ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнцям завдали «тарифного» удару

Українцям завдали «тарифного» удару

Очікуючи збільшення вартості імпорту російського газу до 500 дол. за тисячу кубометрів «блакитного» палива, уряд почав поступово підвищувати плату на газ та інші комунальні послуги.

Україну очікує 4-річне тарифне зростання на послуги ЖКГ, яке торкнеться не лише побутових абонентів, але і промисловості та бюджетної сфери. Очікуючи збільшення вартості імпорту російського газу до 500 дол. за тисячу кубометрів «блакитного» палива, уряд почав поступово підвищувати плату на газ та інші комунальні послуги.

З учорашнього дня вартість природного газу для непобутових абонентів (переважно, промислові споживачі) зросла на 64%, - з 2,45 тис. грн - до 4,02 тис. грн (близько 356 дол.) за тисячу кубометрів. Таку ж ціну за газ платитимуть і державних організацій, а також бюджетні установи, для яких вартість палива зросла з 3,11 тис. грн. Таке рішення було закріплено відповідною постановою Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики.

Очікування зростання вартості імпортних енергоносіїв український уряд не обдурили. Вчора РАО «Газпром» підвищив ціну на природний газ для України майже на 44%, - з 268,5 дол до 385,5 дол. за тисячу кубометрів. Розраховуватися з російською стороною за новою ціною НАК «Нафтогаз-України» почне у другому кварталі. Тим самим Росія скасувала грудневі «газові» домовленості, згідно з якими Україна імпортувала російський газ з дисконтом. «Груднева знижка на газ більше застосовуватися не може. Це обумовлено невиконанням українською стороною зобов'язань щодо погашення боргу за постачання газу в 2013 році і відсутністю 100-відсоткової оплати поточних поставок, і, відповідно, збільшенням боргу за поставлений газ. Сума боргу на сьогодні становить 1,71 млрд доларів», - заявив вчора глава «Газпрому» Олексій Міллер журналістам. У теж час, в «Газпромі» наголосили, що з другого кварталу збільшується ставка транзиту російського газу по території України. Її зростання складе 10%, як і передбачено формулі розрахунку в контракті на транзит від 2009 року з урахуванням ціни на газ. Разом з тим, у Кабінеті Міністрів сподіваються, що в поточному році вартість російського «блакитного» палива не буде перевищувати 480 дол. за тисячу кубометрів, оскільки держбюжет України розраховувався з урахуванням саме такої ціни.

Читайте також: Тарифи на газ: підвищити, не можна залишити

Втім, це далеко не всі точки тарифного зростання, які розставив український уряд. «Ми прийняли рішення про підвищення тарифів на газ і тепло. Для цього треба було б підвищити тарифи на 120%. Ми розклали це на 4 роки. Перший рік - підвищення 40%, другий рік - 40% і два роки по 20%», - зазначив Арсеній Яценюк.

І перші кроки в цьому напрямку вже були зроблені так з 1 липня вартість газу зросте для підприємств теплової енергетики на 40%. Зараз українські теплокомуненерго сплачують 1309 грн/тис. куб.м, а різницю НАКу компенсує держава. З підвищенням вартості енергоносіїв до майже 1833 грн/тис. куб. навантаження на державний бюджет знизитися, але на споживачів зросте. Газ є однією з головних складових тарифів на теплову енергію, яку населення отримує у вигляді послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання. На сьогодні тарифи, встановлені для побутових абонентів - найбільшої категорії споживання, - покривають витрати підприємств комунальної енергетики не більше, ніж на 60-75%. Втім, навіть з урахуванням підвищення вартості газу для теплокомуненерго на 524 грн/тис. куб м., говорити про приведення тарифів на теплову енергію до економічно обґрунтованого рівня не доведеться.

Ще одна сенсаційна заява влади пов'язана з підвищенням тарифів на природний газ для побутових споживачів: з 1 травня українці будуть платити вдвічі більше. Таким чином український уряд виконує вимогу Міжнародного валютного фонду про приведення тарифів до ринкового рівня. Зараз, згідно з постановою НКРЕ №812 від 13 липня 2010 року, граничні ціни на газ для населення (річний обсяг споживання до 2,5 тис. куб. м) становлять 725,4 грн за тис. куб. м за наявності лічильника і 798 грн без лічильника. При річному споживанні до 6 тис. куб. м - 1098 грн (з лічильниками) і 1207,8 грн (без лічильників). Споживаючи в рік до 12 тис. куб. м - 2248,2 грн (з лічильниками) і 2473,2 грн (без лічильників), понад 12 тис. куб. м - 2685,6 грн (з лічильниками) і 2954,1 грн (без лічильників). При цьому в структуру кінцевої ціни природного газу для населення входять: гранична ціна, цільова надбавка, ПДВ, тарифу на транспортування і тариф на постачання. Тобто, з нинішніх 725,4 грн і 798 грн вартість газу зросте до 1,1 тис. грн і 1,2 тис. грн, відповідно (для мінімального обсягу споживання).

