ГоловнаПублікаціїВодопостачанняПрокурорська перевірка "завітала" до ЖКГ

Прокурорська перевірка "завітала" до ЖКГ

Прокуратура Львова завершила перевірку утримання каналізаційних мереж міста. Висновки для Львівської міської ради виявилися не втішними, оскільки прокуратура виявила численні факти порушень законодавства.

Розпочата перевірка проводилась в рамках розслідування трагічного випадку. 10 жовтня цього року у Львові по вулиці Широкій, 86 в каналізаційний люк провалився хлопчик. Дмитрика рятувальники знайшли тільки через добу за півтори кілометри від місця падіння. Тіло малюка було присипано сміттям. Наступного дня, 11 жовтня, прокуратура області затримала начальника дільниці каналізаційних мереж західного регіону ЛКП «Львіввдоканал» та відкрила кримінальне впровадження по факту службового недбальства, передбачене ч. 2, ст. 367 КК України. На час розслідування працівник ЛКП «Львівводоканал» перебуває під домашнім арештом.

Як з'ясували працівники прокуратури упродовж цього року до Львівської міської ради неодноразово зверталися мешканці міста щодо відсутності каналізаційних люків. Проте, реакції чиновників натомість не спостерігалося. Варто додати, що у ході перевірки доведена бездіяльність ЛКП «Львівводоканалу». Адже названа структура не зверталась в міліцію щодо крадіжок каналізаційних люків.

Читайте також: Каналізаційний провал

Тільки після трагічної смерті малюка «Львівводоканал» став добросовісно виконувати свої обов'язки. Про що свідчать, систематичні повідомлення від водоканалу до міліції щодо крадіжок люків, та й перевірки по місту стали реальними, дієвими. «Повідомлень щодо пошкоджень чи крадіжок значно побільшало», - відмітила начальник прес-служби ДУ МВСУ у Львівській області Світлана Добровольська. Зрештою, і саме комунальне підприємство про це свідчить.

Тільки після трагедії за словами прес-секретаря ЛКП «Львівводоканалу» Уляни Горбатої, «підприємство встановило 192 кришки на каналізаційні колодязі». Більше того, «закупило 70 чавунних люків виробництва Чехія та 100 пластикових». За словами прес-секретаря, щороку у місті зникає 500 кришок люків. «У Львові 26 тисяч каналізаційних колодязів. Власне заміна відбувається саме через постійні крадіжки», - зазначила пані Горбата.

Загалом, наразі прокуратура разом з львівськими правоохоронцями проводить розслідування щодо крадіжки люків, де фігурують 19 фактів. В розмові з кореспондентом «України Комунальної» начальник прес-служби прокуратури Львівської області Мар'яна Гайовська відмітила, що слідство по кримінальній справі щодо працівника «Львівводоканалу» продовжується. «Він перебуває під домашнім арештом. Як тільки будуть отримані результати останньої експертизи, справа буде спрямована до суду», - повідомила вона.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», минулого тижня Генеральна прокуратура звітувала о результатах перевірки житлово-комунальних підприємств країни. За словами начальника Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту ГПУ Ірини Зарубинської, найбільшу кількість фактів правопорушень у галузі ЖКГ прокуратура виявила при встановленні тарифів.

«Найбільші збитки громадяни отримали у місті Києві. Саме в столиці поновлено права понад 200 тис. громадян, їм відшкодовано майже 4,3 млн грн», - повідомила вона.

Всього за результатами перевірок у сфері ЖКГ у цьому році органами прокуратури розпочато 43 кримінальних виробництва, на усунення виявлених порушень внесено 340 приписів. За результатами їх розгляду 119 службових осіб органів влади та місцевого самоврядування притягнуто до відповідальності.

Читайте також: Хто винен у каналізаційних трагедіях?

Щодо виявлення чисельних порушень при утриманні каналізаційних мереж міста в ході перевірки, то натомість, прокуратура Львова вимагає у міської ради притягнути винних до відповідальності. Депутатський корпус погоджується з висновками перевірки «силовиків» та визнає: «винні мають бути покарані». Проте питання щодо утримання каналізаційних мереж, на думку народних обранців, варто повернути в іншу площину. «Адже одразу хочеться запитати тих самих правоохоронців «А де ви були раніше, коли ще не сталася трагедія?». Проблему варто вирішувати, зосередившись на крадіжках. «Львівводоканал» не може постійно пильнувати всі люки, бо їх велика кількість», - переконаний депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк (фракція «Україна Соборна»). За словами народного обранця, минулого тижня на вулиці Богданівській викрали серед білого дня каналізаційний люк. «Я одразу повідомив «Львівводоканалу» і вони миттєво зреагували. Але у комунального підприємства не вистачить грошей міняти люки щодня», - впевнений пан Кужелюк.

Із думкою депутата солідарні і його колеги. «Зрозуміло, що цілодобово чергування працівників «Львівводоканалу» неможливе. І кожний повинен виконувати власну роботу. Викрадачі люків, як правило здають товар в районних пунктах прийому металобрухту. У Львові бояться», - підкреслив депутат ЛМР Ігор Гладиш (позафракційний). Саме тому депутати ЛМР не планують піднімати питання утримання каналізаційних мереж на засіданні сесії у четвер, зрештою, як зауважив Юрій Кужелюк «приписи прокуратура зробила, але крадіжки то продовжуються». Міський голова Львова Андрій Садовий переконаний у доцільності систематичних перевірок пунктів прийому металобрухту: «Власне, ця злочинна схема збуту діє не один рік».

 
Коментарі (0)