ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГТарифи на газ залежать від пакету вимог

Тарифи на газ залежать від пакету вимог

Підвищення тарифів на газ у поточному році є кроком, який треба зробити рано чи пізно, проте воно залежне і від виконання інших вимог МВФ.

Рівень зростання тарифів на газ для населення в Україні у цьому році залежатиме від виконання країною інших умов Міжнародного валютного фонду для отримання нового кредиту stand-by. Таку думку висловив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, - інформує УНН.

«Питання полягає в наступному, що підвищення ціни на газ, як і взагалі всі питання, пов'язані з газовим ціноутворенням, вони не є самостійними. Вони йдуть у певному пакеті. Тобто, якщо ми беремо на себе відповідні зобов'язання, то в рамках цього пакету, ми можемо якимось чином модифікувати ті чи інші зобов'язання. Щось зробити більше, щось зробити менше. Але в цілому виконувати наші домовленості з Міжнародним валютним фондом», - сказав Ігор Бураковський.

Він зазначив, що питання підвищення тарифів на газ у поточному році - «це той крок, який, очевидно, потрібно буде зробити рано чи пізно». Питання лише в тому, яке буде це підвищення. Чи то будуть 50% і одноразово, або меншим і поступовим.

На думку експерта, якщо Україна погодиться на певну девальвацію національної валюти, рівень підвищення тарифів на газ може бути меншим, ніж той, на якому раніше наполягали експерти МВФ.

Читайте також: Переговори з МВФ - війна принципів

«Умовно кажучи, домовляємося на девальвацію, на введення реально плаваючого курсу. Так можуть бути питання, пов'язані з підвищенням ціни на газ, вони будуть умовно кажучи не 50%, а менше», - сказав Ігор Бураковський.

Він поінформував, що за підрахунками фахівців ІЕІ, за умови, якщо МВФ надасть кредит, девальвація гривні до кінця року складе близько 10%.

Коментуючи соціальний аспект підвищення тарифів на газ, експерт зазначив, що наслідки підвищення тарифів, на його думку, багато в чому перебільшені.

«Мені здається, що певні економічні наслідки негативні і певні соціальні проблеми вони багато в чому перебільшені. Ясно, що зробити це складно. 2015 року на сьогоднішній день у повний зріст стоїть перед українськими політиками. Але мені здається, що це не та велика проблема, щоб її все далі й далі відкладати», - підкреслив Ігор Бураковський.

Він також зазначив, що навіть у разі досягнення успішних домовленостей з Росією щодо ціни на газ, ціни на внутрішньому ринку України залишаться «дуже низькими».

«Тому і в середній, і в довгостроковій перспективі я думаю, що підвищення цін в Україні є таким, що його неможливо уникнути», - підкреслив експерт.

Читайте також: Тарифам на газ не залишать жодних шансів

Головним питанням, на його переконання, є відновлення співпраці з МВФ.

«Ми повинні розуміти, що на сьогоднішній день, ключова проблема наших переговорів полягає навіть не стільки в тому, йдемо ми на якісь поступки або не йдемо. Вона полягає в тому, що у МВФ є негативний досвід з Україною. Ми починали співпрацю з Тимошенко і припинили, ми починали співпрацю з Азаровим і припинили. Тому в цьому плані позиція МВФ є досить жорсткою - тобто ви починаєте щось робити і тоді безпосередньо переходимо так сказати з грошима. Під майбутні якісь зобов'язання, мені здається, домовитися буде дуже важко», - сказав Ігор Бураковський.

Експерт підкреслив, що на сьогодні для нормального економічного розвитку української економіки, гроші МВФ є критично важливими.

«Якщо ми дійсно хочемо проводити реформи», - висловив думку Ігор Бураковський.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
18 Квітня 2013 p. 08:42
Ставимо у населення облік на газ. Споживаємо вдвічі менше ніж по нормам.Вчимося енергоєфективному використанню. Задачка з першого класу. На скільки можна підняти тарифи щоб сімейні бюджети не втратили?