ГоловнаГоловнеЗаконодавствоУкраїнці можуть потрапити у зашморг комерційного обліку

Українці можуть потрапити у зашморг комерційного обліку

Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді заборонити водо- та теплопостачання без обов'язкового комерційного обліку.

Як стало відомо «Україні Комунальній», сьогодні Кабінет Міністрів затвердив та направив на розгляд парламенту Проект Закону  «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового комерційного обліку та вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг». Документ був розроблений і запропонований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, - інформує «У.К.» прес-служба установи.

У разі прийняття Проекту Закону постачання холодної та гарячої води здійснюватиметься за умови обов’язкового комерційного обліку: для населення – з 1 січня 2018 року, для бюджетних установ та інших споживачів – з 1 січня 2014 року.

Комерційний облік холодної та гарячої води буде здійснюватися: індивідуальними вузлами обліку; будинковими (груповими) вузлами обліку за рішенням власників житлових та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків, житлових будинків садибного типу.

У разі прийняття рішення власниками про перехід на будинковий (груповий) вузол обліку виробник буде зобов’язаний переукласти договір про надання послуг з колективним споживачем.

Постачання теплової енергії також здійснюватиметься за умови обов’язкового комерційного обліку: для населення – з 1 жовтня 2017 року; для бюджетних установ та інших споживачів – з 1 жовтня 2014 року.

Комерційний облік теплової енергії буде здійснюватися: будинковими (груповими) вузлами обліку у багатоквартирних та інших будівлях, де є два та більше споживачів; індивідуальними вузлами обліку у житлових та нежитлових приміщеннях за рішенням їх власників.

Установлення індивідуальних засобів обліку жодним чином не звільнятиме споживачів від плати за опалення місць загального користування. Розподіл плати за опалення місць загального користування багатоквартирного будинку буде здійснюватися пропорційно площі приміщень, котрі знаходяться у власності.

Зобов’язання щодо встановлення вузлів обліку покладатиметься на власників. Установлення вузлів обліку може здійснюватися за рахунок виробників, коштів державного та місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених законодавством. У разі встановлення вузлів обліку за рахунок виробника, витрати на їх встановлення та обслуговування включатимуться до собівартості послуг. У разі прийняття рішення виробником про встановлення вузлів обліку за власний рахунок, він матиме пріоритетне право на встановлення або заміну вузлів обліку.

Вузли обліку за рішенням власників можуть бути передані на баланс або в управління виробнику. Виробник не матиме права відмовити власнику в прийнятті вузлів обліку на баланс або в управління.

Особливості оснащення, утримання, обслуговування та ремонту вузлів обліку, правила розподілу показників та тимчасового надання послуг за умови відсутності вузлів обліку встановлюватиметься центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства.

Згідно з пояснювальною запискою, усього для запровадження комерційного обліку необхідно встановити 248 тис. приладів обліку холодної та гарячої води та 111 тис. приладів обліку теплової енергії.

Середня розрахункова вартість встановлення вузла обліку холодної
води
орієнтовно складе 12 тис. грн; теплової енергії та регулятора температури – 70 тис. грн.

Нагадаємо, як повідомляла «У.К.» раніше, станом на 1 січня 2012 року в багатоквартирних житлових будинках 43,7 % обладнано лічильниками холодного водопостачання, 15,9 % – гарячого водопостачання, 38,3% – теплової енергії та регуляторами температури.

 
Коментарі (0)