ГоловнаПублікаціїАналітика Парламент зіграв в монополію

Парламент зіграв в монополію

Народні депутати мають намір закріпити монопольне становище комунальних служб в сфері проведення технічної інвентаризації.

Народні депутати мають намір закріпити монопольне становище комунальних служб в сфері проведення технічної інвентаризації. 

Відповідний законопроект підтримали в першому читанні 227 парламентарів. При цьому народні обранці відхилили аналогічний урядовий документ, яким пропонувалося передати повноваження бюро техінвентаризації приватним структурам. Однак, у Партії регіонів пообіцяли, що «все краще» з кабмінівської редакції буде враховано при підготовці документа до наступного розгляду в залі. 

Вчора Верховна Рада прийняла резонансне рішення - підтримала в першому читанні законопроект № 10286, підготовлений групою депутатів: Юрієм Воропаєвим, Олександром Черноморовим (обидва - фракція «Партія регіонів») і Сергієм Осикою (позафракційний). При цьому парламентарі відхилили урядовий варіант законопроекту № 10286-1, якому експерти спочатку пророкували підтримку парламенту і підпис Президента Віктора Януковича. 

Як БТІ позбавляли повноважень

Обидва законопроекти були розроблені з метою врегулювання процедури оцінки нерухомості та встановлення єдиних «правил гри» на ринку послуг, що надаються БТІ. Необхідність прийняття такого закону є наслідком реформи, розпочатої ще в лютому 2010 року. Тоді Верховна Рада прийняла нову редакцію закону «Про реєстрацію речових прав на нерухомість», згідно з якою з 1 січня 2012 року БТІ повинні були позбутися повноважень з реєстрації прав власності та користування земельними ділянками, нерухомістю, в тому числі недобудованої, а також прав на її оренду. 

Однак, в грудні минулого року парламент продовжив повноваження БТІ до 1 січня 2013 року. Згідно із законодавством, з наступного року дані будуть вноситися до єдиного державного реєстру прав - «Укргосреестр». Крім того, узаконювати речові права на нерухомість будуть держреєстратори, підпорядковані Міністерству юстиції. 

Проте дії парламенту викликали невдоволення з боку місцевої влади та підвідомчих їм комунальних підприємств - БТІ, для яких скорочення переліку повноважень означає зменшення робочих місць і зниження рівня доходів. Для того, щоб розмежувати повноваження держреєстраторів та БТІ, депутати затвердили порядок обліку та технічної інвентаризації нерухомості. Однак, цей закон (У.К. - № 3527-VI) був заветований Президентом.

Читайте також: Українським будинкам нав’яжуть паспорти

Зокрема, пан Янукович був незадоволений тим, що в законі «відсутній єдиний концептуальний підхід до регулювання відносин у сфері обліку та технічної інвентаризації об'єктів». Тоді він доручив доопрацювати законодавство в цій сфері, а саме - позбавити комунальні БТІ монопольного становища на ринку і дозволити приватним компаніям надавати послуги з оцінки нерухомості. 

Дві редакції однієї інвентаризації

Для виконання доручень Глави держави, Комітет Ради з питань економічної політики створив робочу групу, до якої увійшли представники комунальних підприємств, чиновники облдержадміністрацій та місцевих рад. Результатом роботи групи став законопроект № 10286, який не тільки не скасовує монопольного становища БТІ, а скоріше, навпаки, закріплює їх одноосібний статус на ринку послуг з оцінки об'єктів. Зокрема, в ст. 2 цього документа БТІ визначаються як «комунальні підприємства, які здійснюють техінвентаризації об'єктів нерухомого майна». Разом з тим, документом істотно спрощуються вимоги до процедури оцінки нерухомості.

Зокрема, обов'язковою буде тільки первинна інвентаризація, а поточні - проводитися за бажанням власника об'єкта або замовника будівництва для з'ясування технічних змін або якісних характеристик будівлі, які відбувалися. 

Читайте також: Кабмін завдає удару по БТІ

Крім того, документом пропонується обмежити терміни проведення інвентаризації одним календарним місяцем. Обов'язковій оцінці підлягатимуть «будівлі та будинки, споруди всіх видів, їх комплекси, інженерні мережі, елементи благоустрою, захисні споруди цивільного захисту, мости, зелені насадження». Але, головне, що тарифи на проведення технічної інвентаризації як і раніше будуть встановлювати органи місцевого самоврядування. 

