ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаВідновлювана енергетика поза чергою

Відновлювана енергетика поза чергою

Регулювання ринку відновлюваної енергії має базуватися на гармонізації національного законодавства України у сфері альтернативної енергетики до законодавства ЄС», в першу чергу – в частині спрощення дозвільної системи.

Верховна Рада вчора прийняла за основу проект Закону №8455, яким пропонується внести зміни в законодавство щодо відновлюваних джерел енергії.

За таке рішення проголосували 264 народних депутатів, передає кореспондент «У.К.». Урядовий проект закону був розроблений на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів «Про затвердження плану заходів щодо виконання у 2008 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу». 

Відповідно до пояснювальної записки, «регулювання ринку відновлюваної енергії має базуватися на гармонізації національного законодавства України у сфері альтернативної енергетики до законодавства ЄС», в першу чергу – в частині спрощення дозвільної системи у сфері застосування відновлювальних джерел енергії. 

Читайте також:  В енергетиці – без змін

Як зазначив доповідач з даного питання голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження  Микола Пашкевич, законопроектом передбачено спрощення дозвільної системи шляхом виключення вимоги щодо отримання п’яти дозволів на будівництво об`єктів відновлювальної енергетики, встановлених законом «Про альтернативні джерела енергії».

«В рамках запровадження «зеленого» тарифу на електричну енергію, вироблену з відновлювальних джерел енергії, дуже актуальним на сьогодні є видача гарантій походження цієї електроенергії, порядок видачі якої визначається Кабінетом Міністрів. Відповідно до законопроекту, підтверджувати таку гарантію, повинен орган, уповноважений на те Кабінетом Міністрів України», - пояснив доповідач. Також, за його словами, прийнятим «за основу» документом уніфікується термінологія, яка застосовується в цій галузі. 

Читайте також: «Зелені» гроші врятують теплоенергетику

В свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко (фракція НУ-НС) зазначив, що комітет вважає необхідним «суттєво доопрацювати законопроект» для чого повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи, оскільки в ньому «багато грубих помилок та неузгодженостей як з національним, так і з європейським законодавством». 

«Змінами до ст.1 Закону України «Про альтернативні  види палива» пропонується слово «нетрадиційні» замінити словом «відновлювальні». У такому разі відповідно до законопроекту під відновлювальні джерела енергії підпадатимуть нафтові, газові родовища, важкі сорти нафти, природні бітуми, газонасичені води, що грубо суперечить визначенню відновлювальні джерела енергії у 77 директиві ЄС. Також не досягнуто єдиної точки зору  щодо повноважень та сфер регулювання окремих органів державної влади.

Законопроект передбачає у ст. 6 закону України «Про альтернативні джерела енергії закріпити за державним агентством з енергоефективності та енергозбереження  України» повноваження щодо розроблення та затвердження  правил розташування та приєднання об`єктів відновлювальної енергетики до відповідних мереж, оскільки  на думку членів комітету, це все ж таки енергетика,  цим повинен займатися регулюючий орган в енергетиці, тобто НКРЕ», - пояснив пан Мартиненко. 

Впевнений в необхідності більш серйозного доопрацювання законопроекту і його колега по фракції Станіслав Аржевітін: «Якщо ми хочемо адаптуватись до міжнародних стандартів, давайте, як у Швейцарії, наприклад, збирати воду у резерви, потім насосами подають наверх, потім пускають у міні гідроелектростанції і по колу. У нас у верхів’ї Карпат всі річки будуть загнані в труби - сьогодні приймає рішення один голова села, тому що все це будується за приватні кошти. Думаю, що цей законопроект з такими пільгами в частині того, що я сказав, треба відправити на доопрацювання». 

Катерина Селіванова, Марія Цатурян

 
Коментарі (0)