ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГЖКГ погрузло у порушеннях

ЖКГ погрузло у порушеннях

Середина травня у галузі ЖКГ вилилася для українців у нові тарифні перипетії та майже загальнодержавну катастрофу, пов’язану з боргами водоканалів, - усе це «Україна Комунальна» пропонує у бліц-огляді подій тижня, що минув.

Бути чи не бути?!  – ось у чому питання

Післясвятковий тиждень почався з того, що Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, було зроблено заяву щодо підвищення тарифів на енергоносії. Зокрема, член Нацкомпослуг Валерій Кальченко наголосив, що тарифи на тепло в Україні повинні відповідати економічно обгрунтованому рівню, а тому вирости поетапно майже на 30-40% проти нинішніх.

Вже найближчим часом, за словами посадовця, Комісія прогнозує прийняття цього порядку урядом.

Також він зазаначив, що порядок буде визначати всі етапи переходу до економічно обгрунтованих тарифів і матиме механізм компенсації різниці в тарифах «відповідно до економічно обгрунтованих тарифів і тимчасових тарифів».

Невдовзі після цього стало відомо, що Верховна Рада прийняла у першому читанні за основу законопроект №2107, ініційований нардепом від Партії регіонів Павлом Коржем, яким пропонується встановлювати ціни на газ для населення залежно від обсягів споживання. За проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)» проголосували 293 народних депутата з мінімально необхідних 226.

Документ також передбачає, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, буде встановлювати ціни (тарифи) на електричну енергію для населення, диференціюючи їх згідно з кількістю спожитої електричної енергії та/або за групами споживачів.

У свою чергу Кабмін розглядатиме рішення державних колегіальних органів про встановлення регульованих цін на визначені законом окремі товари суб'єктів природних монополій або суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, у розмірі, нижчому економічно обґрунтованого з одночасним визначенням у відповідному рішенні джерел відшкодування такої різниці.

Так, вже наприкінці тижня деякі ЗМІ почали поширювати інформацію, буцімто прийняття законодавчих ініціатив, якими пропонується передати галузевому регулятору, – Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, – право встановлювати обгрунтовану вартість газу та електроенергії для населення, необхідне у зв'язку із запланованим підвищенням тарифів на енергоносії для побутових споживачів. Така заява була зроблена анонімним джерелом з Міністерства енергетики та вугільної промисловості. За його словами, уряд не міг взяти на себе відповідальність щодо збільшення цін на електроенергію та газ для населення, оскільки це могло викликати соціальне невдоволення. Тому було вирішено передати це право НКРЕ – незалежному органу влади, який не несе політичної відповідальності.

Читайте також: Тарифам на газ не залишать жодних шансів

Втім, варто зазначити, що НКРЕ ця інформація була оперативно спростована. У відомстві заявили, що Законопроект №2107 «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)» має на меті уточнення (конкретизацію) повноважень Комісії у частині забезпечення проведення цінової та тарифної політики у сфері енергетики, а не підвищення цін та тарифів для конкретних категорій споживачів.

То ж, бути чи не бути підвищенню тарифів на енергоносії? – схоже, українці ще довгий час задаватимуться цим питанням.

На винуватому і шапка горить

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг було оприлюднено результати перевірок 9 підприємств у сфері теплопостачання, водопостачання та водовідведення, за якими усі вони були помічені у порушенні ліцензійних умов і оштрафовані на загальну суму 265 тис. грн. Зокрема, мова йде про  КП «Компанія «Вода Донбасу», КП «Севміськводоканал»,  ТОВ «Котельні лікарняного комплексу» (м. Харків), ТОВ «Сєвєродонецьктепло» (м. Київ), ДП «Завод 410 ЦА» (м. Київ), Комерційне підприємство Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа», Дочірнє підприємство «Кіровоградтепло» ТОВ «Центр науково-технічних інновацій Української нафтогазової академії», ПАТ «Теплоенергетичний центр Роганського промвузла» (м. Харків),  Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

У той же час Генеральна прокуратура встановила, що посадовими особами оборонного відомства не налагоджено належного обліку військовослужбовців та членів їх сімей, що потребують поліпшення житлових умов, не створено службового житлового фонду, а наявні квартири розподіляються з порушенням вимог законодавства.

За результатами прокурорських перевірок серед інших порушень було виявлено також недодержання вимог законодавства при виконанні інвестиційних договорів (пайової участі), договорів підряду, не відповідність житла санітарно-технічним вимогам. До прикладу, службові особи Кримського управління капітального будівництва, в порушення вимог законодавства України, перевищуючи свої повноваження, уклали додаткову угоду до договору з одним із TOB на пайову участь в будівництві житла, якою безпідставно змінили кількість квартир, їх загальну площу, ціну та адресу розташування, чим спричинили збитки державі на суму понад 7 млн грн.

Читайте також: Міноборони забезпечуватиме військових житлом самотужки

Загалом, впродовж березня-квітня 2013 року за результатами перевірок прокуратури розпочато 9 кримінальних проваджень, внесено 138 подань, винесено 3 постанови про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 197 осіб, прокурорами до суду заявлено 25 позовів.

Також варто зазначити, що не оминуло виведення на чисту воду і столицю. Прокуратура Києва розпочала перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на головній вулиці столиці. Відповідні запити направлені до комунального об’єднання «Київзеленбуд» та Головної державної фітосанітарної інспекції в м. Києві. В ході перевірки витребувано тендерну документацію на закупівлю саджанців, висаджених на Хрещатику. Окрім того, фахівцям фітосанітарної інспекції дано доручення перевірити дерева на наявність хвороб та встановити, чи відповідають висаджені каштані сорту, прописаному в договорах.

Нагадаємо, впродовж квітня на головних вулицях Києва, включаючи Хрещатик та Артема, висаджували молоді каштани замість тих, котрі загинули внаслідок безвідповідальності комунальних служб. Посадовці запевняли, - висаджують каштани сорту Бріоті, але в період цвітіння активістами неозброєним оком було підмічено, що це звичайні кінські каштани.

Час платити за газ підвищенням плати на воду

І, на заключення, - найбільш критична ситуація цього тижня сформувалася навколо питання заборгованості водоканалів перед енергопостачальними компаніями. За словами секретаря Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Віталія Чугуннікова, ситуація з водоканалами в Україні вкрай нестабільна і загрожує справжньою катастрофою, якщо не реформувати цю галузь.

Читайте також: Відключити не можна, обмежити

Так, за підсумками першого кварталу 2013 року підприємства з водопостачання наростили борги перед енергопостачальними компаніями на 660 млн грн - до 3,1 млрд грн. Рівень платежів водоканалів за електроенергію скоротився до 10%, що найближчим часом може призвести до відключень їх від електропостачання. За словами посадовця, ця перспектива стала вже жорстокою реальністю для деяких регіонів країни, тому потрібно приймати якісь кардинальні рішення. Наприклад, обговорювати можливість передачі водоканалів у концесію.

«На мій погляд, про це потрібно говорити. Бо наші мережі знаходяться в катастрофічному стані. Втрати становлять більше 70%, що потім лягає на тариф», - підкреслив Віталій Чугунніков.

Щодо останього, варто зазначити, що для багатьох експертів галузі підвищення тарифів на водопостачання для населення є єдиним життєздатним в довгостроковій перспективі способом, який зупинить зростання заборгованості водоканалів перед енергокомпаніями. Зокрема, такої думки дотримується старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

Це усі найгарячіші події у сфері ЖКГ тижня, що минув. Залишаться вони такими ж гарячими чи охолонуть? – спостерігаємо вже сьогодні.

 
Коментарі (0)