ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГЖКГ нарощує бюджетні амбіції

ЖКГ нарощує бюджетні амбіції

«Україні Комунальній» стало відомо, що Мінрегіон розраховує на держбюджетні дотації в розмірі майже 40 млрд грн у 2014 році. Втім, бюджетний запит відомство не подавало.

Уряд продовжує працювати над формуванням видаткової і дохідної частин проекту держбюджету на 2014 рік. «Україна Комунальна» вже повідомляла раніше, що у попередньому документі, який Кабінет Міністрів поквапився внести в парламент, і відразу ж отримав назад на доопрацювання, на фінансування галузей ЖКГ та будівництва передбачені незначні суми - близько 900 млн грн.

Разом з тим, «Україні Комунальній» стало відомо, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ розраховує на держбюджетні дотації в розмірі майже 40 млрд грн. Втім, це лише рекомендації відомства, адресовані Міністерству фінансів. Як з'ясувалося, бюджетний запит Мінрегіон не подавав.
 
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ повідомило «Україні Комунальній», що відомство направило в Міністерство фінансів свої розрахунки щодо поточних і капітальних видатків загального та спеціального фондів держбюджету на 2014 рік за держпрограмами і субвенцій. Свої пропозиції Мінрегіон надав на вимогу Мінфіну, однак бюджетний запит галузеве відомство не складало.
 
«Слід зазначити, що граничні обсяги видатків у поточному році не доводилися до відома, бюджетний запит Міністерством не складався. У зв'язку з цим, у Міністерстві відсутня інформація щодо обсягу видатків, передбачених відомству в проекті держбюджету на 2014 рік», - роз'яснив «У.К.» заступник глави Мінрегіону - керівник апарату відомства Андрій Білоусов
 
Бюджетний Кодекс (БК) наказує основним розпорядникам бюджетних коштів - міністерствам і відомствам - подавати бюджетний запит в Міністерство фінансів, яке попередньо надсилає розпорядникам інструкції по його формуванню і визначає граничний обсяг витрат для кожної галузі. На підставі бюджетних запитів формується витратно-дохідна частина основного фінансового документа країни. Відсутність бюджетного запиту у зв'язку з тим, що в Мінрегіоні не визначили граничний обсяг капітальних витрат говорить про те, що проект держбюджету планується на швидку руку.
Як повідомлялося раніше, Кабінет Міністрів зареєстрував проект закону №3000 «Про державний бюджет України на 2014 рік» до 15 вересня лише для того, щоб формально укластися в термін, встановлений БК. Однак, через кілька днів проект держбюджету був відправлений на доопрацювання. У Мінфіні необхідність перегляду документа пояснили тим, що в перші два тижні вересня парламент прийняв кілька законопроектів, які суттєво впливають на витратно-дохідну частину держбюджету, і тепер Мінфіну їх необхідно врахувати в проекті головного фіндокументу.
 
Згідно з документом «Пропозиції за граничними обсягами видатків на 2014 рік», підготовленого Мінрегіоном («У.К.» має копію), всього фінансування галузі пропонується в розмірі 39,7 млрд грн, що на 80,1% або 31,8 млрд грн менше передбачених 7,9 млрд грн в державному бюджеті поточного року. З них, за розрахунками відомства 30,9 млрд грн (2,2 млрд грн - в 2013 році) повинно бути направлено на реалізацію загальнодержавних галузевих програм, а 8,8 млрд грн (5,8 млрд грн - у поточному році) - на виплату субвенцій. 
 
Із запропонованої Мінфіну кошторису слід, що, за прогнозами Мінрегіону, левова частка цих коштів має бути спрямована на фінансування блоку ЖКГ - 29,9 млрд грн, що на 23,8 млрд грн більше, ніж передбачено держбюджетом-2013. Державне дотування будівельної галузі пропонується збільшити на 7,8 млрд грн, - до 9,2 млрд грн, а на потреби регіонального розвитку Мінрегіон просить направити 259 млн грн (у держбюджеті-2013 - 195,1 млн грн).
 
