ГоловнаПублікаціїТеплоенергетика Новий порядок зі старим режимом

Новий порядок зі старим режимом

Проектом пропонується скасувати «гучну» постанову КМУ № 1082, якою оплата за газ теплопостачальними підприємствами автоматично нараховується на поточні рахунки із спеціальним режимом використання.
Уряд має намір спростити порядок розрахунків за природний газ для підприємств теплоенергетики. Однак документ, запропонований Кабінетом Міністрів, навпаки, посилює процес вилучення коштів, що загрожує падінням якості послуг та платіжної дисципліни населення.
 
Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробило проект постанови уряду, якою пропонується врегулювати діючий порядок розрахунку підприємств теплової енергетики за спожитий природний газ. Згідно з пояснювальною запискою до документу, проект розроблений за «власної ініціативи» відомства для реалізації основних положень Програми економічних реформ на 2010-2014 роки щодо реформування НАК «Нафтогаз Україна».
Зокрема, проектом пропонується скасувати «гучну» постанову КМУ № 1082, якою оплата за газ теплопостачальними підприємствами автоматично нараховується на поточні рахунки із спеціальним режимом використання. В Міненерговугілля впевнені, що прийняття нового порядку розрахунків «забезпечить дотримання дисципліни споживання газу і поліпшить розрахунки за природний газ». Розробники постанови також відзначають, що документом при визначенні рівня розрахунків для теплоенергетичних підприємств буде враховуватися тарифна різниця.
Разом з тим, новий порядок, запропонований урядом, практично не відрізняється від старого, а тільки посилює його. Так як і раніше кошти, отримані теплопостачальними підприємствами від усіх категорій споживачів перераховуються на спецрахунки, при цьому нормативні відрахування для ТКЕ визначає НАК «Нафтогаз Україна».
 
При цьому учасники ринку вважають, що документ, що визначає новий порядок розрахунку несе в собі «ще більші ризики» для діяльності теплопостачальних підприємств, ніж чинне постанову № 1082. За даними міжгалузевої Асоціації «Укртеплокомуненерго», проект постанови суперечить законодавству України. Зокрема, Закону «Про захист економічної конкуренції», оскільки передача НАК права визначати розмір перерахунків в свою користь призведе до ще більшого посилення позиції монополіста. При цьому, в нормативах відрахувань, які енергопостачальник визначатиме для теплопостачальних підприємств не врахована тарифна різниця. В урядовому документі також відсутній механізм, який би забезпечував для ТКЕ отримання в повному обсязі коштів на оплату праці, виплату податків і зборів, погашення кредитів, здійснення поточних ремонтів.
Читайте також: Негазована енергетика 
Таким чином, у разі прийняття постанови Кабінету Міністрів і вступу його в силу, наслідки для галузі можуть бути наступними:
 
По-перше, підприємства не зможуть проводити планові ремонти і направляти кошти на капітальну модернізацію обладнання.
 
По-друге, все майно та активи підприємств виявляться предметом податкової застави.
 
По-третє, підприємства не зможуть виплачувати заробітну плату співробітникам, що призведе до зриву підготовки до наступного опалювального сезону.
 
По-четверте, споживачів очікує різке падіння якості послуг, що призведе в свою чергу до зниження платіжної дисципліни.
 
 
Марія Цатурян
 
Коментарі (1)
SERGEY1
27 Квітня 2012 p. 10:42
Краткость сестра таланта !