ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійЗа вивіз сміття стали платити краще

За вивіз сміття стали платити краще

Після того як вивіз сміття став окремою послугою, платіжна дисципліна населення підвищилася

Вивезення побутових відходів зробили окремою послугою, відокремивши її зі структури квартирної плати. А саме, плату за вивезення сміття виключили з плати за послуги  з утримання будинків та прибудинкової території. Внаслідок цього, рівень проплат споживачів за вивезення відходів збільшився на 6%, - до 87% за окрему послугу.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Відомство проаналізувало досвід населених пунктів, в яких послуги з вивезення побутових відходів виключені із складу послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території та провело моніторинг стану розрахунків за ці послуги.

Такий перехід здійснило 315 населених пунктів, що на 41% більше ніж у 2011 році. Найбільша кількість таких населених пунктів у Донецькій області – 57 одиниць.

В багатьох містах органи місцевого самоврядування приділяють значної уваги питанню щодо сплати за послуги з вивезення побутових відходів після такого переходу. Так, в місті Чернівці рівень проплат збільшився до 100%.

Разом з тим, є міста з негативним досвідом такого переходу. Так, у місті Брянка Луганської області рівень проплат знизився відповідно до 50%.

Це свідчить про недостатню роботу органів місцевого самоврядування щодо проведення роз’яснення серед населення стосовно оплати послуг з вивезення побутових відходів.

В Києві та Севастополі послуга з вивезення побутових відходів не виключена із складу послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

Законом «Про відходи» передбачено обов’язкове укладання договорів на вивезення побутових відходів власниками або наймачами, користувачами, у тому числі орендарями житлових будинків, земельних ділянок з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснення оплати таких послуг.

У разі порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, чи державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів зміненими статтями 82 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн). 

 
Коментарі (0)