Виходячи, вимикайте світло!

Чи можуть гроші витікати в нікуди? Звичайно! Досить постояти перед лічильником електроенергії і поспостерігати, як він невідворотно відраховує кіловати...

Кілька хвилин медитації - і, можливо, вам захочеться відкрутити лічильник у зворотний бік. Ми пропонуємо способи, які законним чином змусять колесо лічильника крутитися трохи повільніше.

1. Враховуй умови!

Припустимо, батареї центрального опалення не справляються з обігрівом квартири, і ви змушені купити електричний обігрівач. При виборі потрібно враховувати площу квартири і висоту стель. Якщо квартира невелика, а стелі невисокі, то занадто потужний прилад - не потрібен. Якщо ж мова йде про простору квартиру з високими стелями, то слабкий обігрівач навряд чи впорається з поставленим завданням. Інакше його доведеться тримати включеним цілодобово.

Те ж саме і з іншими побутовими приладами. Чайники, кавоварки, пральні машини - вся техніка має різний обсяг. Сім'ї з п'яти чоловік невигідно мати маленький електрочайник, який потрібно кип'ятити три рази, аби напоїти домочадців.

Читайте також: Як не оплачувати послуги ЖКГ

Точно так само невигідно купувати тому, хто проживає сам, пральну машину з максимальним об'ємом завантаження. Адже для того, щоб не ганяти барабан порожнім, доведеться збирати білизну мінімум два тижні.

2.Рахуй кожну краплю!

Навіщо витрачатися на покупку і установку лічильника для води? Уявіть, що у вашому під'їзді здається пара квартир. Формально, в них прописано по одній людині, а живе по чотири. А сума за водопостачання розраховується з обліку загального обсягу споживаної під'їздом води, розділеної на кількість прописаних у ньому мешканців. Поставивши в квартирі лічильник водоспоживання, ви будете платити тільки за те, що реально споживаєте. Гарантуємо, що після встановлення лічильника ви швидко навчитеся вимикати воду. Робота та встановлення лічильника обійдуться вам приблизно в 500-1000 грн. Лічильник окупить себе в середньому за 12-16 місяців, після чого почне приносити дохід.

3.Використовуй час!

Жителі великих міст можуть замість звичайного лічильника електроенергії встановити двотарифний. З 23:00 до 7:00 електроенергія обійдеться в чотири рази дешевше, ніж в денний час. Якщо ви любите засиджуватися допізна, то візьміть за правило запускати пральну машину ближче до півночі. І скоро помітите, що електроенергії «нагоряє» істотно менше. Установка двотарифного лічильника обійдеться приблизно в 600 грн. За який час він окупиться, залежить від «побутової активності». «Нічний» лічильник буде економити не менше 30% щомісячної плати.

4.Дізнайся клас!

Кожен електроприлад має свій клас енергозбереження: буквенне маркування від А до G. Маркування А і В означає, що прилад витрачає електроенергію економічніше, ніж передбачено за стандартом. С і D сигналізують про те, що прилад по енергоспоживанню відповідає стандарту. Е і G свідчать про підвищене споживання електрики.

Читайте також: Споживачі vs Комунальники: психологічні війни

Таким чином, найекономічніші прилади відносяться до класу А, найменш економічні - до класу G. Дізнатися про «класову» приналежність холодильника або пральної машини можна легко - за спеціальною «євронаклейкою».

5. Поміняй лампи!

Енергозберігаючі лампи споживають у 5 разів менше електроенергії, ніж звичайна лампа розжарювання. Здається, лампи - копійчана дрібниця, але придивіться, які електроприлади працюють в будинку найбільше? Крім холодильника це - лампи освітлення.

Середній термін служби звичайної лампочки - 1000 годин, а енергозберігаючої - 9000 годин. Хоч енергозберігаюча лампочка і коштує дорожче, вона окупається за 8-9 місяців при щоденному використанні. Це розрахунки для однієї лампи. Якщо повністю перейти на «економні лампи», ваш рахунок за електрику істотно зменшиться. Особливо це актуально взимку.

 
Коментарі (0)