-терміналу. Зокрема, 2 квітня 2014 року Прем'єр-Міністр Арсеній Яценюк заявив, що цей проект «як і раніше залишається одним з реальних варіантів диверсифікації газопостачання України». 
 
«Проект LNG-терміналу, який розглядався попереднім урядом, залишається на столі», - зазначив голова уряду.
 
В результаті,  долю реалізації проекту LNG-терміналу переклали на плечі інвесторів. «Я вважаю, що буде великий інтерес з боку приватних інвесторів, оскільки проект економічно дуже вигідний. Шанси залучити приватних інвесторів становлять 99%», – така віра є у голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергія Євтушенка
 
Зазначимо, голова уряду Арсеній Яценюк підкреслив, що будівництво LNG-терміналу, покликаного підвищити енергонезалежність України,  в Одеському регіоні дозволить країні отримувати щорічно кілька мільярдів куб. м природного газу, що досить актуально в умовах «газових» суперечок з Росією. Проте, через розбіжність думок, поглядів та проблеми з фінансуванням проект перебуває у стані будівництва з кінця 2012 року.
 
 
«Україна Комунальна» поцікавилася у своїх читачів, чи потрібен Україні, на їхню думку, LNG-термінал
 
Відповідне опитування проходило на шпальтах інформаційного агентства у період з 25 серпня по 1 вересня цього року.
 
Так, майже половина читачів (47%) переконані, що LNG-термінал потрібен Україні, адже, поставки газу в майбутньому потрібно диверсифікувати. 31% користувачів порталу «У.К.» вважає, що гроші, спрямовані на реалізацію проекту, ліпше витратити на власний видобуток палива. 12% голосуючих притримуються думки, що на ці гроші краще підвищити енергоефективність. 6% респондентів підтримують будівництво LNG-терміналу, адже він буде дешевшим, ніж у Росії. 4% читачів «України Комунальної» переконані, що даний проект не потрібен Україні – він занадто дорогий і потребує багато часу на будівництво.
 
Коментарі (0)