ГоловнаКоментаріКоментарі Експерти ООН допоможуть урядовцям писати закони

Експерти ООН допоможуть урядовцям писати закони

Національний огляд житлового сектору орієнтований на країни з перехідною економікою, сприяє взаємовигідному обміну досвідом між ними, а також удосконаленню системи управління житловим сектором і сектором землекористування.

В п’ятницю в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ міжнародні експерти Комітета з житлового господарства та землевпорядкування Європейської економічної комісії ООН представили попередні результати роботи своєї місії з проведення національного огляду житлового сектора України.

Національний огляд житлового сектору – це інструмент, що дозволяє урядам аналізувати вживані ними політики і стратегії, а також інституційні, правові, фінансові та соціально-економічні умови в країні, з тим, щоб порівнювати отримані результати з міжнародним досвідом.

Читайте також: ЖКГ віддають у добрі руки

Національний огляд житлового сектору орієнтований на країни з перехідною економікою, сприяє взаємовигідному обміну досвідом між ними, а також удосконаленню системи управління житловим сектором і сектором землекористування. За період з 1947 року, коли країни об’єднались для відбудови післявоєнної Європи, ЄЕК ООН підготовило огляди в Болгарії, Польщі, Словаччині, Литві, Румунії, Республіці Молдова, Албанії, Вірменії, Російській Федерації, Сербії та Чорногорії, Грузії, Білорусі, Киргизстані, Азербайджані та Таджикистані.

Цьогорічний огляд житлового сектору України буде представлено на черговому міністерському форумі країн учасників, який відбувається раз на 5 років, тому до України з боку профільного комітету ООН привернута особлива увага.

Міністр регіонального розвитку, будівництва, архітектури та ЖКГ Анатолій Близнюк дав завдання директорам департаментів відомства вивчити кращі практики європейських країн та застосовувати їх з урахуванням місцевої специфіки у розробці нормативних документів. Також міністр звернувся з проханням до представників Європейської економічної комісії ООН в подальшому надавати експертизу українським законопроектам на відповідність європейським стандартам.

Втім, генеральний директор «Інституту економіки міста» (м.Москва) Олександр Пузанов виказав обережність через неможливість застосування іноземного досвіду в пострадянських країнах, де відбулась приватизація житла.

Читайте такожДержавна епідемія ОСББ

«Світовий досвід нам не допоможе, бо таких глибоких проблем як у нас не має ні у кого. На Заході – лише 25% житла знаходиться в кондомініумах, а 75% - належать одному власнику. У нас все навпаки - в будинках присутні декілька форм власності (приватна, комунальна та ще і колективна у вигляді ОСББ) – все це ускладнює якісне управління житлом. Взагалі ОСББ не вирішує всіх проблем, тому необхідно розгляди всі форми – оренду, соціальне житло, тощо. ОСББ – не замінить необхідності створення професійного ринка послуг».

Сергій Купін

 
Коментарі (0)