ГоловнаКоментаріБлагоустрій«Відкати» посадовців загнали «Укравтодор» в фінансову прірву

«Відкати» посадовців загнали «Укравтодор» в фінансову прірву

Одна з найголовніших проблем «Укравтодору» – безвідповідальні посадовці, які при владі жили за рахунок грошей, які брали у борг для підприємства та «відкати», що виникають через безконтрольність якості доріг.

«Укравтодор» переживає складні фінансові часи – майже всі виділені державою гроші підуть на виплату боргів. На думку екс-міністра інфраструктури, транспорту та зв’язку Євгена Червоненка, одними з причин виникнення фінансової дірки у підприємстві стали «відкати» та безвідповідальність посадових осіб, передає «Голос Столиці».

«Практично всі борги «Укравтодору» складаються з наступних складових. Це борги, які бралися під державні гарантії, тобто брав Мінфін під суверенні гарантії України. Потім їх передавали на обслуговування «Укравтодору», але він мав обслуговувати їх зі спецфонду, який, на жаль, наповнюється абияк. Але головна проблема – кожен, хто брав ці борги, жив за їх рахунок поки він був при владі. Друга частина цієї проблеми полягає в тому, що зовсім не контролюється якість доріг. Вона постійно погіршувалася з однієї причини – потрібні «відкати», особливо за колишньої влади», – сказав пан Червоненко.
 
Зазначимо, у 2015 році «Укравтодор» отримає від держави майже 21 млрд грн. При цьому на розвиток доріг піде лише мала частина від цієї суми: всього близько 3,5 млрд грн. Решта грошей – понад 17 млрд – підуть на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями.
 
На думку пана Червоненка, 3,5 млрд грн не вистачить на поточний ремонт доріг, і навіть частково на ямковий. 
 
«Це не бюджет розвитку. І у нас, на жаль, все йде за принципом «вирвати та витратити», ніхто не думає, як зібрати», – додав  екс-міністр.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в «Укравтодорі» заявляють про скрутне фінансове становищі компанії. У зв'язку з нестачею коштів, дорожники навіть не сподіваються на нові масштабні інфраструктурні проекти у 2015 році.
 
Коментарі (0)