ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВибори поставлять крапку в тарифах

Вибори поставлять крапку в тарифах

Приймати рішення про підвищення цін на комунальні послуги має новий уряд, і після виборів він таке рішення ухвалить. І це буде або ближче до кінця грудня, або в січні.

Колишній міністр економіки Віктор Суслов прогнозує, що Міжнародний валютний фонд може відновити кредитування України за програмою stand-by у другому кварталі 2013 року. Таку думку він висловив у коментарі УНН.

За словами Віктора Суслова, вибори народних депутатів закінчаться в кінці жовтня, підбиття підсумків займе весь листопад. Далі буде формування органів Верховної Ради та нового уряду. «Очевидно, приймати рішення про підвищення цін на комунальні послуги має новий уряд, і після виборів він таке рішення ухвалить. І це буде або ближче до кінця грудня, або в січні», – спрогнозував експерт.

Читайте також: Уряд поставить на облік кожного

Тільки після того, за його словами, як будуть виконані вимоги МВФ, можуть виникати питання про відновлення програми кредитування. Для України відновлення програми співробітництва є дуже важливим, наголосив фахівець і додав, що економічна ситуація буде погіршуватися, тому доведеться серйозно девальвувати гривню чи рятувати її коштом поповнення валютних резервів кредитами МВФ.

«Тому можна очікувати відновлення програми співробітництва з МВФ не раніше 2013 року. Я думаю, що не в першому кварталі, а у другому. А раніше ми не можемо отримати, бо Україна не виконує програму співробітництва з МВФ, підписану українським урядом. І МВФ не збирається відступати від цієї програми. До того ж, наш уряд офіційно від неї не відмовився. Тому виконання вимог, а саме підвищення ціни на газ для населення та підвищення цін на комунальні послуги, буде після виборів», – зазначив Віктор Суслов.

Читайте також: Монополія гарантує газ

Нагадаємо, перший заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова повідомляла, що між Україною та МВФ немає паузи у відносинах, тому що практично кожного місяця проходять робочі зустрічі, а також спеціальні зустрічі, організовані з представниками МВФ або на інших заходах, де беруть участь Україна та представники цієї структури.

Як відомо, у липні 2010 року МВФ схвалив програму stand-by для України, у рамках якої був готовий виділити близько 15,5 млрд дол. до кінця поточного року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол.

Читайте також: Тарифна географія

22 грудня 2010 року було виділено другий транш кредиту stand-by у розмірі 1,5 млрд дол.

Однак для отримання чергового траншу кредиту МВФ Україна має виконати низку вимог, зокрема підвищити тарифи для населення на газ і теплопостачання.

 
Коментарі (0)