ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУряд шукає крайніх у тарифному свавіллі

Уряд шукає крайніх у тарифному свавіллі

Мінрегіон має намір серйозно перевірити економічну обгрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги у регіонах. Таким чином міністерство виконує доручення Прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо cтримування росту тарифів для населення.

Не допустити економічно-небгрунтованного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги закликає регіони Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

«Ніхто не вправі підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги за принципом «як заманеться». Ті регіони, які допустили економічно-необгрунтоване підвищення тарифів, повинні вжити заходів і виправити ситуацію», - наголосив очільник Мінрегіону.

За даними міністерства низка областей стали найбільш «активними» у питаннях підняття тарифів. Так, з початку цього року 22 населені пункти Запорізької області, 13 населених пунктів Миколаївської області, 12 – Одеської області, по 10 – АР Крим і Волинської області підвищили тарифи на послуги водопостачання. Послуги з водовідведення подорожчали у 8 населених пунктах Чернігівської області, в 7 – АР Крим, в 7 – Волинської області та в 5 населених пунктах Івано-Франківської області. У ряді населених пунктів АР Крим, Львівської, Сумської Київської областей зросли тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. 

Моніторинг тарифів продемонстрував, що у Чернігівській області найбільші в Україні тарифи на послуги з водовідведення: 19,03 грн/м куб. – у м. Новгород-Сіверський, 19,90 грн/м куб. – у м. Семенівка, 23,94 грн/м куб. – у м. Щорс.

«Зрозуміло, що ситуація потребує контролю. Облдержадміністрації не відслідковували ситуацію з тарифами на своїй території, що призвело до їх підвищення в деяких населених пунктах. Однак вони змушені виправити ситуацію, особливо коли мова йде про встановлення необгрунтованих тарифів», - сказав Геннадій Темник.

Читайте також: Споживач ЖКГ має право знати

Міністр зазначив, що у низці населених пунктів Волинської, Київської, Миколаївської, Харківської областей після винесених Мінрегіоном зауважень, усунуто порушення. В деяких населених пунктах вже  здійснено перерахунки розміру оплати споживачами житлово-комунальних послуг.

До 1 липня, за словами міністра, у регіонах повинні були створити постійно діючі робочі групи з питань перевірки економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги в складі представників Державної інспекції України з контролю за цінами та територіальних відділень Антимонопольного комітету України. На сьогоднішній день такі робочі групи утворено лише у 15 регіонах (в АР Крим, Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях), решта – зволікають. Міністр звернувся з вимогою негайно створити такі групи та надати відповідний звіт Мінрегіону.

Також Мінрегіон звернувся до голів облдержадміністрацій з вимогою забезпечити перевірку, аналіз економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги та скасувати завищені тарифи, привівши їх до рівня, який був станом на 1 січня 2013 року.

Читайте також:  Українські суди зрізають тарифи ЖКГ

Нагадаємо, під час урядового засідання 3 липня Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що стримування росту тарифів на житлово-комунальні послуги для населення є принциповим питанням у політиці уряду.

«Ми утримуємо фінансово-економічну стабільність в державі, наслідком чого є і цінова стабільність, і принципове для нас стримування росту тарифів. Підкреслюю – принципове, оскільки рівень тарифів безпосередньо впливає на життєвий рівень, платоспроможність населення», - зазначив голова уряду.

Також прем’єр наголосив на недопущенні випадків підвищення тарифів на послуги ЖКГ органами місцевого самоврядування.

 
Коментарі (0)