Законопроект № 10286-1, запропонований Кабінетом Міністрів, навпаки, пропонував скасувати монополію комунальних БТІ. Документом планувалося, що техінвентаризацію об'єктів нерухомості зможуть проводити як фізособи-підприємці, так і юрособи. Для цього вони повинні будуть пройти професійну атестацію в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, отримати ліцензію на здійснення діяльності, а фізособи - також кваліфікаційний сертифікат.

Читайте також: БТІ в законі

При цьому, проходити атестацію підприємці, які бажають надавати послуги в цій сфері, будуть на платній основі.У разі прийняття цього законопроекту, формувати вартість і процедуру надання виписки з інформаційної бази матеріалів техінвентаризації буде Кабмін. Таку базу в електронному вигляді уряд планував сформувати до 1 січня 2013 року. Варто зазначити, що чи не єдиною загальною нормою для обох законопроектів було те, що вони закріплювали обов'язкове проведення первинної оцінки стану об'єктів нерухомості. 

Непередбачуваний хід подій

Після реєстрації в парламенті урядового варіанту документа, експерти були впевнені в тому, що саме ця редакція законопроекту буде прийнята в сесійній залі. Високі шанси на підтримку більшості проекту забезпечували норми, що відповідають вимогам глави держави, що стосуються демонополізації ринку послуг БТІ.

Розвиток подальших подій був цілком передбачуваний і під час обговорення депутатського законопроекту. Його досить сумбурно представив на розгляд парламенту його співавтор Юрій Воропаєв. Він підкреслив, що монопольне становище, задеклароване запропонованим народними обранцями документом, містить «небезпеку». «Небезпека того, що з огляду на монопольне становище на цьому ринку, місцеві комунальні органи займаються корупцією. І цього треба було уникнути. І це окремо обговорювалося нашою робочою групою, - заявив він з трибуни. - І в підсумку народився законопроект, який я зараз доповідаю вам, за яким функція технічної інвентаризації залишається в комунальних органах. Проте, випадки, коли проводиться ця інвентаризація, різко скорочені». 

Пізніше з'ясувалося, що навколо депутатського законопроекту сформувалося серйозне лобі. Так представник робочої групи, народний депутат Сергій Гордієнко (фракція КПУ) при цьому підкреслив, що депутатський законопроект підтримали представники органів місцевого самоврядування і мери. «Як у минулому мер міста Кременчук, я хочу підтримати цей законопроект, розроблений робочою групою. Сьогодні ні в якому разі на цьому етапі не можна віддавати в приватні руки процедуру реєстрації нерухомості на території комунальних громад міста, сіл і т.д. Ми дочекаємося, якщо це зробимо, великого безладу», - підтвердив нардеп Олег Надоша.

Після цього, спроби першого заступника Міністра юстиції Інни Ємельянової представити урядову редакцію документа не увінчалися успіхом. Своє негативне ставлення до законопроекту висловив і голова Верховної Ради Володимир Литвин. На питання Катерини Ващук (Блок Литвина), яка просила представника Мін'юсту прокоментувати, чи виростуть ціни на послуги оцінки нерухомості в разі виходу на цей ринок приватних компаній, спікер сам відповів: «Не сумнівайтеся». При цьому в уряді зростання вартості послуг не боятися: «Саме відсутність конкуренції призводить до підвищення тарифів. Якщо ринок буде відкритий, якщо ми зараз знімемо ось ту монополію, яка на сьогоднішній день існує, то ринок відрегулює це питання», - зазначила пані Ємельянова. 

Проте представники робочої групи були іншої думки: «Урядовий законопроект - це спроба захоплення грошових потоків та їх пренаправлення з місцевих бюджетів саме в приватні руки. Ціна питання: 3 млрд. Ще раз кажу всім українцям: ніяка ціна ні на що не зменшиться», - заявив пан Гордієнко. 

Але найцікавіше полягає в тому, що спочатку народні депутати відхилили обидва законопроекти. Депутатський - набрав всього 49 голосів, а урядовий - 193. Далі спікер наполіг на повторному голосуванні. Перевага в один голос від необхідних 226 законопроекту 10286 забезпечила репліка глави Фракції «Партія регіонів» Олександра Єфремова: «Насправді закон цей потрібний і реформування БТІ проводити теж треба. Інша справа, як прописаний і один документ, і другий документ. Якщо бути об'єктивним,то треба сказати, що законопроект, який прописаний народними депутатами, має більш серйозні підходи, ніж другий законопроект. Все одно якийсь документ буде взято за базу і потім на базі цього документа буде все краще внесено з іншого документа». 

 
Коментарі (0)