ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці не бачать доцільності в економічно обгрунтованих тарифах ЖКГ

Українці не бачать доцільності в економічно обгрунтованих тарифах ЖКГ

Чергова хвиля підвищень, чи підведення тарифів ЖКГ до економічно обгрунтованого рівня, матиме негативний відклик серед населення, адже вже зараз більшість українців не бачить у цьому необхідності.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, було зроблено заяву щодо підвищення тарифів на енергоносії. Зокрема, член Нацкомпослуг Валерій Кальченко наголосив, що тарифи на тепло в Україні повинні відповідати економічно обгрунтованому рівню, а тому вирости поетапно майже на 30-40% проти нинішніх.

Вже найближчим часом, за словами посадовця, Комісія прогнозує прийняття цього порядку урядом.

Також він зазаначив, що порядок буде визначати всі етапи переходу до економічно обгрунтованих тарифів і матиме механізм компенсації різниці в тарифах «відповідно до економічно обгрунтованих тарифів і тимчасових тарифів».

Втім, чи так вже необхідне проведення економічного обгрунтування тарифів ЖКГ? - «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів.

Опитування з відповідним питанням проводилося на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 20 по 27 травня.

За його результатами виявилося, що переважна більшість (77%) респондентів проти проведення економічного обгрунтування тарифів ЖКГ. Зокрема, 32% - відповіли, що перш ніж говорити про економічне обгрунтування, потрібно оприлюднити структуру тарифу на кожну послугу; 24% - переконані, що тарифи і так серйозно завищені і їх потрібно знижувати; 21% - гадають, що прикриваючись цим формулюванням, влада хоче змусити населення віддавати їм ще більше грошей. Поряд з цим 19% опитаних бачать доцільність в проведенні економічного обгрунтування тарифів ЖКГ, втім лише за певних обставин. Так, 8% з них зазначають, що згодні на підвищення тарифів ЖКГ, але якщо їм підвищать заробітну плату; 5% - згодні, якщо це не призведе до різкого підвищення вартості послуг; 4% - погоджуються, адже підприємства ЖКГ повинні розрахуватися з боргами за газ та електроенергію; 2% - не мають нічого проти, якщо окупність собівартості послуги не призведе до збільшення тарифів. Решта (4%) опитаних виявилися байдужими до поставленого питання, оскільки 2% з них зізналися, що не сплачують за житлово-комунальні послуги, 1% - прокоментував свою байдужість, отриманням субсидії і ще 1% не має уявлення про що мова.

Таким чином, можемо спрогнозувати, що чергова хвиля підвищень, чи підведення тарифів ЖКГ до економічно обгрунтованого рівня, матиме негативний відклик серед населення.

 
Коментарі (0)