ГоловнаПублікаціїОСББЖителі ОСББ знають як економити на теплі

Жителі ОСББ знають як економити на теплі

ОСББ – найбільш відповідальні споживачі комунальних послуг.

Найкраще контролюють якість та обсяги надання житлово-комунальних послуг із усіх споживачів тільки об’єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків. Для ОСББ також найбільш характерні відповідальність та безпосереднє впровадження енергоефективності. 

Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

«ОСББ, які встановили будинкові лічильники тепла, вимагають, – і добиваються – від теплокомуненерго початку обігріву не «за календарем», а «по погоді». Адже це – їхні власні гроші. Минулого року у Дніпропетровську кілька ОСББ спочатку зверталися до всіх міських інстанцій, а коли не допомогло – навіть мусили звернутися до прокуратури міста. І лише після її втручання змогли відкласти початок обігріву для своїх будинків. Вони вимагали не надавати їм послугу, якої вони не потребували, але мусили оплатити», – сказав  Анатолій Близнюк.

Читайте також: ОСББ розділять тарифи на послуги ЖКГ для населення

За словами очільника Мінрегіону, завчасне включення опалення дуже дорого коштує державі. Тариф на теплопостачання відшкодовує в середньому лише 72% собівартості, решту 28% підприємству компенсовує держава.

За приблизними підрахунками при середньому по країні тарифі на теплопостачання у 8 грн 42 коп за кв. м опалюваної площі, у місті із близько 800 багатоповерхових будинків включення опалення на один день раніше коштуватиме державному бюджету більше 370 тис. грн компенсації різниці в тарифах.

«68 будинків у Одеській області, обігрів яких розпочатий аж 30 жовтня – будинки ОСББ, які прийняли рішення про відкладення початку опалювального періоду. Тільки справді ефективний власник будинку може ефективно контролювати надання будь-якої послуги. Стосовно тепла – то ефективний власник рахує свої гроші та встановлює лічильник», – підсумував пан Близнюк.

Тарас Ібрагімов

 
Коментарі (0)