ГоловнаГоловнеОСББУкраїнців лякає відповідальність за свою власність - опитування

Українців лякає відповідальність за свою власність - опитування

Аварійність житлового фонду так налякала пересічних громадян, що вони не прагнуть брати відповідальність за свою власність, більше того, цьому значною мірою сприяє недосконалість законодавчої бази.

Нещодавно у Донецьку відбувся перший обласний з'їзд голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, інформаційним партнером якого була «Україна Комунальна».

У ході з'їзду було обговорено чимало проблем сучасного українського ОСББ, ряд питань підіймався і на круглому столі «Енергоефективність в ЖКГ: проблеми і перспективи», який організовувала «Україна Комунальна».

Так, за результатами обговорень виявилося, що основна проблема, з якою стикаються майже всі ОСББ у всіх куточках України, - аварійність житлового фонду, зношеність його комунікацій і неякісний ремонт ЖЕКами.

Поряд з цим, кількість самих ОСББ в Україні зростає повільно. Що є причиною такої динаміки? – «Україна Комунальна» вирішила вийти за межі вузьких кіл і поцікавитися у пересічних громадян.

Відповідне опитування з заголовним питанням: «Що перешкоджає розвитку ОСББ в Україні?» - було винесене на шпальти інформаційного агенства та на офіційну сторінку «У.К.» у мережі Facеbook у період з 11 по 18 березня ц.р.

При апробації результатів було встановлено, що більшість респондентів (35%) бачать перешкоду у створенні ОСББ у самих власниках багатоквартирних будинків, мовляв, населення не хоче нести відповідальність за спільну власність. Іншою мотивацією є недосконалість законодавчої бази, - цей варіант відповіді підтримало 33% опитаних, що лише на 2% менше від лідируючої позиції, а тому теж вагомо. 22% читачів вважають, що розвитку ОСББ заважає некомпетентність чиновників та парламентаріїв; ще 9% - звинувачують ЖЕКи, підкріплюючи тим, що останні уповільнюють процес передачі будинків ОСББ, і лише 1% громадян переконаний, що на шляху розвитку ОСББ в Україні немає жодних перешкод.

Таким чином, можемо зробити висновок, що аварійність житлового фонду таки лякає пересічних громадян, і вони бояться брати відповідальність за свою власність, більше того, цьому значною мірою сприяє недосконалість законодавчої бази.

 
Коментарі (0)