ГоловнаКоментаріПолітикаУкраїна знову «вплутується» в енергетичні суперечки з Росією

Україна знову «вплутується» в енергетичні суперечки з Росією

Чи зміняться умови поставок російського газу в Україну, хто кому винен грошей за «блакитне» паливо і яка доля спіткає Міненерго через контракти на імпорт і експорт електроенергії, – про це та інше говорили чиновники на вчорашньому засіданні уряду.

Україна значно знизила імпорт російського газу на користь європейського. Якщо РФ надалі буде відмовлятися від перегляду ціни на «блакитне» паливо, то остаточно втратить український ринок збуту. В КМУ порадили росіянам бути обережними в своїх діях та заявах, адже ситуація на світовому ринку енергоресурсів кардинально змінилася. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на вчорашньому засіданні уряду.

«Ми забезпечили транзит газу до Євросоюзу і найважливіше, що нам вдалось зробити у грудні, – це якщо в 2013 році з Росії ми купували 95% газу, то в 2014 році в грудні ми купили тільки 33% газу. Якщо наші північні сусіди будуть себе далі поводити так, як вони поводять, вони остаточно втратять український ринок. Ми ніколи не просили знижок, ми керувались тільки одним принципом – ринок», – пояснив пан Яценюк.
 
Також, Прем’єр прокоментував заяву очільника «Газпрому» щодо заборгованості України за газ перед Росією: «Ми звертаємось до росіян бути дуже зваженими у будь-яких заявах, тому що ситуація на світовому ринку енергетичних ресурсів кардинально змінилась. Ще раз хотів би нагадати щодо різного роду дискусій, хто кому винен, у Стокгольмському арбітражному суді знаходиться позов України, а саме компанії НАК «Нафтогаз» проти російського «Газпрому», де ми вимагаємо з російського «Газпрому» стягнення 6 млрд дол США. Суд розбереться».
 
Окремо Арсеній Яценюк торкнувся теми поставок електроенергії з Росії. Прем’єр дав доручення провести службове розслідування в Міненерго та державних енергокомпаніях щодо контрактів на імпорт і експорт електроенергії. 
 
 
«Я даю доручення розпочати службове розслідування щодо діяльності посадових осіб Міністерства енергетики та вугільної промисловості і керівництва державних компаній при підписанні контрактів як на імпорт електричної енергії з Російської Федерації, так і на постачання електричної енергії на українську територію, якою є АР Крим», – заявив пан Яценюк.
 
При проведенні відповідного розслідування Прем’єр вимагає встановити, хто погоджував умови контракту, чому в контракті місце розгляду  – місто Москва, і доповісти уряду протягом 10 днів. Прем’єр пообіцяв проінформувати Президента, парламент і народ України про результати розслідування.
 
Нагадаємо, у Росії стверджують, що Україна заборгувала за газ близько 2,5 млрд дол. В цю суму Москва включила і пеню за прострочені платежі. Відповідний лист з повідомленням про борг уже направлений до «Нафтогазу».
 
Коментарі (0)