ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці програли тарифну битву

Українці програли тарифну битву

Наразі, коли потроху вщухають пристрасті навколо битви полтавчан за тарифи, спробуємо відповісти на запитання давньоримських юристів: кому це було вигідно та чи отримав переможець все?
27 вересня у відносно спокійній та стабільній Полтаві сталася непересічна подія – місцеві мешканці, обурені зростанням з 1 серпня тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, організували декілька акцій протесту, кульмінацією яких став штурм будівлі Полтавської міської ради та кабінету міського голови Олександра Мамая.  Піти на такий радикальний захід полтавчани  були вимушені після того, як отримали відмову в аудієнції з міським головою. В результаті міськрада на позачерговій сесії скасувала своє рішення про встановлення нових тарифів на комірне. 
 
Наразі, коли потроху вщухають пристрасті навколо цих подій, спробуємо відповісти на запитання давньоримських юристів: кому це було вигідно та чи отримав переможець все?
 
Першопричиною полтавського комунального конфлікту стало невдале запровадження реформи житлово-комунального господарства міста, перший етап якої розпочався з 1 квітня 2012 року. Суть цієї реформи звелася до одного – замість восьми ГЖЕДів було стоврено одне комунальне підприємство «ЖЕО №2», яке, фактично, стало монополістом з надання послуг з утримання будинків та прибудинкової території. 
 
При цьому, щоб не викликати обурення у полтавців, було прийнято рішення залишити тарифи для КП «ЖЕО №2» на тому ж рівні, які і для ГЖЕДів – від 0,73-0,88 грн/кв. м жилої площі. При цьому, на третину було скорочено штат двірників та обслуговуючого персоналу. Відтак, за ту ж ціну полтавці почали отримувати послуги якістю на порядок нижче, що немогло не викликати нарікань та числених скарг останніх.
 
Оскільки останній раз тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій переглядалися у Полтаві у лютому 2008 року, то єдиним економчним шляхом підвищення якості послуг КП «ЖЕО №2» було приведення тарифів на його послуги до економічно обґрунтованого рівня витрат. 
 Читайте також: Тарифний контроль у дії
Відтак, нові тарифи для КП «ЖЕО №2», що були розраховані окремо по кожному будинку в місті у відповідності з вимогами постанови КМУ № 869 від 01 червня 2011 року, були введені рішенням виконавчого комітету №112 від 1 серпня Полтавської міськради «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій». Згідно із додатками до цього рішення, тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій склав від 0,76 грн/кв.м до 4,38 грн/кв. м в залежності від кількості послуг, які надає КП «ЖЕО №2», стану будинку та площі прибудинкової території.
 
Однак, вже 5 серпня Прем’єр–міністр Микола Азаров, обурившись, що під час його відпустки в семи регіонах місцева влада прийняла рішення про приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня, доручив Мінрегіону перевірити доцільність такого суттєвого підняття вартості житлово-комунальних послуг та покарати винних посадових осіб органів місцевого самоврядування, які допустили незбалансоване підвищення цін.
 
Після цього на комунальників та міських голів, які прийняли рішення про приведення тарифів на коміре до рівня собівартості, посипалися перевірки територіальних відділень Антимонопольного комітету, відділень Держінспекцій з контролю за цінами і тарифами, Держфінінспеції та інших контролюючих органів.
 
Під гарячу руку державної машини потрапила і Полтавська міська рада та КП «ЖЕО №2». Так, 9 вересня Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету за результатами рослідування факту зловживання КП «ЖЕО №2» рекомендувало скасувати рішення виконкому Полтавської міськради №112, оскільки воно було прийнято без врахування відповідної позиції територіальної громади міста. 19 вересня Державна інспекція з контролю за цінами у Полтавській области винесла припис виконавчому комітету міської ради з вимогою перглянути тарифи на утримання будинків та прибудинкової території.
 
Однак, не зважаючи на тиск контролюючих органів, 26 вересня виконавчий комітет Полтавської міськради вирішив відхилити і рекомендації АМКУ, і припис Держцінінспекції, оскільки на його думку, рішення №112 було прийнято з дотриманням всіх процедур і умов, визначених законодавством України.
Тим часом, у місті почали виникати організовані політичними силами «УДАР» та ВО «Свобода» мітинги з вимогою скасувати «злочинні тарифи». Тож, 23 вересня, в день міста, близько 200 чоловік перекрили проїзд по вулиці Світанковій (поблизу маєтка міського голови Олександра Мамая). Не дочекавшись очільника міста, колонна у супроводі нардепів пішла до будинку міської ради, де вручила символічного гарбуза пану Мамаю та платіжку на 208 грн по новим тарифам. Очільник міста ще раз спробував роз’яснити городянам, що крок цей давно назрів, і якщо зараз не підвищити тарифи, то ЖКГ міста розвалиться вщент. 
 
