ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна позбудеться газпромівських штрафів через зраду

Україна позбудеться газпромівських штрафів через зраду

«Газпром» втрачає позиції на внутрішньому ринку, тому Україні варто очікувати як нових штрафних санкцій за недобір газу, так і нових пропозицій, зокрема співпраці з іншими російськими газовими компаніями – такими, як «Новатек» чи «Роснєфть».

Україні варто очікувати нових штрафних санкцій від «Газпрому» через недобір обсягів газу за контрактом, адже цьогоріч українська сторона планує закупити у «Газпрому» 18 мільярдів кубометрів, що вдвічі менше від обсягів за контрактом. Таку думку в інтерв’ю «Радіо Свобода» висловила президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова.

Також експерт звертає увагу і на втрату позицій «Газпрому» всередині Росії, тому припускає, що Україні можуть запропонувати підписати газові угоди з іншими російськими компаніями – такими, як «Новатек» чи «Роснєфть».
 
«Думаю, «Газпром» буде виставляти претензії. У «Газпрома» зараз дуже скрутне становище. Раджу подивитися на податкові пільги, які були скасовані для «Газпрому». Це вперше за всю історію, щоб були скасовані державні пільги. По-друге, раджу подивитися на тендери. Майже всі тендери цього року «Газпром» програв «Новатеку» і «Роснєфті». Це свідчить про дуже скрутне становище компанії. Тому «Газпром» муситиме виставляти претензії» - пояснює експерт.
 
За словами Марини Лужикової, у «Газпрому» немає жодних важелів, щоб змусити Україну платити, втім, ці важелі є у тих, хто стоїть за «Газпромом».

«Якщо буде політична воля, то претензії будуть стягнуті, якщо ж не буде такої політичної волі, то про претензії забудуть. Йтиметься про ГТС. Це буде такий керований конфлікт. Коли буде потрібно, цей конфлікт розморожуватиметься, або про цей конфлікт забуватимуть» - стверджує експерт.

Читайте також: Українська ГТС: на Схід чи на Захід?

Ціною виходу з такого становища може бути створення газового консорціум, проте є і інші варіанти.

«Не двостороннього, а багатостороннього, але контрольний пакет у цьому консорціумі належатиме Росії. Але я б звернула увагу на становище «Газпрому». Сьогоднішній «Газпром» – це не «Газпром» рік тому. Лідерами у російському енергетичному секторі є «Новатек» і «Роснєфть». Минулого ж року ситуація була 50 на 50» - наголошує Марина Лужикова.
 
Також за її словами, якщо зараз Україна укладатиме контракти з «Новатеком», то ситуація може повернутися зовсім по-іншому. Інакше вона складатиметься і за інших пропозицій.

«Україні можуть запропонувати укласти контракти з компаніями «Роснєфть» та «Новатек», де більшість – приватний капітал. Тоді російська сторона може закрити очі на колишні борги чи претензії» - резюмує Марина Лужикова.

Нагадаємо, на початку січня 2013 року «Газпром» пред'явив НАК «Нафтогазу України» рахунок на 7 млрд дол за недобір газу в 2012 році. «Нафтогаз», неодноразово просив знизити річний обсяг закупівлі до 27 млрд куб. м, і вважає свої зобов'язання виконаними, а тому відмовляється виплачувати штраф російської монополії.

 
Коментарі (0)