Варто відзначити, що ціни на газ для населення в європейських країнах значно вищі, ніж в Україні. Приміром, у Німеччині платять 640 євро за тис. куб. м, у Польщі - 565 євро, в Чехії - 520 євро. Найдорожче в Данії - 1210 євро і Швеція - 1200 євро за тис. куб. м. А дешевше всього в Румунії - 310 євро, Естонії та Латвії - 447, Болгарії - 480. В цей же час росіяни платять за газ 80 доларів за тис. куб. м.

Читайте також: Політичні спекуляції на тлі тарифів ЖКГ

Нагадаємо, що раніше МВФ вже неодноразово вимагав від України підвищення вартості природного газу. Вперше умова про 50% підвищення було поставлено українському уряду ще у квітні 2011 року. Було домовлено про підвищення на 10% і 20% в квітні і червні, проте діючі ціни на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики не переглядалися. І це не дивно, оскільки в 2012 році в Україні відбулися парламентські вибори, до яких владі не вигідно було підвищувати тарифи на газ для побутових абонентів. З цієї ж причини уряд утримував зростання тарифів на комунальні послуги, не дивлячись на те, що підприємства ТКЕ споживають російський газ.

Україна споживає 18,5 млрд кубометрів газу - це за даними, закладеними в радянській розрахунковій системі. А Україна видобуває самостійно від 19,8 до 20,5 млрд кубометрів газу, при цьому його собівартість - в районі 230 гривень. За розрахунками НКРЕ, економічно обґрунтована ціна на видобутий в Україні природний газ з урахуванням тарифів на транспортування і постачання складає 345 грн (69 дол.) за тисячу кубометрів. Чи є необхідність у підвищенні відпускної ціни на газ для населення?

На думку уряду, такий крок необхідний для забезпечення цін на газ поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня з метою створення умов, які будуть дозволяти НАК «Нафтогаз України» здійснювати розрахунки за імпортований газ виключно за рахунок коштів, які надходять від кінцевих споживачів газу. Підвищення вартості газу для промислових споживачів і бюджетних організацій говорить про те, що Україна змушена компенсувати закупівлю імпортного газу не за рахунок збільшення власного видобутку і енергозбереження, а за рахунок споживачів.

Компенсувати фінансове навантаження, яке буде покладене на побутового абонента збирається держава. В інтерв'ю «У.К.» Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман повідомив, що уряд зараз працює над спрощенням процедури виплати субсидій на оплату послуг ЖКГ: «Можливо буде переглянутий поріг призначення субсидій для працевлаштованих категорій громадян у бік пониження. Планується також диференціювати тарифи за обсягами споживання на всі комунальні послуги. Підвищення їх вартості ніяк не відіб'ється на пенсіонерів і малозабезпечених громадян. Тобто, вони як і раніше не будуть платити більше 10% (для непрацюючих) і 15% (для працюючих) свого сукупного доходу за послуги ЖКГ. У той же час, у держави збільшиться навантаження на бюджет, так як сума виплат субсидій зі зростанням тарифів підвищиться. Держава має передбачити для цього кошти».

Разом з тим, офіційна статистика свідчить про те, що зараз у держави немає можливості виплатити громадянам, які мають право на пільгу і тих коштів, які заплановані в держбюджеті поточного року - 7,4 млрд грн. Згідно з даними Держстату, за січень-лютий загальна сума виплат субсидій склала 20,8 млн грн, що на 7 млн грн менше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, субсидію отримали лише 87,5% сімей від загальної кількості звернулися за субсидіями - близько 140 тис. українських сімей. В Україні також відсутня адресна допомога і не планується монетизація пільг.

Читайте також: Підвищення тарифів - наповнення дірявої бочки

Підвищення житлово-комунальних послуг значно розширить категорії громадян, які претендують на пільгу, тобто, це всі працевлаштовані споживачі, які платять більше 15% свого сукупного доходу за ЖКГ. Але не варто забувати, що в останні кілька років держава проводила політику скорочення бюджетного фінансування галузі. Якщо у 2013 році вона дотувалася на рівні 8 млрд грн, то в поточному році на галузь заплановано менше 4 млрд грн, 1,6 млрд грн з яких державі доведеться «передати» на фінансування армії (див. «У.К.» від 22 березня). Таким чином, коштів на виплату пільг на оплату комунальних послуг в державній казні поки не передбачено.