Думку міського голови ніхто з мітингувальників навіть не захотів зрозуміти, тому 27 вересня під стіни Полтавської міської ради прийшло вже понад тисячу чоловік, які під прапорами політичних партій вимагали скасування тарифів. Однак, цього разу міський голова не вийшов до мітингувальників. Що відбулося далі – всі знають, відеокадри зі штурмом Полтавської мерії показували всі національні телеканали.
 
28 вересня відбулася позачергова сесія виконкому Полтавської міської ради, яка прийняла рішення №112. У зв’язку з прийняттям цього документу продовжується дія рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради №150 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» від 20 лютого 2008 року.
 
Але така перемога обуреного натовпу полтавців насправді є піровою, адже єдиними, хто насправді отримав зиск від штурму – це політичні сили, позитивний рейтинг яких у регіоні став просто захмарним. Але нардепи після подій 27 вересня не залишились у Полтаві. Напевно, вони повернулися до столиці в свої комфортабельні депутатські апартаменти. На відміну від  натовпу мітингувальників, які  після штурму повернулися до своїх старих багатоповерхівок із зношеними покрівлями та засміченими дворами, і для яких нічого не змінилося. 
 
Програвшим є також міський голова Олександр Мамай, який отримав «жовту картку» від губернатора Олександра Удовиченка та Прем’єр–мінстра Миколи Азарова за «неавторизовану активність». Однак, є ще один переможець «Полтавської битви за тарифи». Це – КП «ЖЕО №2», як би це на парадоксально не звучало. Скасувавши під натиском натовпу економічно обґрунтовані тарифи на послуги з утримання прибудинкових територій та будинків, і повернувши до життя тарифи рівня 2008 року, виконавчий комітет Полтавської міської ради надав КП «ЖЕО №2» своєрідну індульгенцію на бездіяльність. Відтепер на кожну скаргу полтавців на сміття у дворі, на діряву покрівлю, на гнилі труби у підвалі, КП «ЖЕО №2» з чистою совістю буде відповідати, що нічого не може і не буде робити, адже тарифи є збитковими. У програші, як завжди, - українці.
 
Коментарі (3)
Sergiy1
03 Жовтня 2013 p. 13:50
Держева безкоштовно передала в руки населенню на міліарди гривень майна - отже за власне майно необхідно турбуватися . Приватний сектор не виходить на мітинги з питань тарифів на утримання його майна? Кожному власнику квартири необхідно видати домову книгу. В право власності рішенням влади внести відсоток співласності загальнобудинкового майна та прилеглої території. Встановити місцевий податок на майно та таку земельну ділянку. В разі створення ОСББ податки не сплачуться, а ОСББ вирішує власні питання самостійно згідно законодавство.В іншому випадку податки надходять до міського бюджету і міська влада згідно законодавства визначає виконавця з надання послуг по управлінню майном та експлуатації такого житлового фонду, та використовує такі кошти на розрахунки з виконавцем відповідних послуг.
Андрій Осадчий
03 Жовтня 2013 p. 13:56
100% згоден з Вами, Sergiy! але українці вперто не хочуть, навіть лякаються брати відповідальність за свою приватну власність. я неодноразово писав, що український менталітет + радянська влада зіграли з українцями злий жарт. 15 вересня у Полтаві, яка займає одне з останніх місць по темпам створення ОСББ, в черговий раз провалилась спроба утворити ОСББ в будинку № 17 по вулиці Грушевського. ОСББ не було утворене з тієї причини, що більшість жителів будинку переконанні, що самоутримання будинку обійдеться їм дорожче, аніж зараз виходять послуги КП «ЖЕО № 2». Тобто, полтавцям і ЖЕО погане, бо нічого не робить за 0,88 грн., і ОСББ ми не хочемо створювати, бо боїмося самі за щось відповідать та нести витрати на свою власність. цей народ ніколи не буде жити нормально
Иван Смольный
03 Жовтня 2013 p. 23:15
Повністю підтримую позицію автора щодо пірової перемоги полтавчан. Нажаль, знову політична доцільність перемогла.