ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна під впливом газового шантажу

Україна під впливом газового шантажу

В уряді вважають, що Україна може сподіватися на зниження ціни російського газу тільки після вступу до Митного союзу

Україна зможе домогтися перегляду ціни російського природного газу тільки після вступу до Митного союзу, заявив Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Скажу відверто: я не дуже вірю, що такий перегляд («У.К.»- ціни на газ) можливий без вступу до Митного союзу. - повідомив чиновник в інтерв'ю російському виданню «Лента.ру», - Дай боже, щоб ми змогли про щось домовитися, але я просто спостерігаю ці переговори більше двох років, і я розумію російську сторону - навіщо їй відмовлятися від шести мільярдів доларів на рік?».

Пан Тігіпко також зазначив, що ті газові угоди, які були підписані екс-прем'єром Юлією Тимошенко, є проблемою для України. «Потрібні якісь поступки з нашого боку, але це теж нелегко. Тому питання важке для обох сторін», - уточнив посадовець. Раніше віце-прем'єр вже заявляв, що допускає в Україні проведення референдуму з питання визначення для України стратегічного партнера: Європейський Союз чи Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Читайте також: «Газпром» в очікуванні нових газових поворотів

Напередодні зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, яка відбулася 22 жовтня, Президент України Віктор Янукович заявляв про необхідність поглиблення відносин нашої держави з Митним союзом. Такі заяви багато в чому обумовлені обіцянками Росії встановити ціну на газ для України на рівні 160 дол за тисячу кубометрів за умови членства української сторони в Митному союзі. Зараз Україна купує російський газ за 426 дол за тисячу кубометрів. А за прогнозами Міністра палива та енергетики Юрія Бойка, в першому кварталі 2013 року вартість російського газу може скласти 432 дол за тисячу кубометрів.

Джерело: comments.ua

 
Коментарі (0)