ЖКГ потребує розмежувань

Мінрегіон України прагне чітко розмежувати необхідність технічної модернізації житлово-комунального господарства, та його реформування.

Про це заявив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов. Серед головних чинників реформування – дерегуляція, створення простої та дієвої нормативно-правової бази.

«Реформування галузі та її модернізація – речі принципово різні. Модернізація та розвиток вимагають інвестицій, зокрема і державних. А реформування – це узгоджені дії всіх органів влади, і перш за все – місцевих, спрямованих на створення можливості для мешканців багатоквартирних будинків стати ефективними власниками. Це – пошук ефективних механізмів залучення інвестицій, ресурсозбереження на всіх рівнях виробництва комунальних послуг», – сказав Олександр Аліпов.

Читайте також: Мінрегіон планує перебудову ЖКГ

За словами першого заступника очільника Мінрегіону, одним із найбільших каменів спотикання реформування ЖКГ є його власна нормативна база. Тільки на її найвищому рівні діє 21 закон, деякі з яких навіть по різному визначають термінологію. При цьому будь-які намагання удосконалити чинну галузеву нормативну базу «упираються» в протиріччя тому чи іншому закону. Саме тому Мінрегіон розпочав підготовку єдиного базового закону у сфері житлово-комунального господарства, покликаного замінити усі існуючі нині.

«Ми плануємо чітко визначити комунальні ресурси товаром, ввести обов’язковий технічний та комерційний облік і на законодавчому рівні встановити правовідносини, єдині для всіх без винятку виробників та споживачів послуг», – наголосив Олександр Аліпов.

Читайте також: Чотири причини неефективного ЖКГ

За його словами, це усуне дублювання та протиріччя в законодавстві, призведе до уніфікації термінів та розпочне процес дерегуляції галузі. Також у новому законі передбачається розділення правовідносин власності (житлова політика) та управління житлово-комунальним господарством (надання комунальних послуг).

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)