У теж час, за даними Мінрегіону, в держбюджеті - 2014 роки передбачено близько 6,7 млрд грн на виплату підприємствам галузі субвенцій на компенсацію різниці між фактично встановленим і економічно обґрунтованим рівнем тарифів. І в лютому відомство вже перерозподілило близько 1,65 млрд грн на погашення тарифної різниці. Разом з тим, у законі про держбюджет відповідної статті витрат, яка підтверджує фінансування виплат з різниці в тарифах поки немає. Втім, із збільшенням комунальних послуг, тобто, з наближенням їх до рівня окупності, у держави вивільняться кошти, які влада зможе направити на сплату субсидій. Питання лише в тому, чи є ці гроші в казні? 

 
Коментарі (5)
Sergiy2
02 Квітня 2014 p. 10:37
Ніякого удару ніхто не наніс.Вартість теплової енергії та централізованого водопостачання входить до складу тарифів на комунальні послуги. Тарифи на комунальні послуги, як мінімум до кінця 2014 року буде встановлювати місцева влада. От там має бути чіткий амортизаційний механізм для виконавців послуг,споживачів та стимули для зменшення споживання енергоносіїв та води.Як тільки ми придумаємо українське ноу-хау і запустимо законодавчо монополістів в квартири ми поховаємо енергосервісний бізнес та разом з ним всю комуналку.Монополіста- постачальника інтереси ніколи не співпадуть з інтересами споживача.Адміністративні засоби впливу не призведуть до досягнення позитивних результатів і лозунги залишаться намірами.
Sergiy2
02 Квітня 2014 p. 10:42
Щодо газу. 1.Необхідно негайно переглянути норми споживання в сторону зниження для приготування іжі,оскільки змінилася структура побутового обладнання(ел.чайники,мультіварки та інше).Оріентовний навар близько 3 млрд. грв. в рік у газопостачальних підприємств по тарифу 0,73 та плюс реалізачія необлікованого газу мінімум по 1.5 грн.Всього близько 10 млрд.2.Середньостатична сімя із 3 чоловік по нормі сплачує за газ до 20 грв.При наявності квартирного обліку до 10 грн.Чи вплине на бюджет сімї тариф в 1.2 грн.при наявності обліку? Відповідь очевидна -газопостачальні підприємства мають використати навар на встановлення квартирного обліку ,в першу чергу отримувачам субсибій.3.Споживаті з приватному секторі обладнаному приладами обліку мають на першому етапі отримати щомісячну різницю розраховану відносно середньомісячного попереднього споживання. 3.Тарифи на ТЕ мають бути економічно обгрунтовані а різницю ,пільги та субсидії має отримувати безпосередній споживач після сплати спожитих енергоносіїв, по чеку в банківській установі або страховій компанії при відсутності коштів б банку. 4. В квартири має продаватися товар( теплова енергія , вода питна та гаряча) як газ та ел.енергія. Якщо співвласники найняли виконавця комунальних послуг то виконавець придбає товар на межі будинку.
Мария Цатурян2
02 Квітня 2014 p. 11:32
Пане Сергію, Ви вже не перший раз висловлюєте ці думки, які, на мою думку, є дуже фаховими! Пропоную Вам вести блог на сайті У.К., з реєстрацією я допоможу. Деталі можемо обговорити у листі. Що скажете?)
Sergiy2
02 Квітня 2014 p. 12:58
Шановна пані Маріє! Дякую!Як тільки звільнять за фаховість з деожслужби так і зразу!!!
Владимир3
02 Квітня 2014 p. 13:35
Уважаемый Алексей Юрьевич ! Открыть газовые тайны обещали персонально Вы , причем в ближайшем обозримом будущем ...."Уважаемые читатели! Понимая Ваш интерес к "газовой" теме, подтверждаю свою готовность предложить к обсуждению свое видение "газовой проблемы" в Украине. Приглашаю уважаемую редакцию "У.К." Выступить партнером в организации профессионального, непредвзятого обсуждения этой жизненно важной темы. "Страна должна знать своих героев!"))))))......от 16.12.2013 г. В связи с этим хотелось бы спросить - КОГДА ? Понимая , что обещанного иногда и три года ждут , хотелось бы дождаться Ваших комментариев или мыслей по данному вопросу до того момента когда тема потеряет актуальность . Заранее спасибо .