У Пропозиціях Міністерство врахувало всі необхідні статті витрат, визначені українським законодавством, але фінансування на які не направлялося в поточному році. Зокрема, документом відомства Мінфіну пропонується передбачити в держказні 598,8 млн грн на реалізацію основних завдань Загальнодержавної програми «Питна вода України». Ця програма повинна бути виконана до 2020 року і передбачає масштабну реконструкцію систем водопостачання та модернізацію обладнання водопостачальних підприємств. Сума коштів, затверджена парламентом на реалізацію цієї програми, складає 9,5 млрд грн. Законодавство наказує щорічно передбачати видатки на фінансування заходів програми, тобто такі витрати є захищеними законом статтями держбюджету. Але в поточному році на цілі програми бюджетне фінансування так і не вироблені, тоді як в 2012 році обсяг державних коштів на її реалізацію склав 200 млн грн.
 
Аналогічна ситуація і з реалізацією Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки. Законом, який стверджує її реалізацію, передбачається сумарне фінансування в розмірі 21,5 млрд грн. Проте в нинішньому році, ні в минулому на її фінансування у держскарбниці не було закладено жодної копійки. Мінрегіон рекомендує Мінфіну у 2014 році (останній рік реалізації програми) передбачити 19 млрд грн на проведення реформування, яке переважно полягає в модернізації основних потужностей комунальних підприємств.
Профільне відомство також розраховує на виділення 100 млн грн на пільгове кредитування ОСББ, майже 400 млн грн - на ремонт гуртожитків, 466 млн грн - на реконструкцію систем водовідведення, 625 млн грн - на виплату компенсації, пов'язану з перекачуванням води в маловодних регіонах. У держбюджеті-2013 року цих статей витрат не передбачено. Істотно Мінрегіон планує збільшити виплату субвенцій місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах - до 8,6 млрд грн, що на 3,4 млрд грн більше, передбачених сум у держскарбниці в цьому році. 
 
Істотно Мінрегіон планує збільшити і дотування будівельної галузі. Левову частку коштів відомство пропонує направити на фінансування програми «Доступне житло» (30/70) - 1,8 млрд грн (в цьому році 90 млн грн) і пільгову іпотеку молодим сім'ям і громадянам - майже 600 млн грн (зараз 80 млн грн).
 
Варто відзначити, що бюджетні пропозиції Мінрегіону далеко не є необгрунтованими. Ще в 2012 році тодішній Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк оцінював потреби галузі в 700 млрд грн. Примітно, що в минулому році Мінрегіон двічі направляв бюджетний запит до Мінфіну: спочатку - у розмірі 41 млрд грн, а потім відомство змушене було урізати розрахунки до 15 млрд грн. В 2011 році - Мінрегіон запросив 27 млрд грн. Однак витрати, заплановані відомством, так і не були задоволені. Держбюджет 2012 року був прийнятий з витратами галузі ЖКГ в 7,9 млрд грн, однак Мінрегіону вдалося домогтися збільшення фінансування до 15 млрд грн. Основна сума коштів була спрямована на виплату тарифної різниці підприємствам ЖКГ. У 2013 році на потреби ЖКГ передбачено 6,1 млрд грн, тоді як основний фіндокумент країни спочатку передбачав фінансування в 5,6 млрд грн.
 
Який обсяг коштів Мінфін передбачити в проекті держбюджету-2014 роки, поки невідомо. Однак у проекті, який уряд вніс у парламент 11 вересня на фінансування галузі було передбачено не більше 846 млн грн. Як повідомляла «У.К.», згідно з додатком №3 проекту основного фінансового документа країни «Розподіл видатків державного бюджету України на 2014 рік» (копією володіє «У.К.»), Мінрегіон буде основним розпорядником 608,76 млн грн, а загальнодержавні видатки галузі становлять 236,8 млн грн. Зокрема, на фінансування апарату Мінрегіону та його бюджетних програм передбачено 526,69 млн грн (447,6 млн грн - видатки загального фонду бюджету, 49,1 млн грн, спецфонду). 
 
Державної архітектурно-будівельної інспекції планується направити 82,07 млн грн; загальнодержавні видатки загального фонду становитимуть 53,07 млн грн, спецфонду - 183,8 млн грн.
 
Тим не менш, вже зараз можна говорити про те, що в допрацьованому урядом проекті держбюджету на наступний рік повинні з'явитися витрати на виплату компенсації тарифної різниці, а також фінансування загальнодержавних галузевих програм. В іншому випадку, ЖКГ і в наступному році буде балансувати на межі виживання.
 
Коментарі (0)